Niezapomniane smaki Japonii. Przygotowujemy w domu orientalną ucztę

@brooklynsupper

Kuchnia japońska elektryzuje nie tylko intrygującymi smakami, ale również i swą nieprzeciętną stroną wizualną. Mnóstwo dań pochodzących z tego kraju wygląda bowiem dosłownie jak jadalne dzieła sztuki. Odwzorowanie ciekawych smaków i apetycznego, ale i równie interesującego wyglądu japońskich rarytasów to zaś idealny pomysł na niezapomnianą orientalną ucztę. Czas na odbycie kulinarnej podróży do Japonii!

Sekrety japońskiego stołu

Kuchnia japońska od dawien dawna inspiruje smakoszy z całego globu. Zdecydowanie trudno o kuchnię bardziej oryginalną i wizualnie efektowną. Tak, jeśli chodzi o jedzenie, to dla Japończyków równie ważny jak smak potraw i przekąsek, jest również ich wygląd. Od długich wieków estetyzm stanowił wręcz kwintesencję japońskiej kultury, także kultury stołu, więc po dziś dzień nikt w Japonii nie zapomina o istotnym fakcie, iż smakujemy nie tylko poprzez podniebienie, ale i przez zmysł wzroku. To dlatego tak spektakularnie duża liczba japońskich specjałów prezentuje się wręcz widowiskowo.

Jednym z największych sekretów japońskiego stołu jest podawanie jedzenie nie tylko smakowitego, ale też zaskakującego swym wyglądem. Zarówno on, jak i smak japońskich frykasów w żadnym razie nigdy nie jest przegadany. W obu płaszczyznach wymogiem zawsze jest dążenie do efektu, jaki można by najtrafniej określić mianem finezyjnej prostoty, czy też nieprzeciętnego minimalizmu. Kolejnym z tajników tej interesującej orientalnej kuchni, jest również samo zespalanie komponentów dań. Ma ono zapewnić jedzącemu wspomniane już wrażenia smakowe, wizualne, ale i taktylne. W związku z tym najlepiej, jeśli składniki potrawy mają różne faktury, które w inny sensorycznie sposób działają na nasz język, wzbogacając wrażenia kulinarne. Elementy chrupiące komponujemy z maślanie rozpływającymi się w ustach, te posiadające pewną śliskość z lekko chropowatymi.

@snixykitchen

Ramen

Sztandarowym daniem kuchni japońskiej jest ramen, który już od ponad stu lat stanowi jedną z najbardziej ulubionych przez mieszkańców Japonii potraw. Ramen to innymi słowy zupa, w której koniecznie musi się znaleźć gruby makaron z mąki pszennej, który posiada właśnie nazwę ramen. Istnieje mnóstwo wariantów ramenu, od wersji wegetariańskich, po te z wołowiną, kurczakiem, rybami czy owocami morza. Jak Japonia długa i szeroka, każdy szef kuchni, czy pani domu ma swoją własną niepowtarzalną recepturę tej niebywale smacznej i sycącej zupy, więc z pewnością moglibyśmy rozsmakowywać się w ramenowych wariacjach przez nieskończenie długi czas.

Wspólnym mianownikiem wszystkich rodzajów ramenu byłby natomiast dopracowany przepis na aromatyczny, lekko pikantny bulion, do którego nie można nie dodać tak istotnego składnika jak sos sojowy. Do ramenu najczęściej dorzuca się prócz plastrów wieprzowiny, kurczaka, czy kawałków ryb lub warzyw pulpety wegetariańskie, wołowe bądź drobiowe, pędy bambusa, miniaturowe pory, szczypior, jajka, krojone w długie cienkie słupki marchewki, kiełki fasoli mung albo fasoli złotej zwane moyashi, wodorosty nori, kawałki papryczki chili, grzyby shitake lub reishi, rzodkiew, kapustę pekińską, cebulę siedmiolatkę, zagęszczoną pastę rybną kamaboko, która w ramenach ma najczęściej postać naruto, czyli gwiazdki z różową spiralką w środku, a także ziarna sezamu. Wszystkie składniki układane są na tafli zupy nadzwyczaj pieczołowicie tworząc, wspaniałą barwną kompozycję.

@halfbakedharvest

 

Sushi

Japończycy zajadają się sushi od niepamiętnych czasów. Co ciekawe, pierwsza wzmianka na temat tej potrawy pochodzi już z z VIII wieku. Nic więc dziwnego, że mamy dziś do dyspozycji nieskończoną ilość jego rodzajów. Każdy region, a bardzo często nawet i każde niewielke miasteczko miał okazję wypracować swoją wersję sushi idealnego. Dla jednych to sushi rybne z makrelą japońską, tuńczykiem, krewetkami lub łososiem, dla jeszcze innych nowoczesna wegetariańska lub wegańska wersja sushi, w której korzystamy zamiast ryb korzystamy z bogactwa warzyw. Pokazuje to, że pałaszowaniem sushi nie sposób się znudzić, zawsze bowiem możemy zacząć korzystać z wprawiania się w robieniu jego nowej wersji. Ta szalenie zdrowa i pięknie prezentująca się potrawa, choć wygląda na pracochłonną i zarezerwowaną dla dłoni wprawnych kuchmistrzyń, tak naprawdę wcale nie będzie nastręczać trudności w przygotowaniu kulinarnym laikom. Na początku przygody z robieniem sushi w domowym zaciszu, wybierzmy te rodzaje, które robi się najprościej, na przykład zakąski zawijane w wodorosty nori.

@lazycatkitchen

Herbaciana słodycz

Słodkości w Japonii bywają czasem nie tylko pyszne i niepowtarzalne. Niekiedy zdarza im się zaliczać nawet i do grupy światowych kulinarnych kuriozów. Za jedne z najodważniejszych smakowych połączeń, których mogą wprawić cudzoziemców w nie lada konfuzję są na przykład w cukierki o smaku sosu sojowego, czy lody, w których pojawiają się kawałki mięsa wielorybiego. Na całe szczęście oprócz wspomnianych szaleństw Japończycy zajadają się również i smakowitymi deserami, które również i nawykli do bardziej tradycyjnych łakoci Europejczycy uznaliby za niebo w gębie.

Jednym z najbardziej rozpoznawalnych smaków japońskich słodyczy jest słodycz herbaciana, uzyskana za sprawą intensywnie zielonej matchy. Zawdzięcza ona swój wspaniale energetyczny odcień charakterystycznemu sposobowi uprawy. Otóż matcha od wieków uprawia się w zaciemnieniu, co powoduje zwiększenie produkcji chlorofilu, a w rezultacie bardzo intensywny odcień zieleni liści. I my zacznijmy przygotowywać słodycze w japońskim stylu. Matcha idealnie nadaje się jako składnik ciast, ciasteczek, lodów, lemoniad, czy koktajli. Nie musimy wyszukiwać w tym celu specjalnych przepisów. Wystarczy, że będziemy pamiętały, iż idealnie komponuje się ze smakiem białej czekolady, jaki cytrusów – cytryn i limonek. Dodajmy po jej hojnej łyżeczce, przygotowując czekoladowy krem do tarty, czy dodajmy do masy na waniliowy sernik. Słodycze z matchą zaskoczą nas niezwykłym smakiem, a także wspaniałym wyglądem.

@nm_meiyee
Tagi: , , , , , ,

Podobne wpisy

by
Poprzedni wpis Następny wpis