Niezbędniki, które ułatwiają życie

@the_rusticpallet

Często najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze. Jeśli nie jesteś fanem skomplikowanych robotów kuchennych, które robią za nas wszystko, z pewnością docenisz prostotę i wielofunkcyjność poniższych narzędzi! To absolutny niezbędnik nie tylko dla domorosłych szefów kuchni, ale także dla osób dopiero zaczynających swoją przygodę z gotowaniem. Tych kilka gadżetów zdecydowanie ułatwi nam stworzenie niejednego kulinarnego dzieła sztuki.

@devolkitchens

Uniwersalne miarki

Oczywiście, możemy zawsze stosować (prawie) niezawodną metodę „na oko”. Jednak, jeśli nie mamy duszy ryzykanta oraz chcemy zaoszczędzić sobie wiele czasu i nerwów szukając w Internecie tabelek z przelicznikami… zainwestujmy w odpowiednie miarki. Z szerokiego asortymentu możemy wybrać malutkie łyżeczki do odmierzania przypraw, olejków i aromatów, a także większe pojemniczki, dzięki którym odmierzymy niezbędne ilości mąki, cukru czy mleka. Taki komplet niejednokrotnie zaoszczędzi nam niepotrzebnego stresu związanego z brakiem możliwości odliczenia wskazanych w przepisie proporcji. Co może okazać się szczególnie pomocne, gdy przygotowujemy coś po raz pierwszy.

Nóż szefa kuchni

To uniwersalne ostrze może tak naprawdę zastąpić całą szufladę średniej jakości noży. Nadaje się do przygotowania niemal każdej potrawy – od siekania warzyw po porcjowanie mięsa. To niezawodne narzędzie, które ułatwi i umili nam pracę nad posiłkiem. Jego precyzja i ostrość sprawią, że bez trudu poradzimy sobie nawet z problematycznymi składnikami. Aby jak najdłużej cieszyć się niezawodnym nożem szefa kuchni, należy pamiętać by o niego odpowiednio dbać. Zrezygnujmy z mycia go w zmywarce na rzecz mycia ręcznego, a także zadbajmy o to, by go regularnie ostrzyć. Dzięki temu posłuży nam przez lata.

Duża i głęboka patelnia

Jest to element, który często zostaje przez nas niedoceniany i pomijany. Duże patelnie są niezwykle funkcjonalne. Możemy przygotować na nich niemal każdy posiłek. Dodatkowo są doskonałą alternatywą dla osób lubiących szybkie, „jednogarnkowe” potrawy. Bez problemu przygotujesz w nich ulubiony sos, udusisz mięso albo podsmażysz warzywa. Co więcej, jeśli zdecydujesz się na zakup patelni żeliwnej, będziesz mógł wykorzystać ją także do pieczenia!

Mały rondel

Niewielkich rozmiarów rondel to niezwykle przydatne narzędzie kuchenne, które posłuży nam do wielu rzeczy. Mały rondel nie tylko nie zajmie nam wiele miejsca w kuchni, ale przede wszystkim znacząco przyspieszy proces przygotowania posiłków. Sprawdzi się idealnie przy gotowaniu jajek, podgrzewaniu mleka czy przygotowywaniu owsianek i zup mlecznych. Z łatwością zmieści się także w lodówce – dzięki temu możemy wygodnie przechować jedzenie na kolejny dzień.

@donnahay.com.au

Głęboka miska

Czy jest coś, czego nie potrafią miski do mieszania? Niezależnie od tego, czy mieszasz ciasto na ciasteczka, czy przygotowujesz szybką sałatkę, przekonasz się, że głębokie miski odgrywają ważną rolę w prawie każdym przepisie, który przygotowujesz. Ponieważ są tak wszechstronne, warto mieć ich kilka w szafce, zwłaszcza że niektóre przepisy mogą wymagać mieszania składników w wielu miskach (pomagają też różne rozmiary!).

Otwieracz do puszek

Choć otwieracz do puszek zdaje się być jednym z zapomnianych akcesoriów, wciąż stanowi niezbędne i podstawowe wyposażenie kuchni. Mimo że większość puszek posiada specjalnie otwarcie, bardzo często zdarza się, że zanim odsłonimy wieczko zdążymy już urwać cały mechanizm. W takich sytuacjach niezbędny okazuje się tradycyjny otwieracz do puszek, który wybawi nas z opresji i oszczędzi nam ryzykownych prób otworzenia szczelnie zamkniętej puszki tym co akurat wpadnie nam do ręki.

Drewniana deska do krojenia

Wygodna, drewniana deska do krojenia to kolejny niezbędny przedmiot w naszej kuchni. Ułatwi nam krojenie oraz zabezpieczy blaty przez porysowaniem. Może posłużyć także jako efektowna taca, na której wyłożymy smakowite przekąski i przystawki na domowym przyjęciu. Pamiętajmy, aby nową deskę przed pierwszym użyciem posmarować naturalnym olejem lub oliwą. Dzięki temu nasza deska będzie mniej chłonęła wilgoć oraz barwniki i zapachy z krojonego na niej jedzenia.  Dla utrzymania efektu olejowanie należy powtarzać co jakiś czas.

@halfbakedharvest.com

Ręczna tarka

Jedną z największych zalet ręcznej tarki jest fakt, że możemy na niej zetrzeć niemal wszystko. Poszatkujemy na niej warzywa do surówki, ser do pizzy, jabłka do ciasta lub zetrzemy suche bułki. Zajmuje niewiele miejsca, jest poręczna i nie wymaga od nas czasochłonnego rozstawiania skomplikowanego sprzętu – jak w przypadku elektrycznego robota kuchennego.

Przepiśnik

W dobie Internetu, gdzie w przeciągu kilku sekund możemy wyszukać każdy dowolny przepis na świecie mało kto prowadzi jeszcze swoje zeszyty z przepisami. Jest to jednak jeden z bardziej przydatnych akcesoriów, który sprawi, że wszystkie ulubione przepisy mamy pod ręką. Możemy też dodawać w nim swoje uwagi i wskazówki, które na etapie prób i błędów jesteśmy w stanie wyłapać. Pozwala to także na osobistą modyfikację przepisów, które lekko skorygowane wpasują się idealnie w nasze gusta.

Tagi: , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis