Niezwykła moc przypraw

@unsplash(r.rendina)

Już od tysiącleci doceniano fakt, że wiele przypraw nie tylko fenomenalnie podkręca smak potraw, ale też bardzo korzystnie wpływa na zdrowie. W doprawianiu smakołyków, które trafiają na nasze stoły, warto zatem stawiać na różnorodność. Stosujmy regularnie jak najwięcej aromatycznych przypraw pochodzących z różnych zakątków globu. Oto te, które zalicza się do elitarnej grupy superfoods.  

Egipski skarb, czyli czarnuszka

Za jedną najzdrowszych przypraw już od dawien dawna uważa się czarnuszkę. Co ciekawe, doceniano ją już w starożytnym Egipcie. Znajdowała się w jadłospisie faraonów i arystokracji. Potem zainteresowali się nią majętni antyczni Rzymianie. Nie sposób odmówić jej niezwykłych właściwości. Gdy regularnie będziemy doprawiać jej nasionami dania lub używać wytłoczonego z nich oleju, zaczniemy cieszyć się doskonałą odpornością i wielką witalnością. Czarnuszka świetnie wpłynie również na nasze samopoczucie, niwelując napięcie i stany lękowe, czy depresyjne. Dzięki niej uporamy się z uprzykrzającymi życie bólami stawów, czy migrenami. Co jeszcze? 

Ta charakterystycznie wyglądająca przyprawa skutecznie obniża poziom złego cholesterolu. Uznaje się ją za niezastąpiony eliksir młodości, jako że jest orężem zwalczającym niebezpieczne wolne rodniki. Genialnie działa nie tylko na narządy wewnętrzne, ale też na skórę oraz włosy. Dzięki niej stają się perfekcyjnie nawilżone, jedwabiście gładkie, a do tego niezwykle elastyczne.

Do czego dodawać czarnuszkę? Posypujmy nią sałatki, makarony, indyjskie curry, tażiny, gulasze w typie węgierskim, a także kanapki. Nada im przyjemny smak i bardzo apetyczny wygląd. Jako że ma ostrawy smak, wystarczy odrobina. 

@unsplash(ala)

Indyjskie złoto: kurkuma 

Kolejną superzdrową przyprawą jest pochodząca z Indii kurkuma. Jej równie wielkie plantacje są też zlokalizowane na niedalekiej Sri Lance. Hindusi, jak i Lankijczycy od stuleci nie wyobrażają sobie bez kurkumy życia. Jest nieodłącznym składnikiem codziennie stosowanych mieszanek przypraw, tak zwanych garam masali. Jak kurkuma działa na zdrowie? Przede wszystkim posiada silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Chroni przed zachorowaniem na nowotwory i choroby serca. Jest naturalnym specyfikiem przeciwbólowym. 

Co ciekawe, kurkuma jeszcze lepiej wpłynie na nasze ciało po obróbce termicznej, a nie w wersji surowej. Do potraw dodajmy więc tę sproszkowaną. Świetnym pomysłem jest przyrządzenie z niej pasty, którą można doprawiać dania obiadowe, jak i ciasta z orientalną nutą.

Ścieramy wówczas kłącza na tarce, zalewamy powstałą papkę wodą i gotujemy na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy rondel z ognia w momencie, gdy uzyskamy gęstą aksamitną masę. Nie zapomnijmy dodać do niej świeżo startego pieprzu. Zawarta w kurkumie cenna substancja określana mianem kurkuminy najskuteczniej działa bowiem w połączeniu z obecną w ziarenkach pieprzu piperyną. Kolejną ważną rzeczą ułatwiającą przyswajalność składników mineralnych z kurkumy, jest łączenie jej z tłuszczami. W owej paście przyda się więc odrobina oliwy. 

@unsplash(c.lewis)
Tagi: , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis