Owoce pełne witamin – gdzie szukać wsparcia odporności jesienią? 

@_reneebyrd

Jesień na dobre rozgościła się za naszymi oknami. A wraz z nią goszczą się infekcje. Kiedy pogoda przestaje nas rozpieszczać, zaczynamy coraz częściej walczyć z katarem, bólem gardła i kaszlem. Wszystko to skutecznie odbiera nam energię i chęć do aktywnego spędzania czasu na świeżym powietrzu. Na szczęście można temu zaradzić, np. jedząc owocowe przekąski, które dostarczą nam całej masy niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów. 

Gruszkowe przysmaki

Jednym z najpyszniejszych owoców jesieni jest gruszka. Ten polski skarb występuje w różnych odmianach, kolorach i formach, ale zawsze charakteryzuje się niebanalnym smakiem i fakturą. Gruszki można jeść na surowo, dodawać do deserów, a nawet dań wytrawnych. 

Ten owoc z białym miąższem, jak dowodzą badania, potrafi zmniejszyć ryzyko udaru mózgu oraz innych chorób będących wynikiem podwyższonego ciśnienia. 

Gruszki są też bogate w błonnik – składnik pokarmowy niezbędny do sprawnego trawienia. Błonnik działa w naszych jelitach niczym miotełka, która pozwala pozbyć się zalęgających tam resztek pokarmowych. Dzięki temu zapobiega zaparciom, poprawiając pracę układu pokarmowego. A jak wiadomo, to, co dzieje się w naszych jelitach, ma przełożenie na stan całego organizmu. 

@halfbakedharvest

W gruszkach znajdziemy również liczne witaminy – m.in. te z grupy B, witaminę C, K i A. Wszystkie one są potrzebne do zachowania zdrowia i dobrej odporności. Szczególnie jesienią!

Pigwa dla zdrowia

Jednym z polskich owoców, które wciąż, niestety, są niedoceniane, jest pigwa. Ten niepozorny owoc idealnie nadaje się do różnego rodzaju przetworów. Soki i syropy z pigwy smakują doskonale i, co ważne, dostarczają organizmowi zestawu witamin i składników odżywczych bardzo istotnych dla zachowania zdrowia. 

W pigwie znajdziemy m.in. witaminę C. Do tego pektyny i taniny – silne antyoksydanty. Nie brakuje tutaj także polifenoli, które wspierają nasz układ odpornościowych. Pigwa działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i wzmacniająco.

@nourishatelier

Aronia pełna witamin

Kolejnym niedocenianym skarbem polskiej jesieni jest aronia. Zbiera się ją we wrześniu, a na jej bazie można przygotować doskonałe dżemy i soki. Przetwory te posłużą chłodną jesienią i zimą, wspierając kompleksowo nasze zdrowie. 

Aronia jest bogata w bioflawonoidy – silne przeciwutleniacze. Są tam też rutyna, kwercytyna, katechiny i antocyjany. Taki zestaw pozwala kompleksowo wesprzeć zdrowie i skutecznie walczyć z wolnymi rodnikami, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie. 

Ale to nie wszystko. W aronii są również liczne minerały oraz witaminy – w tym te z grupy B i witamina C. 

Polskie skarby na wzmocnienie 

Owoc dzikiej róży to prawdziwy skarbiec witaminy C – nigdzie indziej nie znajdziemy jej tak dużo, jak w tej pięknej, aromatycznej roślinie. To jednak tylko początek długiej listy składników prozdrowotnych obecnych w owocach dzikiej róży. Są tam witaminy z grupy B, witamina A oraz cała masa antyoksydantów. Dzięki temu bogatemu składowi pomaga w utrzymaniu odporności i zapobiega infekcjom.

Tagi: , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis