Papryka – zdrowa i pyszna. Poznaj jej sekrety!

@kwestiasmaku

Papryka jest jednym z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Jadamy ją na surowo, kładąc na kanapkach, używamy do gulaszu, dodajemy do zup i sałatek. Uniwersalne zastosowanie papryki, jej wybitna soczystość i niebanalny smak sprawiają, że stanowi pożądany element kuchennych eksperymentów. Sprawdźmy, jaki potencjał prozdrowotny ma to warzywo i dlaczego warto sięgać po nie jeszcze częściej. 

@kwestiasmaku

Zdrowa i sezonowa

Witamin i minerałów, które znajdziemy w papryce, jest cała masa. Począwszy od prowitaminy A, której jest w papryce bardzo dużo, przez witaminę C, aż do kwasu foliowego. Jedzenie papryki zaleca się kobietom planującym ciążę oraz tym, które już w tej ciąży są. Kwas foliowy ma bowiem ogromne znaczenie dla prawidłowego rozwoju płodu – zapobiega wadom i dba o układ nerwowy. 

W papryce znajdziemy również sporą zawartość polifenoli, czyli antyoksydantów, dbających o neutralizowanie negatywnego wpływu wolnych rodników na organizm. Wolne rodniki mogą doprowadzić do rozwoju wielu chorób – w tym nowotworów. Nasze jedzenie powinno być więc bogate w przeciwutleniacze. Dzięki nim organizm będzie starzeć się wolniej, a my zachowamy zdrowie i młody wygląd na dłużej! 

Ostre odmiany papryki są również źródłem kapsaicyny. Dzięki temu mają działanie rozgrzewające, poprawiające krążenie i… odchudzające! Sproszkowaną paprykę warto dodawać do dań, wzbogacając ich smak i ułatwiając sobie trawienie. 

@halfbakedharvest

Papryka w dziesiątkach odsłon

Papryka we wszystkich swoich odmianach i postaciach jest zdrowa, więc warto włączyć ją do codziennego menu. Tym bardziej że nie jest to trudne. Wystarczy dorzucać ją do sałatek, jedząc na surowo lub ugotować bogate, warzywne leczo z jej dodatkiem. 

Świetnie sprawdzą się również przyprawy – papryka ostra, słodka czy wędzona. Każda z nich nadaje się do innych dań, ale bez wątpienia każda doda jedzeniu smaku i aromatu. 

Papryka smakuje wybitnie też w formie przetworów. Możemy ją ukisić lub klasycznie zamarynować w zaprawie octowej. Warto też spróbować jej w formie pieczonej, z dodatkiem sera o ostrym smaku i świeżej natki pietruszki. 

@mojasmacznakuchnia

Przepisów na dania z wykorzystaniem tego warzywa jest cała masa. Warto spróbować orientalnych sałatek z papryką lub dorzucić ją do śniadaniowej szakszuki. Zamiast czipsów i innych słonych przekąsek sięgajmy po paprykę! Pokrojoną w słupki można dodatkowo moczyć w pysznych sosach i hummusach. Będzie i zdrowo, i smakowicie!

Papryka jest szczególnie popularna właśnie jesienią i zimą. To sezonowe warzywo, więc korzystajmy z niego, dopóki jest jego czas! Nasz organizm na pewno podziękuje nam za tę sporą porcję witamin, minerałów i składników odżywczych, których teraz bardzo potrzebuje, by bronić się przed atakami drobnoustrojów chorobotwórczych. Dbanie o zdrowie może być pyszne. I paprykowe!

Tagi: , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis