Pizza. Przepis na kultowy wypiek

@nourish_atelier

Kto by pomyślał, że cały świat dosłownie oszaleje na punkcie drożdżowego placka polanego sosem i obłożonego hojną dawką sera wzbogaconego rozmaitymi dodatkami, takimi jak rukola, oliwki, czy prosciutto? Tak, pizza to jeden z największych przebojów kulinarnych i niekwestionowana gwiazda włoskiej kuchni. Nie obawiajmy się pieczenia tego kultowego wypieku w domu – oto przepis na pizzę, który nie może się nie udać.

Klucz do sukcesu, czyli perfekcyjne ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę jest bardzo proste w przygotowaniu i jeśli będziemy pamiętały o kilku ważnych kulinarnych trikach. Po prostu nie może nie wyjść. Oto zaś niezawodny przepis na cienką pizzę w najlepszym włoskim stylu. Do jej zrobienia potrzebujemy dwudziestu pięciu gram świeżych drożdży, stu pięćdziesięciu mililitrów ciepłej wody, łyżeczki cukru, łyżeczki soli morskiej, kilku łyżek oliwy i dwustu pięćdziesięciu gram mąki. Najlepiej, aby była to włoska mąki typu 00, posiadająca bardzo wysoki stopień zmielenia i która została całkowicie oczyszczona z otrębów.

Upieczone z niej pizzę są niezwykle chrupkie. Zachowują duży stopień kruchości nawet po obfitym pokryciu ich sosem i innymi ciężkimi składnikami. Jeśli jednak nie mamy jej w zasięgu, świetnie sprawdzi się też mąka pszennej typu 450 lub 550.

Drożdże ocieplamy do temperatury pokojowej i rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Do rozczynu dodajemy łyżeczkę cukru oraz dwie łyżki mąki i mieszamy, po czym odkładamy na około kwadrans. Rozczyn jest gotowy, jeśli podwoi swą objętość i zauważymy na nim bąbelki powietrza. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy do niej spieniony rozczyn, solimy i dolewamy łyżkę oliwy. Wygniatamy ciasto aż osiągnie idealną elastyczność (wygniatanie ręcznie powinno zająć kwadrans).

Wyrobione ciasto smarujemy pozostałą oliwą, przykrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce, do którego nie dochodzi żaden nawet najmniejszy przeciąg. Jeśli po wskazanym czasie podwoiło swą objętość, rozwałkowujemy je, układamy na blaszce i zostawiamy na dwadzieścia minut, by znów odrobinę podrosło. Dodajemy wybrane składniki i pieczemy w temperaturze dwustu pięćdziesięciu stopni przez około dziesięć minut.

@natteats

Dodatki do pizzy – jakie wybierać? 

Nie sposób zliczyć pomysłów na dodatki, które pojawiają się w przepisach na pizzę. Oprócz tych najbardziej tradycyjnych, do jakich zaliczają się margherita, marinara, nduja, capricciosa czy bucosia możemy przebierać też i w tych bardziej awangardowych.

Jeśli mamy więc przeogromną ochotę na pizzę, a jednocześnie chciałybyśmy skonsumować posiłek, który będzie można zaliczyć do grupy tych pełnowartościowych, zdecydujmy się na dodanie do niej zdrowych warzyw i orzechów.

Idealnym rozwiązaniem, które zachwyci nasze podniebienia i doda wiele energii, będzie na pewno pizza z kawałkami pieczonej dyni, orzechami włoskimi, granatem, marynowaną czerwoną cebulą i jarmużem lub włoską kapustą.

@.theawesomegreen

Szalejmy z przepisami i bez obaw decydujmy się na łamanie pizzowych konwencji. Tym sposobem nawet pizza jedzona na okrągło nigdy się nam nie znudzi.

Tagi: , , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis