W jaki sposób rozgrzać się w lodowaty zimowy dzień? Najlepiej od razu po przekroczeniu domowego progu zaserwować sobie aromatyczną kawę. To napój, dzięki któremu błyskawicznie poczujemy się o wiele lepiej. Delektując się nim, raz dwa zapomnimy o dyskomforcie związanym z mroźną zimową aurą, a do tego poprawimy sobie nastrój. Oto najlepsze pomysły na zimowe kawy. Z pewnością zachwycą każdą najbardziej wymagającą amatorkę kawowych napojów.
Karmelowa kawa z dodatkiem chili
Zimową porą wielką przyjemność sprawi nam rozsmakowywanie się w karmelowych kawach, do jakich dodaje się szczyptę chili. To prawdziwa uczta dla zmysłów. Do przygotowania pysznej kawy o karmelowym posmaku będziemy potrzebowały składników, takich jak: espresso (pojedyncze lub podwójne), spienione mleko, pół łyżeczki cynamonu, szczypta chili, sos karmelowy. Kawa będzie wręcz wyborna, gdy pokusimy się o zrobienie domowego karmelu.
Sos karmelowy powstanie najszybciej, jeśli połączymy 80 g cukru, 8 łyżek śmietanki kremówki oraz 4 łyżki wody. Składniki gotujemy na małym ogniu. Odstawiamy garnuszek z palnika, gdy masa zgęstnieje. Nakładamy kilka jej łyżek do kubka. Dolewamy gorące espresso i dosypujemy przyprawy. Mieszamy, a następnie wlewamy do kawy cienkim strumieniem spienione mleko.
Dyniowe latte z rozgrzewającą korzenną nutą
Do zimowego kawowego repertuaru warto włączyć także dyniowe latte. To jeden z klasyków uwielbiany przez kawoszy z całego świata. Aby je przygotować, potrzebujemy takich oto składników: podwójne espresso (najlepiej o profilu czekoladowym lub orzechowym), spienione mleko, szczypta gałki muszkatołowej, pół łyżeczki cynamonu, szczypta świeżo mielonego pieprzu, odrobina ekstraktu z wanilii, 2 stołowe łyżki syropu klonowego, 4 łyżki purée z dyni.
Pieczemy pokrojone na kostki kawałki dyni dowolnego gatunku. Rozdrabniamy je malakserem. Robimy espresso. Doprawiamy je cynamonem, pieprzem, gałką muszkatołową i ekstraktem waniliowym. Nakładamy do filiżanki dyniowe purée. Zalewamy je korzennym espresso, dodajemy do niego syrop klonowy i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy do 50 stopni mleko i zaczynamy je spieniać. Przelewamy je do filiżanki. Posypujemy mleczną piankę szczyptą cynamonu.
Waniliowe cappuccino z czekoladą i kardamonem
Doskonale rozgrzeje nas także przepyszne cappuccino waniliowe z czekoladą i apetyczną kardamonową nutą. Można je uznać za świetny zamiennik deseru. Do przyrządzenia kawy powinnyśmy mieć pod ręką podwójne espresso, spienione mleko, 2 paski gorzkiej czekolady, 3 ziarna świeżo zmielonego kardamonu i odrobinę ekstraktu z wanilii.
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy się roztopi, dodajemy do niej łyżkę mleka. Przyrządzamy espresso. Spieniamy mleko. Wlewamy do kubka kawę. Wsypujemy do niej kardamon, dodajemy ekstrakt waniliowy oraz czekoladę i mieszamy. Cappuccino zwieńczy aksamitna kilkucentymetrowa warstwa spienionego mleka.
Możemy ozdobić ją uroczymi zimowymi akcentami, na przykład bałwankami z pianek marshmallow.