Produkty, które dodają energii

@minimalistbaker.com

Decydowanie, co zjeść, gdy czujemy się zmęczeni, wydaje się zadaniem niemożliwym do wykonania. Zwłaszcza jeśli zaczynamy czuć głód i związany z tym dyskomfort. Wtedy szczególnie łatwo chwycić po coś pysznego i sycącego – jak pizza, makaron z sosem i inne pyszne grzeszki.  Na szczęście jest kilka produktów, które będą doskonałym wyborem w momencie, gdy czujemy nagły spadek energii. Po co sięgać, by jeść zdrowo i czuć się świetnie przez cały dzień?

Te produkty zawierają ważne witaminy, minerały i makroskładniki odżywcze, które mogą pomóc w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, przyczynić się do tworzenia czerwonych krwinek i utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi – a wszystko to skutecznie przeciwdziała uczuciu zmęczenia.

@cookingchew.com

Liściaste warzywa

Szpinak może nie być ulubionym warzywem wszystkich, ale jeśli czujemy, że przydałby nam się dodatkowy zastrzyk energii, powinniśmy włączyć więcej zielonych warzyw do naszej codziennej diety. Liściaste warzywa, takie jak jarmuż, szpinak, rukola, rukiew wodna i wiosenne warzywa, zawierają witaminę A, B6 i B9, a także ważne miedź i żelazo. Te minerały pomagają wspierać rozwój czerwonych krwinek, które są głównymi dostawcami energii w organizmie, ponieważ przenoszą tlen z płuc do wszystkich tkanek w całym organizmie.

@savortheflavour.com

Pełne ziarna

Dobrą wiadomością jest to, że jeśli choć jeden posiłek w ciągu dnia zawiera  chleb dowolnego rodzaju – warto zamienić go na pieczywo pełnoziarniste. Pełnoziarniste produkty, takie jak owies, brązowy ryż i zakwas, zawierają witaminy z grupy B, takie jak B6, B9 i B12. Są one niezbędne do wytwarzania hemoglobiny, białka obfitującego w czerwone krwinki.

Pełne ziarna są również bogate w błonnik i zawierają dużą ilość białka. Wybierając to, co jeść, gdy czujemy się zmęczoni, są to niezbędne makroskładniki odżywcze. Żywność pozbawiona wysokiej jakości białka lub błonnika powoduje nieregularny poziom cukru we krwi, który gwałtownie wzrasta i gwałtownie spada w ciągu zaledwie 70 minut od zjedzenia posiłku, a te nieregularne poziomy cukru we krwi powodują uczucie zmęczenia.

@halfbakedharvest.com

Jajka

Jajka dostarczają źródeł witamin z grupy B, żelaza i są doskonałym źródłem białka. Są również zdrowym źródłem witaminy D, która jest jedną z ważniejszych witamin, ponieważ jej niski poziom w organizmie jest jedną z najczęstszych przyczyn zmęczenia, braku energii, a nawet spadku nastroju.

@jessie-may.com

Orzechy i nasiona

Orzechy i nasiona dostarczają niezwykle cennych tłuszczów omega 3, białka i niezbędnych minerałów, takich jak cynk. Niezależnie od tego, czy uwzględnimy je w pożywnej owsiance, przekąsce, czy posypiemy nimi sałatkę w porze lunchu, zróbmy wszystko by choć mała porcja znalazła się w naszym codziennym menu.

Jakie jedzenie zabiera nam energię?

Tak samo, jak jedzenie może dodać nam energii, może też nam zabrać. Pokarmy, które nie mają wystarczającej ilości białka lub błonnika, powodują niestabilny poziom cukru we krwi, który gwałtownie wzrasta i spada w ciągu zaledwie jednej godziny. Wraz z brakiem wystarczającej ilości snu, spadający poziom cukru we krwi powoduje gwałtowne objawy zmęczenia i znużenia. Jeśli nasze spożycie węglowodanów składa się głównie z białej żywności, takiej jak biały ryż, biały chleb i makaron, możemy być pewni, że jeszcze przed obiadem poczujemy się senni.

Tagi: , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis