Proste, szybkie, smaczne. Domowe obiady w 30 minut!

Czasu mamy coraz mniej, obowiązków zaś – więcej i więcej. Zabiegani i zestresowani często zapominamy o prostych przyjemnościach i codziennych radościach. A jedną z największych rozkoszy, jakie możemy sobie fundować, jest jedzenie. Niestety, gotowanie kojarzy nam się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni, z uciążliwym siekaniem, mieszaniem i nieustannym sprawdzaniem, na jakim etapie jest już nasze danie. Tradycyjne przepisy są zwykle czasochłonne i wymagają solidnego przygotowania – wielu produktów, dodatków i sporo kuchennych umiejętności. Ale nic straconego! Bo okazuje się, że doskonały, pożywny obiad można przygotować w zaledwie pół godziny! Wystarczy trochę dobrych chęci i odpowiednie składniki, by szybko i bez problemu wykreować prawdziwy raj na talerzu. Oto nasze propozycje!

@hellofashionblog

Włoska klasyka

Makarony to jedne z najbardziej dostępnych i najszybszych w przygotowaniu produktów. Nie trzeba mieć specjalnych umiejętności ani praktyki, by przyrządzić smaczną pastę. Kluczem do sukcesu jest odpowiedni dobór składników i dopasowanie ich tak, by perfekcyjnie się uzupełniały. Na szybki obiad idealne będą sosy na bazie warzyw. Spaghetti All’Arrabbiata to pyszne i szybkie danie, które pokochają wszyscy miłośnicy tradycyjnej, włoskiej kuchni. Słodki smak pomidorów łączy się tutaj z pikanterią ostrej papryczki i ostrością czosnku. Klasyka zawsze się obroni i tak jest również w tym przypadku. Należy pamiętać, by – przede wszystkim – nie przegotować makaronu. Wybierajmy ten typu penne i gotujmy go al dente. Do sosu najlepiej używać świeżych pomidorów, ale dobrze spełnią swoją funkcję także puszkowane pomidory bez skórki. Nic tylko jeść! 

@cupfulofkale

Orientalne klimaty

Fani orientalnych aromatów powinni spróbować szybkiej i prostej wersji klasycznego tagine. Jednogarnkowe danie można przyrządzić w niecałe pół godziny, a efekt bez wątpienia powali bogactwem smaków i zapachów. Wystarczy pierś lub udziec z kurczaka, soczewica, cebulka, czosnek i orientalne przyprawy. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia kolejność dodawania składników. Całość gotujemy w jednym tylko garnku. Oszczędzamy więc także naczynia i czas, który inaczej musielibyśmy poświęcić na zmywanie. Gotową potrawę podajemy z ryżem lub kaszą kuskus. Zwieńczeniem całości będzie kleks jogurtu naturalnego albo kwaśnej śmietany i szczypta świeżej kolendry. 

@smakialzacji

Trochę zdrowia

Jednym z modniejszych ostatnio kuchennych składników jest pęczak. Ta niepozorna kasza stanowi prawdziwy skarbiec witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest nie tylko zdrowa, ale również bardzo syta, dzięki czemu świetnie nadaje się np. jako lunch do pracy. Wystarczy dosłownie kilkanaście minut, by na jej podstawie przygotować pełnowartościowe, złożone danie obiadowe. Pęczak będzie służyć jako podstawa naszej potrawy. A to, co dodamy do środka to tylko kwestia naszej wyobraźni. Kasza ta idealnie współgra z warzywami. Wzbogacona o szpinak, suszone pomidory i odpowiednie przyprawy wydziela niezwykły aromat. Świetnym pomysłem na szybki obiad jest kasza pęczak z pieczarkami i jajkiem w koszulce. Szybkie i proste będzie się wtedy prezentować naprawdę doskonale. 

@kornikwkuchni

Magia w placku

Na szybki obiad idealnie nadają się tortille. Te pyszne placki mogą stanowić podstawę wielu pysznych kompozycji. W zależności od upodobań do środka możemy włożyć właściwie wszystko. Proste w przygotowaniu, pyszne i pożywne zdadzą egzamin zarówno w pracy, jak i w szkole. Najlepszym pomysłem jest zakup wieloziarnistych placków, które – oprócz świetnego smaku – będą też zdrowym dodatkiem do diety. Wewnątrz ukryjmy ulubione warzywa, które dostarczą nam witamin i minerałów. Doskonale zagra tu modne awokado, które stanowi źródło bezcennych dla naszego organizmu zdrowych tłuszczów. Do tego pieczona w ziołach pierś z kurczaka i gęsty, śmietanowy sos lub lekki, wiosenny vinegret. Takiemu obiadowi nikt się nie oprze! 

@dishingouthealth

Cytrynowe rozkosze

Dobry makaron z gęstym, kremowym sosem to coś, co kochają chyba wszyscy. To proste i szybkie danie, któremu trudno się oprzeć. Niezwykle aromatyczne, pełne ziół przepisy uczyniły przecież włoską kuchnię jedną z najpopularniejszych na świecie. W ogromnym bogactwie różnych rodzajów makaronu każdy odnajdzie swoją ulubioną potrawę. Jednym z ciekawszych pomysłów na doskonały sos do penne jest cytrynowo-serowa mieszanka, która przypadnie do gustu fanom niebanalnych połączeń. Kozi ser idealnie sprawdzi się jako baza. Wystarczy dodać do niego stosowne przyprawy, wcisnąć odrobinę soku z cytryny i… gotowe! Całość ozdabiamy rozmarynem i startą skórką z cytryny. Eleganckie, pomysłowe, przepyszne! 

@foodnessgracious
Tagi: , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis