Przepisy na najpyszniejsze pierogi

@servingdumplings

Pierogi to potrawa, którą nie sposób się znudzić. Ku radości ich amatorek istnieje wręcz niezliczona ilość pierogowych wariacji. Dziś podsuwamy pomysły na te najpyszniejsze.

Idealne ciasto na pierogi

Za sukcesem każdej uczty, której głównymi bohaterami są pierogi, stoi ciasto, z którego zostały ulepione. Wokół ciasta na pierogi narosło jednak mnóstwo mitów. A to, że idealne wyjdzie nam jedynie po żmudnym i trwającym mnóstwo czasu treningu. A to, że jest kapryśne i nawet zaawansowanym w sztuce kulinariów płata czasem nieprzyjemne figle. W żadnym razie nie powinnyśmy się przejmować podobnymi opowieściami. Każda z nas jest w stanie przyrządzić idealne ciasto na pierogi. Wystarczy tylko poznać kilka przydatnych trików i znaleźć świetny przepis.

Do przygotowania elastycznego, dającego się rozwałkować na bardzo cienkie i w rezultacie później rozpływającego się w ustach ciasta, będziemy potrzebowały niewielu składników. Pod ręką musimy mieć trzysta gram mąki pszennej, sto dwadzieścia pięć militrów bardzo gorącej wody, jedno duże jajko w temperaturze pokojowej, dwadzieścia pięć gram masła i szczyptę soli. Pamiętajmy, aby woda, którą dodamy do ciasta była niemalże wrząca – to właśnie jeden z super trików. Z podobnych proporcji będziemy w stanie ulepić około czterdziestu średniej wielkości pierogów.

Przesianą mąkę przesypujemy do miski i doprawiamy solą. Do wrzącej wody dodajemy masło. Gdy się rozpuści, stopniowo i delikatnymi ruchami wlewamy ją do mąki. Roztrzepujemy jajko i łączymy z pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto, które powinno być wyrabiane przez około osiem minut.

Gdy osiągnie spodziewaną elastyczność, wmasowujemy w nie odrobinę oliwy. Kulę ciasta przykrywamy i odkładamy na pół godziny. Następnie rozwałkowujemy ją na bardzo cienki placek, wycinamy odpowiednie kształty i faszerujemy.

@servingdumplings

Pierogi z zielonym groszkiem

Fantastycznym farszem na pierogi na pewno okaże się to, którego bazą uczynimy zielony groszek, świeżą bazylię i gorgonzolę. Koniecznie musimy być to jednak groszek świeży, a nie ten z puszki. Nie musimy jednak wyczekiwać do letniego sezonu. Wystarczy, że sięgniemy po mrożony zielony groszek, który można znaleźć w większości marketów. Groszek wraz z bazylią mielimy na pastę. Dolewamy do niej oliwę, sok z cytryny i pokrojony na kawałki ser. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą morską. Przed podaniem przysmażamy je, aż nabiorą apetycznego złocistego odcienia.

@wilkuchnia

Pierogi z pieczoną dynią 

Kolejnym pomysłem na pyszny pierogowy farsz jest ten, który uzyskamy z dyni. Może być to jej dowolny rodzaj, na przykład piżmowa, czy hokkaido. Dynię kroimy na nie za duże kawałki, pieczemy przez około pół godziny, a potem ugniatamy na purée. Następnie dodajemy do niego hojną porcję startego parmezanu lub grana padano, kilka stołowych łyżek serka mascarpone, świeżo zmielony pieprz i sól. Skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Dyniowe pierogi podajemy z klarowanym szałwiowym masłem, rukolą i prażonymi pestkami dyni.

Palce lizać!

@servingdumplings
Tagi: , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis