Przepyszna panna cotta. Przepis

@iStock

Panna cotta to wyśmienity włoski deser, który ma amatorów na całym świecie. Warto dodać, że należy ona do grupy łakoci najchętniej pałaszowanych przez Włochów. Panna cotta, czyli po włosku gotowana śmietanka, wywodzi się z północy Włoch, a za miejsce jej narodzin uznaje się Piemont. Mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego rozsmakowali się nią w latach sześćdziesiątych i od tej dekady wcale nie straciła na popularności. 

To deser bardzo prosty w przygotowaniu, który zawsze wychodzi i nieodmiennie zachwyca swym smakiem wszystkich łasuchów. Idealnie nadaje się więc na wszystkie wiosenne garden party, czy inne okazje. 

Zaskakująca natura przypadku

Co ciekawe, panna cotta powstała podobno przez przypadek, kiedy to pewien kucharz podgrzewający śmietankę z cukrem, przez nieuwagę zostawił ją na ogniu dłużej aniżeli planował. Efekt zaskoczył go i początkowo zezłościł. Myślał, że znów będzie trzeba zaczynać kucharzenie od początku.

Gdy tymczasem zdecydował się posmakować powstałej gęstej masy powrócił mu wyśmienity nastrój – zachwycił się nią na tyle, że zaczął regularnie powtarzać ów proces. Wieść o ciekawym kulinarnym triku rozniosła się wkrótce po okolicy i niedługo mnóstwo osób zaczęło podejmować eksperymenty ze śmietanką. 

Potem nadano panna cottcie jej atrakcyjny kształt i udoskonalono recepturę, dodając do przepisu na przykład wanilię. Zaczęto też serwować ją z apetycznymi dodatkami – sosami, owocami, czekoladą i bakaliami. Podobno każda włoska familia, jak i cukiernia z tradycjami ma swoją własną sekretną recepturę na nią.

@iStock

Wyborna panna cotta z matchą 

Niektórzy Włosi postanowili odejść od kulinarnego pierwowzoru i zaczęli eksperymentować z nieco egzotycznymi smakami panna cotty. Jedną z najciekawszych wariacji poza panna cottą z japońskim cytrusem yuzu jest też ta z matchą. Matcha pasuje do tego deseru jak ulał i nadaje mu wspaniałego wyrafinowanego smaku.

Do przygotowania sześciu porcji deseru będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 mililitrów mleka 3,2 %, 500 mililitrów śmietanki 30%, ziarenka z jednej laski wanilii, trzy łyżki cukru pudru, dwie łyżki matchy, odrobina soku z cytryny, 120 gram białej czekolady i 3 listki żelatyny.

Listki żelatyny namaczamy przez pięć minut w zimnej wodzie. Składniki wraz z żelatyną umieszczamy w rondelku i zaczynamy podgrzewać na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Przelewamy ją do form na babeczki, studzimy przez półtorej godziny i umieszczamy w lodówce na całą noc.

Podajemy z wiórkami białej czekolady z matchą. W tym celu rozpuszczamy tabliczkę białej czekolady w kąpieli wodnej, dodajemy do niej łyżeczkę matchy i czekamy aż znów zgęstnieje, po czym ucieramy wiórki.

@iStock
Tagi: , , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis