Przepyszne imbirowe smakołyki

@thekitchenmccabe

Imbir to roślina cud, jaka posiada ogromną liczbę prozdrowotnych właściwości. Nic dziwnego, że to zachwycające intensywnym aromatem kłącze przypisuje się do grupy najwartościowszych produktów zwanych superfoods. Jako że imbir jest w stanie efektywnie wzmacniać naszą odporność, w jesiennym oraz zimowym sezonie koniecznie powinnyśmy włączyć go do swojej diety.

Charakterny smakowo korzeń warto dodawać również do deserów. Zachwycą nas swym intrygującym smakiem!

Przepyszne ciasto imbirowe z jabłkami

Imbir fantastycznie wzbogaca smak wypieków. Będzie zatem apetyczną kropką nad „i” wielu jesiennych deserów. Świetnym pomysłem na sezonowy wypiek jest uzależniająco pyszne, przyjemnie wilgotne imbirowe ciasto z jabłkami. Przygotowuje się je bardzo szybko, a na dodatek naprawdę prosto.

Do jego upieczenia potrzebujemy składników, takich jak: 180 g przesianej mąki pszennej, 180 g miękkiego masła, 180 g cukru do wypieków, trzy jajka w rozmiarze L, starty kilkucentymetrowy korzeń imbiru, łyżeczka cynamonu, łyżeczka proszku do pieczenia, kilka łyżek blanszowanych migdałów, cukier puder do posypania, dwa niewielkie jabłka.

Ubijamy jajka na sztywną aksamitną pianę. Bardzo delikatnie łączymy ją z cukrem i masłem. Miksujemy przez dwie minuty. Następnie dodajemy do ciasta mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz imbir. Miksujemy przez kolejne dwie minuty. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na jego powierzchni układamy plasterki jabłka i gdzieniegdzie posypujemy migdałami.

Pieczemy ciasto przez około czterdzieści pięć minut (lub do suchego patyczka). Przed podaniem posypujemy wypiek cukrem pudrem.

@valerie_aflalo

Ciasteczka imbirowe, którym nie sposób się oprzeć

Wszystkie wielkie amatorki ciasteczek imbirowych z pewnością chórem stwierdzą, że to najlepsze ciastka z imbirem, jakich miały okazję kosztować w swoim życiu. Jeżeli pokusimy się o nadanie im uroczych kształtów kojarzących się z lasem i udekorujemy je lukrem oraz czekoladową polewą, zachwytów po prostu nie będzie końca. Tak, kruchym imbirowym leśnym ciasteczkom po prostu nie sposób się oprzeć.

Aby je upiec, powinnyśmy mieć pod ręką składniki, takie jak: 2 szklanki przesianej mąki pszennej, 180 g miękkiego masła, szklanka cukru trzcinowego, starty kilkucentymetrowy korzeń imbiru, łyżeczka sody oczyszczonej, 1 jajko, szczypta soli morskiej, łyżeczka cynamonu. Ponadto warto zaopatrzyć się w ciekawie wyglądające foremki o różnych kształtach. 

Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Delikatnym ruchem dodajemy do niej jajko i znów ucieramy przez około minutę. Następnie łączymy masę wraz z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy. Zaczynamy formować z powstałego ciasta wybrane kształty za pomocą foremek.  

Pieczemy ciasteczka w temperaturze 175 przez dwanaście lub piętnaście minut. Gdy ostygną, zabieramy się za ich upiększanie.  

Smacznego!

@thekitchenmccabe
Tagi: , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis