Przygotowujemy hiszpańską ucztę

@thepioneerwoman

Jeśli szukamy ciekawej alternatywy na obiad, koniecznie zwróćmy się ku aromatycznej kuchni śródziemnomorskiej. Dziś kierunek Hiszpania!

Patatas bravas

Hiszpańska kuchnia słynie z tapas, czyli niewielkich przekąsek serwowanych w barach zwanych tapaserias. Jednymi z najpopularniejszych tapas są ziemniaki z chrupiącą skórką, czyli uwielbiane przez Hiszpanów patatas bravas. Możemy podawać je jako przystawkę do wina lub piwa bądź jako dodatek do głównego dania.

Do ich zrobienia będziemy potrzebowały kilograma ziemniaków oraz jednego litra oleju do smażenia. Ziemniaki myjemy, suszymy, obieramy i kroimy na dwucentymetrowe kawałki. Podgrzewamy olej do stu dziewięćdziesięciu stopni (w garnku bądź w frytkownicy). Wkładamy do niego ziemniaki i smażymy je przez dziesięć minut. Wyjmujemy ziemniaki cedzakiem i studzimy. Ponownie podgrzewamy olej, tym razem do stu osiemdziesięciu stopni. Ziemniaki zostawiamy w nim na siedem minut. Podajemy od razu po przysmażeniu posypane solą morską i koniecznie wraz z sosem pimentón.

Aromatyczny sos pimentón robimy natomiast na bazie kilku łyżek oliwy, przysmażonej dużej cebuli posiekanej na niewielkie kawałki, zrumienionych dwóch ząbków czosnku, łyżki mąki, łyżki papryki łagodnej oraz wędzonej, soli oraz pieprzu.

@kwestiasmaku

Ceviche tostadas

Ceviche tostadas to przekąska popularna nie tylko w Hiszpanii, ale i w wielu krajach Ameryki Południowej, na przykład w Peru. To też jeden z hitów hiszpańskich imprez. Apetyczne przegryzki z tortilli, wypełnione cytrynowym nadzieniem z dodatkiem ryby lub owoców morza, są tak pyszne, że nie sposób się od nich oderwać.

Placki tortilli dzielimy na mniejsze części i podpiekamy w piekarniku, aż osiągną chrupiącą teksturę. Nakładamy na nie po łyżce gęstej śmietany, hojną porcję guacamole, posiekaną na kostki paprykę, czerwoną kapustę i rybę lub krewetki przyrządzone w sosie cytrynowym. Na górę kładziemy po kilka krążków średnio ostrej papryki.

@thepioneerwoman

Paella

Paella to jedno ze sztandarowych hiszpańskich dań, które zrobiły karierę na całym świecie. Syta, zdrowa i uzależniająco pyszna paella z pewnością stanie się gwiazdą naszej hiszpańskiej uczty. Danie wywodzi się z okolic Walencji i istnieje kilka jego równie smakowitych odmian. Możemy wybierać wśród tych tradycyjnych zawierających owoce morza, ryby, drób, chorizo, ale także i wielu opcji wegetariańskich. Poniżej przepis na podstawową paellę. Zależnie od apetytu możemy dobrać do niego jeden z wyżej wymienionych składników.

Na dużej patelni podsmażamy na oliwie jedną posiekaną cebulę, czerwoną paprykę i przepuszczone przez praskę dwa ząbki czosnku. Następnie dodajemy do nich łyżeczkę słodkiej papryki, wlewamy pół szklanki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina, pół szklanki bulionu, trzysta gram ryżu do paelli i dwieście pięćdziesiąt mililitrów przecieru pomidorowego. Zostawiamy na najmniejszym ogniu aż wino i bulion nieco wyparują, tworząc gęsty sos.

Na koniec skrapiamy ryż cytryną, dorzucamy mięsne, rybne lub warzywne ekstra dodatki, pęczek posiekanej drobno pietruszki i kilka nitek szafranu.

@evenbetterfood
Tagi: , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis