Przygotowujemy marokańską ucztę

Kuchnia marokańska już od dekad jest uważana za jedną z najoryginalniejszych na świecie. Trzeba przyznać, że jest uzależniająco pyszna: oczarowuje niesamowitymi aromatami, jak i finezyjnymi smakami. Warto zacząć się nią inspirować i przemycić trochę północnoafrykańskich kulinarnych idei do swojej kuchni.  

Niezwykłe smaki Maroka

Wiele potraw, które zrodziły się w Maroku, zachwyca podniebienia najwybredniejszych smakoszy i krytyków kulinarnych. Są w tej kwestii zgodni i twierdzą, że kuchnią marokańską nie sposób się znudzić. To po prostu eksplozja smaków i aromatów, które wprawiają kubeczki smakowe w niezmienny zachwyt. W wielu daniach pojawia się bowiem jednocześnie nie tylko delikatna słodycz i wyważona pikanteria, ale i niosąca przyjemne orzeźwienie kwaskowatość. Dzięki temu nawet najprostsze danie, takie jak kuskus z warzywami smakuje doskonale. Co jest sekretem tamtejszych kucharzy?

Otóż w kuchni marokańskiej nie stroni się od przypraw. To właśnie dzięki ich bogactwu potrawy zyskują niezrównane wyrafinowanie. W tej części świata nikt nie wyobraża sobie przystąpienia do przygotowywania posiłku, jeżeli nie ma pod ręką mieszanki przypraw zwanej ras el hannout oraz pasty harissy.

Warto wiedzieć, że obie występują w rozmaitych wariacjach, podobnie jak indyjska garam masala. Słynną ras el hannout (co oznacza „szczyt warsztatu”), tworzy ponad trzydzieści rożnych składników, wśród których można znaleźć między innymi płatki róż, cynamon, kardamon, lawendę, czarnuszkę, imbir, kurkumę, goździki, czy gałkę muszkatołową. Bazą harissy jest natomiast papryka chili, czosnek, kolendra oraz kmin rzymski. Nie może ich zabraknąć w kuchniach fanek marokańskich smaków. 

@unsplash(c.bergey)

Tajin z batatami i kurczakiem

Jeśli zamierzamy przygotować marokańską ucztę, wybierzmy jedno ze sztandarowych dań, które wywodzą się z tego kraju, czyli tażin. Ten smakowity gulasz przygotowuje się w charakterystycznym naczyniu z pokrywą o stożkowatym kształcie, określanym podobnie jak samo danie. Umieszczamy w nim bulion, pokrojone pomidory, soczewicę z nutą ras el hannout, bataty, pokrojoną kiszoną cytrynę i usmażonego kurczaka doprawionego harissą. Pieczemy tażin przez godzinę w temperaturze 200 stopni. Jemy go z kuskusem. 

@unsplash(a.spratt)

Idealna miętowa herbata

Historia kosztowania w Maroku miętówki sięga XIX stulecia. Historycy są zdania, że ten ciekawy zwyczaj został zapoczątkowany przez wędrowne plemiona Berberów i Tuaregów. Marokańczycy wciąż nie wyobrażają sobie życia bez picia miętowej herbaty. Jest ich ulubionym napojem. Mnóstwo osób raczy się nim kilka razy w ciągu dnia i wieczorem. To zatem idealny dodatek do marokańskiej uczty. 

Herbata w marokańskim stylu musi być aromatyczna i słodka. Do napoju dodajemy świeże liście mięty. Warto tym samym postarać się o zasianie kilku jej gatunków na swoim parapecie, czy balkonie. Świetnie sprawdzi się na przykład mięta ananasowa i cytrynowa. Parzymy dzbanek zielonej herbaty. Słodzimy ją. W szklankach umieszczamy listki świeżej mięty i zalewamy je herbatą.  

@unsplash(j.stewart)
Tagi: , , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis