Przypraw sobie śniadanie – smaczne i proste pomysły!

Śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem. Smaczne i pożywne jest w stanie zapewnić nam nie tylko siłę i energię, ale także pozytywne nastawienie na resztę dnia. Rano zwykle nie mamy jednak ochoty zastanawiać się, co zjemy ani poświęcać zbyt wiele czasu na przygotowywanie posiłku. Najlepiej sprawdzają się więc proste i szybkie dania, które nie muszą jednak smakować zawsze tak samo – tę rutynę możemy bowiem w prosty sposób przełamać dodatkiem aromatycznych przypraw.

Dlaczego warto zadbać o wartościowe śniadanie?

Śniadanie to pierwszy posiłek, jaki spożywamy po przebudzeniu. Aby był on w pełni wartościowy, eksperci zalecają, aby zjeść go w ciągu maksymalnie dwóch godzin od przebudzenia. Pożywne i zdrowe śniadanie zaspokoi pierwszy, poranny głód oraz dostarczy sił i energii niezbędnych do aktywnego rozpoczęcia kolejnego dnia.

Ciągle nie brakuje jednak osób, które świadomie rezygnują ze śniadania. Takie działanie jest najczęściej podyktowane głównie dwoma czynnikami. Po pierwsze, rano mamy mało czasu, jaki dzieli nas od wstania z łóżka do wyjścia z domu – nie chcemy więc go dodatkowo tracić na przygotowywanie posiłku. Drugim powodem jest natomiast brak pomysłu na śniadanie – w końcu, ile można sięgać po taką samą jajecznicę, owsiankę czy kanapki?

Ze śniadania zdecydowanie nie warto jednak rezygnować, a już na pewno nie należy tego robić na stałe. Prawidłowo skomponowane, pożywne i smaczne śniadanie pobudza metabolizm do pracy po nocnej przerwie, dostarcza sił i energii oraz pozwala pozytywnie nastawić się do nadchodzącego dnia. Zjedzenie z samego rana czegoś pysznego potrafi całkowicie odmienić nasz nastrój, co ma niebagatelne znaczenie dla przebiegu reszty dnia.

Na słodko czy na słono? Śniadania w Polsce i innych krajach

Śniadanie składa się z jednego lub kilku produktów o zróżnicowanym składzie oraz napoju. Co ciekawe, śniadania mogą wyglądać inaczej, w zależności od tradycji danego kraju. W polskiej kulturze najczęściej funkcjonują wytrawne śniadania, które bazują głównie na nabiale, pieczywie, warzywach, chudych wędlinach oraz kawie z mlekiem lub szklance soku.

Mieszkańcy Francji i Włoch upodobali sobie natomiast śniadania na słodko – bagietki z dżemem, nadziewane kremem lub czekoladą croissanty, chrupiące pieczywo z kremem czekoladowym i mocne, aromatyczne espresso. Chińczycy na śniadanie najczęściej sięgają natomiast po gotowany ryż w warzywami lub pierożki, obowiązkowo w towarzystwie filiżanki zielonej herbaty.

Właściwie nie ma różnicy, czy na śniadanie zjemy coś słodkiego, czy zdecydujemy się na smaki wytrawne. Istotne bowiem, aby śniadanie było na tyle obfite, by zaspokoiło pierwszy poranny głód oraz dostarczyło porcji energii i składników odżywczych niezbędnych do pokrycia porannych potrzeb organizmu. Ma to szczególne znaczenie dla osób aktywnych, które czeka intensywny dzień – pożywne i smaczne śniadanie to klucz do dobrego samopoczucia przez resztę dnia.

Szybkie i smaczne śniadanie – sprawdzone przepisy, które warto wypróbować!

Dobry przepis na smaczne śniadanie musi spełniać kilka warunków – musi być prosty i szybki w przygotowaniu oraz oferować maksymalnie przyjemne doznania smakowe. Takie dania pozwolą skutecznie wypracować w sobie nawyk jedzenia śniadań, a co za tym idzie, przekonać się o związanych z tym korzyściach.

Bardzo ważnym elementem udanego śniadania, oprócz prawidłowo dobranych składników, są przyprawy. Ich dodatek potrafi bowiem całkowicie odmienić dobrze znane potrawy, podkreślić ich smak oraz wydobyć jego pełną głębię z dobrze znanych składników. To świetny sposób na urozmaicenie walorów smakowych śniadań, bez względu na to, czy preferujemy je na słodko, czy na słono. Oto trzy przepisy na szybkie i smaczne śniadanie, które warto zacząć wypróbowywać od jutra!

Omlet z szynką, papryką, szpinakiem i żółtym serem

Omlet to jedno z najpopularniejszych polskich dań śniadaniowych. Daje praktycznie nieograniczone możliwości, gdyż możemy dodawać do niego dowolne składniki, w tym także te, które zalegają w kuchni. To fantastyczne danie zero waste, które zapewnia wszystkie korzyści pełnowartościowego śniadania. Aby omlet w pełni sprostał naszym oczekiwaniom kulinarnym, warto wzbogacić go dodatkiem przypraw dedykowanych właśnie temu daniu.

Specjalnie z myślą o miłośnikach śniadań na bazie jajek, marka Prymat przygotowała nic innego, jak przyprawę do jajek, która świetnie sprawdzi się do wszystkich dań bazujących na jajkach – omletu, jajecznicy, jajek na miękko i na twardo, past jajecznych i wielu innych. Jest to gotowa mieszanka starannie wyselekcjonowanych ziół i przypraw, które najlepiej podkreślają smak dań jajecznych i nie tylko.

Marchewkowo-jabłkowa jaglanka z orzechami laskowymi

Przepis na smaczne śniadanie na słodko to jaglanka marchewkowo-jabłkowa z dodatkiem orzechów laskowych. Jest to danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, które skutecznie zaspokoi poranny głód. Jego walory smakowe docenią zarówno dorośli, jak i dzieci. Klucz do uzyskania najlepszego smaku i tu stanowią przyprawy – to właśnie one nadadzą jaglance unikalnego smaku i aromatu, który zachęci do jej spożycia także osoby, które na co dzień raczej unikają śniadań.

Do jaglanki możemy zarówno dodać przyprawy, które już mamy w kuchni (świetnie sprawdzi się tu m. in. cynamon, kardamon, goździki i wanilia), jak i skorzystać z gotowej propozycji marki Prymat – przyprawy do owsianki. W tej kompozycji znajdziemy składniki, które idealnie komponują się z kaszami śniadaniowymi – kakao, cynamon, kardamon, imbir, goździki, gałkę muszkatołową oraz wanilię.

Klasyczny twarożek śniadaniowy

Smaczne śniadanie nie może obyć się bez klasycznego twarożku, który możemy zarówno zjeść samodzielnie, jak i wykorzystać go jako pożywny dodatek do świeżego pieczywa. Twarożek jest propozycją na tyle uniwersalną, że podobnie, jak omlet i jajecznicę, możemy wzbogacić go dowolnymi dodatkami. Do twarożku świetnie nadają się świeże warzywa (np. rzodkiewka, szczypiorek, cebula czerwona i inne).

Smak gotowego dania skutecznie wyeksponuje natomiast przyprawa do twarogu marki Prymat. Jest to mieszkanka ziół i przypraw, które świetnie podkreślają smak potraw stworzonych na bazie białego sera. Znajdziemy w niej takie składniki, jak m. in. kawałki suszonych pomidorów i cebuli, natkę pietruszki, szczypiorek, lubczyk oraz sól i pieprz, które wspólnie tworzą niepowtarzalną kompozycję, idealnie dopasowaną smakowo do śniadaniowego twarożku.

Tagi: , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis