Przysmaki na majówkę

@foodstories

Wyczekiwany przez wszystkich długi majowy weekend zbliża się już wielkimi krokami. Większość z nas spędzi ten czas na świeżym powietrzu. Czekają nas wycieczki za miasto, przechadzki, a także relaks w ogrodzie. Podpowiadamy, jak przygotować perfekcyjne majówkowe menu, zarówno to grillowane, jak i słodkie.   

Grillowane smakołyki we włoskim stylu

Przed Tobą majówkowa biesiada i zastanawiasz się, jakie przysmaki mogłabyś przyrządzić na grillu? Jeśli nabrałaś ochoty na nowinki i chcesz nieco poszerzyć grillowy repertuar, koniecznie zainspiruj się mieszkańcami urokliwego Półwyspu Apenińskiego. Nie wszyscy bowiem wiedzą, że Włosi wprost ubóstwiają zgrillowane przekąski.

Ich miłość do tej formy wspólnego przyrządzania jedzenia można przyrównać do naszej narodowej. I w tym przypadku nie liczy się tylko delektowanie się pysznościami, ale również zacieśnianie więzi oraz fantastyczna zabawa. Sztukę grillowania zwykło określać się w Italii mianem grigliata. Trzeba również wspomnieć, że owa tradycja to nie wynalazek współczesnej doby. Włosi namiętnie grillują już od długich wieków. Co więcej, lista przekąsek, które od dawien dawna wrzucają na perfekcyjnie rozgrzany ruszt, jest znacznie dłuższa od naszej.

A co najczęściej grillują Włosi? Praktycznie wszystko! Na ich grille trafiają nie tylko tradycyjne kiełbaski, czy mięsne szaszłyki, ale też mnóstwo warzyw, a nawet owoców i ziół. Uwielbiają melony i arbuzy poddane tego typu obróbce termicznej. Ot, ich zdaniem proces grillowania genialnie wydobywa ich aromat i słodycz.

Włoscy smakosze mają ogromną słabość do pewnej sałatki, w której pierwsze skrzypce grają fenkuły i szparagi. Grillują je więc, aż osiągną pożądane zrumienienie. Aby uczynić sałatkę, uzależniająco pyszną, stosują pewien ciekawy trik. Otóż pomiędzy fenkułami i szparagami układają gałązki świeżego rozmarynu i plastry cytryny. Te składniki posłużą do wyczarowania wyrafinowanego dressingu. Aby go zrobić, wyciskamy z cytryny sok i ścieramy zgrillowany rozmaryn w moździerzu. Dodajemy do niego odrobinę miodu i musztardy. Układamy zgrillowane warzywa na rukoli. Posypujemy je parmezanem i skrapiamy dressingiem.

@insidetherustickitchen

Idealne ciasto na majówkę

Po emocjonującym grillowaniu we włoskim stylu każdemu przyda się chwila wytchnienia przy czymś słodkim. Na majówkę koniecznie upieczmy więc ciasto cytrynowe. Do zrobienia deseru  potrzebne są takie oto składniki: 250 g przesianej mąki pszennej, kostka miękkiego masła, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka proszku do pieczenia, 170 g cukru do wypieków, 4 jajka w rozmiarze L, łyżeczka esencji waniliowej, 12 łyżek maku, skórka starta z dwóch cytryn, sok wyciśnięty z połowy cytryny.

Łączymy suche składniki. Ucieramy masło wraz z cukrem. Stopniowo wbijamy do masy maślanej jajka zmiksowane na puszystą pianę. Wlewamy powstałą miksturę do miski z mąką. Dodajemy do ciasta pozostałe składniki. Miksujemy. Pieczemy ciasto w formie keksówce w temperaturze 180 stopni przez około pięćdziesiąt minut. 

Wypiek nie kruszy się i nie musi być przechowywany w lodówce. Śmiało można zabierać go na majówkowe pikniki. 

@foodstories
Tagi: , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis