Pyszne dania z ziemniaków

@donnahay

Sycące i pożywne dania z ziemniaków idealnie nadają się na lutowe obiady. Oto najbardziej smakowite ziemniaczane dania.

Ziemniaki faszerowane

Ziemniaki to wciąż warzywa niedoceniane, uważane za przeciętny dodatek do dania. Warto spojrzeć na nie w końcu pod innym kątem. A gdyby tak pozwolić, aby zaczęły odgrywać rolę pierwszoplanową? W roli głównej sprawdzą się wręcz doskonale! Jednym z pomysłów na tym podobne danie są natomiast ziemniaki faszerowane.

To danie proste w przygotowaniu, ale zawsze wywołujące efekt wow. To, jaki farsz zostanie dodany do ziemniaków, zależy tylko od naszej wyobraźni i zasobów w lodówce. Jako nadzienie idealnie sprawdzi się na przykład mieszanka zrobiona z pora, sera w typie cheddar, pancetty i szczypioru.

Piekarnik nagrzewamy do dwustu stopni. Ziemniaki szorujemy szczoteczką, osuszamy i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Następnie pieczemy przez około pół godziny. Gdy nieco przestygną, nacinamy je na środku. Łyżeczką delikatnie wyjmujemy nieco ich zawartości, którą zmieszamy potem z resztą składników.

Pora kroimy, nieco podsmażamy i dusimy na maśle z hojnym dodatkiem śmietany.

Mieszamy go z pokrojonym na kostki cheddarem, łyżeczką musztardy, rozbełtanym jajkiem i miąższem ziemniaków. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem. Powstały farsz nakładamy do ziemniaków. Posypujemy je szczypiorkiem i drobno pokrojoną pancettą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze dwustu dwudziestu stopni aż do zrumienienia.

@loveandlemons

Quiche ziemniaczana

Ziemniak to niezwykły kulinarny kameleon. Ma ponadprzeciętne walory smakowe i potrafi dopasować się do każdej kuchni świata. Świetnie czuje się w odsłonie indyjskiej, tajskiej, hiszpańskiej, jak i francuskiej. Zostańmy przy tej ostatniej i uraczmy się przepyszną quiche ziemniaczaną. To jedno z dań typu „comfort food”, za którym wprost szaleją Francuzi.

Jej podstawą jest spód z kruchego ciasta. Aby je upiec, potrzebujemy dwustu pięćdziesięciu gram mąki, stu pięćdziesięciu gram zimnego masła, jajka i szczypty soli. Składniki łączymy aż do powstania jednolitej masy. Nie ugniatamy ciasta za długo, ponieważ może stracić pożądaną kruchość. Kulę ciasta chowamy do lodówki na czterdzieści minut.

Ziemniaki kroimy na nieduże kawałki. Pieczemy z czosnkiem i oliwą przez dwadzieścia minut. Przygotowujemy masę jajeczną z pięciu jajek, dwustu gram sera mascarpone, pięćdziesięciu gram sera mimolette i pięćdziesięciu mililitrów mleka. Doprawiamy ją gałką muszkatołową, tymiankiem, solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Chłodzimy przez dziesięć minut i zalewamy masą jajeczną z dodatkami. Następnie układamy na niej ziemniaki. Pieczemy przez pół godziny w temperaturze stu osiemdziesięciu stopi aż do ścięcia.

Po spałaszowaniu sytość i wyborny nastrój gwarantowane!

@fromthekitchen
Tagi: , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis