Pyszne śniadania ze szparagami

@halfbakedharvest

Jeśli zamarzyło się nam relaksujące pyszne śniadanie, koniecznie uczyńmy jego głównym składnikiem szparagi. Właśnie rozpoczął się sezon na te smakowite i niezwykle zdrowe warzywa. Możemy być pewne, że jedzone w trakcie pierwszego posiłku zapewnią nam na wiele godzin energię, a także doskonały humor.

Szparagi: królewski rarytas o magicznej mocy

Archeolodzy i historycy jedzenia są zdania, że szparagi zaczęto jeść na terenie Europy już ponad pięć tysięcy lat temu. Warto wiedzieć, że wywodzą się ze słonecznych terenów południowych. Ich ojczyzną jest zaś Grecja oraz Włochy. Od najdawniejszych czasów zielone, jak i białe szparagi uważano za jedne z najbardziej niezwykłych, iście królewskich warzyw. Przez wieki zajmowały szczególne miejsce na stołach arystokratów. Były na przykład jedną z przekąsek serwowanych na słynnych antycznych rzymskich ucztach. Długo traktowano je nie tylko jako zachwycający kubeczki smakowe rarytas, ale także jako lek na rozmaite dolegliwości, czy środek magiczny. 

Szparagi miały niezwykle skutecznie dopomagać w uwodzeniu, ale i pozbywaniu się uporczywych myśli. Wielu medyków zapisywało je jako lekarstwo na obłęd, na trudną do zniesienia kapryśność oraz malkontenctwo. Ponadto szparagi miały dodawać energii, świetnie krzepić ciało, leczyć symptomy podagry, chorób nerek, kaszlu i niwelować ból zębów. Współczesna nauka potwierdza ich korzystne działanie na libido i nastrój. Prawdą jest też to, że owe charakterystycznie wyglądające warzywa wzmacniają odporność. Co więcej, ujędrniają i nawilżają też skórę, czyniąc ją promienną i młodszą. W sezonie szparagowym warto serwować je sobie zatem jak najczęściej. 

@halfbakedharvest

Ciastka francuskie ze szparagami

Szparagi każdy posiłek czynią niezapomnianą ucztą. Nie tylko fenomenalnie smakują, ale także nieprzeciętnie apetycznie wyglądają. Nic dziwnego, że są jednymi z najbardziej cenionych warzyw, których używa się w osławionej kuchni francuskiej. Zawsze świetnie wypadają w towarzystwie ciasta francuskiego i aromatycznych serów. Doskonałym pomysłem na śniadanie jest więc przyrządzenie ciastek francuskich z serem roquefort i migdałami oraz miodowym dressingiem z nutą tymianku.  

Pozbywamy się końcówek łodyg, pozostawiając tylko najjędrniejsze części. Wykładamy szparagi i kawałki sera na kwadratach ciasta francuskiego, posypujemy je płatkami migdałów i zawijamy w kieszonki. Następnie smarujemy wierzch ciastek jajkiem rozbełtanym z łyżką mleka, aby zyskały apetyczne zrumienienie i blask. Pieczemy je przez około trzydzieści minut w temperaturze 180 stopni. 

@halfbakedharvest

Grzanka ze szparagami

Doskonałym pomysłem na szparagowe śniadanie są też grzanki ze szparagami, guacamole i jajkami w koszulkach. To kulinarne połączenie pełne prostoty, ale i nie lada wyrafinowania. Jak zabrać się do robienia jajek w koszulkach? Wystarczy wbić posolone jajko do miseczki. Kolejny krok to zrobienie wiru w garnku z gorącą wodą i wlanie w niego jajka. Czekamy aż się zetnie i powtarzamy czynność. Sekretnym składnikiem tej przekąski jest parmezan dodany do guacamole. 

@donnahay
Tagi: , , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis