Pyszne zapiekanki na każdą porę roku

@nomeatdisco

Zapiekanka to świetny pomysł na obiad, zwłaszcza gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przyrządzanie skomplikowanych dań. Jest zdrowa, syta, a do jej zrobienia potrzebować będziemy tylko jednego naczynia! Przygotować ją można praktycznie ze wszystkich produktów, które znajdziemy w lodówce. Bazą zapiekanki mogą być wszystkie warzywa, makarony, kasze, a nawet ugotowane ziemniaki, które zostały nam z obiadu z poprzedniego dnia. Możemy dodać także mięso, wędlinę, rybę lub tofu – by zyskać jeszcze więcej smaku. Jak zrobić szybką i pyszną zapiekankę obiadową? 

@kwestiasmaku.com

Bakłażan zapiekany z serem kozim i pomidorami

To prosta propozycja dla miłośników warzywnych zapiekanek. Zaczynamy od pokrojenia w plastry bakłażana, doprawienie go solą, pieprzem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, chilli, oregano i oliwą z oliwek. Następnie przechodzimy do ułożenia jednej warstwy pokrojonego bakłażana w niewielkim naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez około kwadrans. W międzyczasie przygotowujemy na patelni pomidory, które smażymy na oliwie przez około 5 minut. Doprawiamy wedle uznania solą, pieprzem, kurkumą i kminem. Gdy część wody odparuje, a sos pomidorowy zacznie gęstnieć odstawiamy patelnię z ognia. Następnie na podpieczone bakłażany układamy plastry koziego sera i przykrywamy całość uprzednio przygotowanymi pomidorami. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut i nasza zapiekanka gotowa! Możemy podawać ją solo lub z chrupiącą bagietką.

@kwestiasmaku.com

Zapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarellą

Sycąca i aromatyczna propozycja z makaronem, którą polubią szczególnie miłośnicy sera. Zapiekankę makaronową zaczynamy od pokrojenia pomidorów i mozzarelli na cienkie plasterki. W osobnym naczyniu przygotowujemy składniki posypki – bułkę tartą i parmezan. W czasie, gdy gotuje się makaron robimy sos serowy, rozpuszczając w niewielkim rondelku serek mascarpone, mleko oraz tarty parmezan. Doprawić wedle uznania i dodać do garnka z odcedzonym makaronem. Następnie wylewamy wcześniej przygotowany sos pomidorowy na dno naczynia żaroodpornego, wyłożyć makaron z sosem serowym, a na wierzchu ułożyć mozzarellę i pokrojone w plastry pomidory. Posypać całość bułką tartą z parmezanem, dodać wiórki masła i zapiekać przez około 15 minut. Dla jeszcze większego aromatu możemy udekorować zapiekankę posiekaną bazylią.

@kwestiasmaku.com

Gratin z batatów

Bataty do doskonała odskocznia od zwykłych ziemniaków – w dodatku pełna cennych właściwości odżywczych! Przygotowanie zapiekanki z batatami zajmie nam tylko chwilę. Umyte, obrane i pokrojone w cienkie plasterki bataty układamy na posmarowanej oliwą formie. Posypujemy je dokładnie mieszanką  czosnku, rozmarynu, soli i pieprzu. Układamy tak kolejne warstwy słodkich ziemniaków, a na końcu zalewamy całość śmietanką. Przykrywamy szczelnie naczynie żaroodporne folią aluminiową i pieczemy przez 45 minut. Po odsłonięciu folii zapiekamy jeszcze przez kwadrans i już – nasza zapiekanka jest gotowa do podania.

Tagi: , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis