Pyszne zupy o rozgrzewającej mocy

@dishingouthealth

Kiedy za oknem deszcz i chłód, nic tak nie rozgrzewa i nie poprawia nastroju jak talerz gorącej, aromatycznej zupy. Warto wybierać te, które nie tylko przyjemnie otulają ciało ciepłem, ale wzmacniają też odporność i dodają energii. Oto receptury na pyszne zupy o rozgrzewającej mocy. Są idealnymi posiłkami na jesienne i zimowe dni.

Zupa dyniowa z marokańskim twistem

Dyniowy sezon nadal w pełni. Warto zatem korzystać z tych smakowitych warzyw jak najczęściej. Dynie należą do elitarnego grona produktów określanych mianem superfoods. Są skarbnicą cennych witamin i składników mineralnych. Z całą pewnością potrafią niemało. Fenomenalnie wzmacniają układ odpornościowy i wspierają pracę serca. Bronią komórek przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, chroniąc nas przez zachorowaniem na wiele poważnych schorzeń, w tym nowotwory. Jakby tego było mało, regulują ciśnienie krwi.

To nie wszystko. Pomarańczowe królowe jesiennych straganów genialnie wpływają również na cerę. Gdy regularnie pałaszuje się dynie, skóra staje się perfekcyjnie nawilżona, elastyczna i jedwabiście gładka. Koniecznie zacznijmy przyrządzać z nich rozmaite zupy. Świetnym wyborem będzie krem z marokańskim twistem. 

Aby go przygotować, potrzebujemy składników, takich jak: posiekany kawałek imbiru (około 3 cm), dwa ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, duża pokrojona w piórka cebula i por, 850 g purée dyniowego, puszka czerwonej soczewicy, 200 ml mleczka kokosowego i 300 ml bulionu warzywnego. Podsmażamy imbir, czosnek, cebulę i pora. Łączymy je z resztą składników. Zaczynamy je gotować. 

Zmiksowaną zupę doprawiamy solą morską, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, 3 łyżeczkami przyprawy harissa, łyżeczką cynamonu i 2 łyżkami soku z cytryny. Przed podaniem skrapiamy ją oliwą i posypujemy świeżą kolendrą oraz pestkami dyni. 

@dishingouthealth

Tajska zupa z trawą cytrynową i orzechową nutą

Poza przepisami marokańskimi świetnie zainspirować się również tajskimi. Śmiało można stwierdzić, że kuchnia tajska to jedna z najbardziej aromatycznych i zróżnicowanych kuchni świata. Łączy w sobie harmonię czterech podstawowych smaków: słodkiego, kwaśnego, słonego i pikantnego. Jej charakterystyczną cechą jest stosowanie przypraw, takich jak trawa cytrynowa, imbir, liście limonki kaffir, chili i kolendra. Doskonale podkręcają potrawy, także zupy.  

Oto receptura na uzależniającą zupę z trawą cytrynową i orzechową nutą. By ją ugotować, należy mieć pod ręką litr bulionu warzywnego, 3 marchewki, 400 ml mleka kokosowego, 2 łyżeczki sproszkowanej trawy cytrynowej, kawałek startego imbiru, 2 ząbki czosnku, 3 liście limonki kaffir, 1 papryczkę chili, 200 g podsmażonego tofu. Przygotujmy również 200 g grzybów shitake, 2 łyżki masła orzechowego, 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżkę sosu sojowego, 2 łyżki soku z limonki i łyżeczkę cukru trzcinowego.

Podsmażamy namoczone wcześniej w wodzie grzyby shitake, pokrojone w kostkę marchewki i czosnek. Dodajemy do nich przyprawy i skrapiamy oliwą. Potem łączymy je z resztą składników. Podajemy zupę ze świeżą kolendrą i czarnym sezamem. 

@dishingouthealth
Tagi: , , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis