Słodka świąteczna uczta

@juliastorten

Boże Narodzenie to wyjątkowy czas. Warto do woli porozpieszczać się wówczas smakowitymi słodkimi rarytasami. Poza klasykami, takimi jak piernik staropolski, makowiec, czy kutia wprowadź do swojego świątecznego menu równie pyszne nowości. Oto łakocie, które zachwycą każdego łasucha.  

Przepyszna rolada Yule log

Jeśli chciałabyś w tym roku zaskoczyć swoich gości i wprawić ich w niemały zachwyt bożonarodzeniowym menu, koniecznie zabierz się za pieczenie rolady Yule log. Trudno o pyszniejszy, jak i urokliwiej prezentujący się deser. To bowiem wypiek niezwykle fantazyjny. Jego anglojęzyczna nazwa, którą tłumaczy się jako świąteczny pieniek, pasuje do niego wręcz doskonale. We Francji, skąd pochodzi przepis, roladę określa się mianem Bûche de Noël. Pałaszuje się ją w trakcie świąt już od XIX stulecia. Warto wiedzieć, że ciasto zyskało swego czasu ogromną popularność także w Wielkiej Brytanii. Dziś Yule log to jeden z ukochanych łakoci bożonarodzeniowych Brytyjczyków. 

Do upieczenia smakowitej rolady Yule log trzeba mieć pod ręką składniki, takie jak: 4 jajka w rozmiarze L w temperaturze pokojowej, szczypta soli morskiej, 80 g drobnego cukru i 100 g przesianej mąki pszennej. Przygotuj również płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę świeżo zmielonego kardamonu, łyżeczkę cynamonu, 5 łyżeczek kakao i ziarenka z laski wanilii.  Do dekoracji rolady przydadzą Ci się bezowe grzybki, pierniczki, laski cynamonu, orzechy, gałązki świerku i cukier puder.  

Wymieszaj ubitą na sztywno pianę z białek z resztą składników. Piecz roladę przez 12 minut w temperaturze 180 stopni. Przełóż ją kremem powstałym z mascarpone i domowego słonego karmelu. Udekoruj ją gęstą polewą czekoladową. W efekcie powinna przypominać korę.

@juliastorten

Babeczki red velvet

Intensywnie czerwone ciasta oraz babeczki określane mianem red velvet hipnotyzują. Wyglądają niesamowicie i apetycznie. Przez swój niespotykany rubinowy odcień kojarzą się z baśniowymi opowieściami. Jak ulał pasują więc do bożonarodzeniowej aury. Co ciekawe, przepis na ten zachwycający wyglądem i smakiem wypiek powstał się w Stanach Zjednoczonych w latach czterdziestych. Znamy nawet jego pomysłodawczynię. Była nią słynna smakoszka i mistrzyni gotowania Irma S. Rombauer. Recepturę na red velvet ujawniła w swej kultowej książce zatytułowanej „The Joy of cooking”. 

Do upieczenia babeczek będziesz potrzebowała składników, takich jak: 2 i 1/2 szklanki przesianej mąki pszennej, 4 łyżki kakao, szklanka brązowego cukru, 2 łyżki esencji waniliowej, 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika, szklanka kefiru, 2 łyżki octu, łyżeczka soli morskiej, 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 i 1/2 szklanki oleju, 2 jajka w rozmiarze L.

Wymieszaj olej z cukrem i jajkami. Połącz je z resztą składników prócz octu oraz sody i miksuj przez parę minut. Przełóż sodę i ocet do miski. Miksuj aż do powstania piany. Szybko dodaj ją do ciasta. Wyłóż formę do babeczek papilotkami. Nałóż do nich ciasto mniej więcej do 3/4 wysokości. Piecz babeczki w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Ozdób je po przestygnięciu bitą śmietaną.

@unsplash(b.owen)
Tagi: , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis