Smak orzeźwienia. Pyszne napoje idealne na upalne dni

@halfbakedharvest

Gdy żar leje się z nieba, na wszelkie sposoby szukamy sposobów, aby nieco się ochłodzić. Jedną z doskonałych metod na zapewnienie sobie ulgi i kojącej fali orzeźwienia, jest uraczenie się dobrze schłodzonym napojem. Najlepiej takim, który oprócz walorów smakowych, zagwarantuje naszym organizmom dostarczenie cennych składników mineralnych. Oto najpyszniejsze i zarazem najzdrowsze napoje, które pomogą nam przetrwać najgorętsze dni tego lata.

Arbuzowa lemoniada

Soczystość i słodycz arbuza to coś, co nieodmiennie kojarzy nam się z przyjemnościami lata. Arbuz to zaś owoc uniwersalny, sprawdzający się zarówno jako uzależniająca przekąska solo, ale także jako składnik sałatek, czy deserów. Świetnie wypadnie także jako komponent orzeźwiającej lemoniady. Oprócz tego, że arbuzowa lemoniada będzie nadzwyczaj smakowita, to racząc się nią w najbardziej upalne dni, bardzo dobrze się nawodnimy i zapewnimy dostarczenie do organizmu mnóstwa wartości odżywczych. Lemoniada, w której arbuz gra główną rolę, dodaje też energii, wspomaga koncentrację, przyśpiesza trawienie, pomaga wydalić z ciała szkodliwe związki, a pita wieczorową porą będzie w stanie poprawić jakość naszego snu.

Aby ją przygotować, będziemy potrzebowały dużego kawałka arbuza, cukru lub miodu, schłodzonej gazowanej wody, soku wyciśniętego z jednej cytryny, świeżych listków mięty oraz kruszonego lodu. Z arbuza pozbywamy się skóry i kroimy na niewielkie kawałki. Cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, lekko ją podgotowując i odstawiając do przestygnięcia. Następnie miksujemy arbuza wraz ze szklanką wody, wodą z cukrem, liśćmi mięty i sokiem z cytryny. Przed podaniem schładzamy, nalewając lemoniadę do szklanek wypełnionych pokruszonym lodem. Do każdej z nich wkładamy apetycznie wyglądający trójkątny kawałek arbuza i przystrajamy malutką gałązką mięty.

@halfbakedharvest

Limonkowo-rozmarynowa woda

Jeśli czujemy, że lada chwila upał dosłownie położy nas na łopatki i błyskawicznie chcemy ugasić pragnienie, czym prędzej przygotujmy ożywczą wersję wody mineralnej. Zwykła woda nabierze doskonałych walorów smakowych, jeżeli nadamy jej ciekawego aromatu za sprawą cytrusów oraz ziół. Do wody mineralnej jak ulał będzie pasowało pełne świeżości połączenie limonki, ogórka, rozmarynu oraz imbiru. Poza niewątpliwymi zaletami smakowymi, woda o tymże aromacie posiada też inne, doskonale potrafi bowiem orzeźwić ciało, jak i umysł. Pita regularnie usprawnia przemianę materii, detoksykuje, a ponadto sprawia, że brzuch staje się znacznie bardziej płaski. Przepis na nią jest banalnie prosty. Do niegazowanej wody mineralnej wrzucamy po prostu pokrojonego na cienkie plasterki ogórka, plastry limonki, sok z połowy limonki, niewielkie kawałki imbiru, a także kilka łodyżek rozmarynu i mieszamy. Limonkowo-rozmarynową wodę z najlepiej przygotować wieczorem i zostawić na noc w lodówce. Dzięki temu jej smak będzie znacznie głębszy, a wszystkie zdrowe składniki będą miały czas, aby się uaktywnić w formie płynnej.

@detoxdiy

Smoothie z mango, truskawek i jagód goji

Pragnienie w mig ugasi także smoothie zrobione z mango, truskawek i super zdrowych jagód goji. To koktajl, który zdobywa serca go kosztujących nawet i przed wzięciem przez nich pierwszego łyku. Wygląda tak oszałamiająco smakowicie, że może grać pierwsze skrzypce na stole w trakcie wszystkich letnich biesiad. Bez większych namów skuszą się też na niego dzieci, które można uznać za niejadki, a które co więcej zawsze grymaszą, jeśli czeka je zjedzenie posiłku przygotowanego na bazie warzyw bądź owoców. Połączenie mango i truskawek jest tak finezyjne i pyszne, że naprawdę nie sposób się mu oprzeć. Sięgnijmy po nie, jeśli czujemy się nieco ociężałe i zmęczone tropikalnymi temperaturami, a możemy być pewne, że nasz poziom energetyczny, jak i nawodnienie wróci do normy. Poza tym dorzucone do smoothie jagody goji zapewnią nam uzupełnienie witamin takich jak A, B1, B2, B6, E oraz C. Warto wspomnieć, że tej ostatnie mają w sobie o pięćdziesiąt razy więcej aniżeli cytryny. Po osobnym zmiksowaniu mango z goji, do której to mieszanki dodamy też sok z połowy pomarańczy oraz truskawek, smoothie przelewamy do szklanek lub buteleczek warstwowo. Dzięki temu uzyskamy ciekawy i szalenie apetyczny efekt kolorystyczny.

@halfbakedharvest

Lemoniada ogórkowo-melonowa z miodem i miętą

Kolejnym idealnym na upały napojem jest lemoniada ogórkowo-melonowa. Ogórek wraz z melonem tworzą wspaniały duet, który z doskonałym efektem orzeźwia nawet w nieznośny upał. Aby przygotować smakowitą zieloną lemoniadę, blendujemy melona, ogórka oraz miętę. Następnie mieszamy powstałą pulpę z gazowaną wodą mineralną, sokiem wyciśniętym z jednej cytryny lub limonki, miodem i szczyptą soli, a potem chłodzimy. Podajemy z kostkami lodu i gałązką mięty. Dla lepszego chłodząco-orzeźwiającego rezultatu możemy przelać zimną lemoniadę do schłodzonych uprzednio szklanek. Dzięki dużej zawartości bardzo zdrowego melona, lemoniada wyreguluje też nasze ciśnienie, pomoże w utracie wagi, a także uchroni przed chorobami oczu. Rozsmakujmy się w niej i pijmy regularnie przez całe lato. Jeśli zapragniemy zmiany, wypróbujmy jej wersję wiśniową oraz mango.

@halfbakedharvest
Tagi: , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis