Smaki Japonii. Domowe sushi

@halfbakedharvest

Sushi to od dekad narodowy symbol Japonii i jej kulinarna wizytówka. Ta najbardziej znana japońska potrawa ma w sobie coś niezwykłego, co przyniosło jej popularność na całym świecie. Otóż w ujmującej prostocie sushi kryje się wielkie wyrafinowanie i niezrównane bogactwo smaków. Podpowiadamy, jak zacząć swoją przygodę z własnoręcznie robionym sushi. To frajda, jakich mało!

Witamy w świecie sushi

Sushi zajada się w Japonii od wieków. Pierwsza pisemna wzmianka na jego temat pojawia się już w VIII wieku, jednakże wiadomo, że raczono się nim znacznie wcześniej. Przez stulecia forma sushi ulegała wielu przeobrażeniom. To, co teraz określamy jego mianem, jest najbliższe sushi z XVIII wieku. Począwszy od XVIII wieku sushi zaczęło zdobywać w Japonii gigantyczną popularność. Było uważane za bardzo zdrową, sytą, a do tego szalenie apetycznie prezentującą się przekąskę. Po dziś dzień wielu Japończyków wymienia je jako swoje ulubione jedzenie.

Sztuka przygotowywania sushi dla wielkiej liczby osób jest rzeczą wręcz arcytrudną i wolą nawet nie zabierać się za jego robienie. Warto odczarować ten mit i spróbować swoich sił w japońskich kulinariach. Może nie przyrządzimy w domu sushi jak od najlepszego japońskiego mistrza i na miarę słynnego Jiro z dokumentu „Jiro śni o sushi”, ponieważ faktycznie potrzeba na to mnóstwo czasu, jaki i samozaparcia. Z pewnością zrobimy jednak pyszny i niezapomniany posiłek w orientalnym stylu.

@lazycatkitchen

Sposoby na sushi

Jak zostać domową mistrzynią sushi? Wystarczy, że zgłębimy kilka tajników robienia sushi i będziemy się ich trzymać, nie wprowadzając póki co za wiele kulinarnej swobody. Na początku naszej przygody z domowymi ryżowymi kąskami możemy odejść od surowych ryb. Skoncentrujmy się na wersji, w której kluczową rolę odgrywają te pieczone bądź po prostu przygotować pyszną wersję wegetariańską.

Oto składniki, jakich będziemy potrzebowały do przygotowania domowej japońskiej uczty: 250 gram jakościowego filetu z łososia, opakowanie alg sushi nori, półtorej szklanki ryżu do sushi, 3 łyżki zaprawy do ryżu awase-zu, prażony sezam, marchew, dojrzałe awokado i ogórek. Marynata do ryby powstanie z kilku łyżek sosu sojowego, 2 łyżek miodu, 2 łyżek soku z limonki i 1 łyżki tartego imbiru.

Marynujmy rybę przez godzinę, a potem pieczmy ją w temperaturze 190 stopni przez kwadrans. Kilkakrotnie wypłuczmy ryż pod zimną wodą. Ryż jest gotowy, kiedy woda będzie idealnie czysta. Potem ugotujmy go zgodnie z instrukcją z opakowania w garnku o grubym dnie – koniecznie pod przykryciem, a w trakcie gotowania nie mieszajmy go. Gdy będzie gotowy, połączmy go z zaprawą. Warzywa pokrójmy na bardzo cienkie paski.

Umieśćmy arkusz nori matową stroną na środku maty bambusowej lub folii, pod którą znajduje się ściereczka – ułatwi nam to rolowanie. Poukładajmy na 2/3 powierzchni nori ryż oraz resztę składników i rozpocznijmy jak najściślejsze rolowanie. Potem pokrójmy sushi na kawałki.

@halfbakedharvest
Tagi: , , , , ,

Podobne wpisy

by
Poprzedni wpis Następny wpis