Lato do czas, kiedy owoce są najsmaczniejsze. Nic nie smakuje tak, jak świeże wiśnie prosto z drzewa i dorodne, aromatyczne truskawki dojrzewające w pełnym słońcu. To także najlepszy czas, aby pomyśleć o pierwszych domowych przetworach, dzięki którym zamkniemy odrobinę słonecznych smaków lata w słoiczku i z radością przypomnieć sobie o nich w chłodniejszych miesiącach. Frużelina to łatwy i szybki sposób na przetworzenie niemal każdych owoców, które później możemy ze smakiem wykorzystać niemal do wszystkiego! Jak ją zrobić i do czego wykorzystać?

Czym jest frużelina?
Frużelina najczęściej kojarzy nam się ze słodkim, owocowym żelem polewanym na jeszcze ciepłe gofry podczas wakacji nad polskim morzem. Wyglądem przypomina kisiel lub gęstniejącą galaretkę. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. Owoce, które najlepiej nadają się do zrobienia owocowego żelu to przede wszystkim wiśnie, czereśnie, maliny, truskawki, jagody i porzeczki. Ich smak i konsystencja nadaje się do wielu deserów lub jako dodatek do słodkich dań. Smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Jak zrobić domową frużelinę?
Zrobienie domowej frużeliny jest banalnie proste! Wystarczy wsypać świeże lub wcześniej zamrożone owoce wsypać do rondelka, przykryć i podgrzewać przez około 10 minut na małym ogniu, od czasu potrząsnąć garnkiem. Zdjąć pokrywę z owoców, następnie dokładnie wymieszać i jeszcze przez chwilę podgrzewać. Dodać cukier, sok z cytryny, przyprawę piernikową, cukier wanilinowy lub likier jeśli mamy ochotę nieco urozmaicić smak naszego owocowego żelu. Doprowadzić owoce do wrzenia. Gdy owoce zaczną puszczać sok, należy odlać jego nadmiar około 1/3 szklanki soku z garnka i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Przelać z powrotem do garnka i wymieszać. Do garnka dodać przygotowaną wcześniej do napęcznienia żelatynę. Zagotować, odstawić z ognia – nasza domowa frużelina jest już gotowa!
Desery lodowe
To najprostszy sposób na wyczarowanie efektownych deserów lodowych. Wystarczy nałożyć lody do pucharków (najlepiej sprawdzą się smaki śmietankowy lub waniliowy), a następnie polać ciepłą frużeliną. Dla ozdoby możemy wetknąć także słodką rurkę lub wafelek. Tak podany deser na pewno zachwyci naszych gości i domowników.

Pieczony sernik
Puszysty sernik na kruchym cieśnie, który oblewa czerwona, gęsta i niezwykle aromatyczna polewa z kwaśnych wiśni lub malin – niebo w gębie! Jeśli znudziła nam się tradycyjna wersja tego ciasta, to doskonały sposób, aby go nieco ożywić.
Torty
Owoce to doskonały sposób na przełamanie słodyczy wielu ciast, w tym tortów. Owocowa frużelina świetnie sprawdzi się do przekładania tortów, zarówno śmietankowych, jak i czekoladowych. Dzięki gęstej, ale plastycznej konsystencji może znacząco ułatwić nam pracę nad naszym wypiekiem.

Naleśniki i gofry
Owocowy żel to przepyszny dodatek także do naleśników, pancakesów i domowych gofrów. Możemy ubić odrobinę bitej śmietany lub użyć śmietankowego twarożku. Istnieje spore ryzyko, że tak podane przekąski staną się naszymi ulubionymi – nie tylko w sezonie letnim!
Jogurt i musli
Frużelina to świetny dodatek do jogurtu, musli i owsianki – szczególnie, gdy nie mamy pod ręką świeżych owoców sezonowych. Szybko odmienią nasze śniadania i oszczędzą tak cenny o poranku czas. Jeśli chcemy by nasza frużelina była nieco bardziej dietetyczna możemy do jej przygotowania użyć mniejszej ilości cukru lub zastąpić go inną substancją słodzącą.