Smakołyki na garden party

@ourfoodstories

Wraz z nastaniem błogiej letniej aury spędzamy mnóstwo czasu na świeżym powietrzu. Wybieramy się na wycieczki i pikniki. Wiele z nas organizuje również ogrodowe posiadówki. Podpowiadamy, jakie smakołyki idealnie nadadzą się na typowe garden party. Zachwycają podniebienia wyrafinowanymi smakami, a oczy szalenie apetycznym wyglądem. 

Francuski placek z wiśniami

Jeśli głowimy się, jaki słodki wypiek zaserwować gościom na garden party, koniecznie postawmy na francuski placek z wiśniami. To uwielbiany przez mieszkańców Francji cukierniczy klasyk, który pałaszuje się nad Sekwaną już od XVII stulecia. Początkowo raczono się nim wyłącznie na arystokratycznych dworach. W XIX wieku rozsmakował się w nim cały kraj. Owocowy placek fenomenalnie smakuje z kremem chantilly. To udoskonalona wersja bitej śmietany, którą Francuzi często podkręcają wodą z kwiatów z pomarańczy i pomarańczową skórką.  

Perfekcyjnie kruche ciasto na placek powstanie, jeśli szybkimi ruchami zagnieciemy 220 g mąki pszennej, 170 g bardzo zimnego masła, 6 łyżek cukru pudru i 1 zimne jajko w rozmiarze L. Dodajmy do niego szczyptę soli morskiej i chłódźmy przez godzinę w lodówce. Po upłynięciu wskazanego czasu rozwałkujmy je i wyłóżmy nim falistą formę do tarty. Na całej powierzchni zróbmy nakłucia widelcem. Potem na spodzie umieśćmy wydrylowane wiśnie posypane cukrem. Udekorujmy górę ciasta paskami à la szachownica. Pieczmy je przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. 

Aby przygotować krem chantilly będziemy potrzebowały składników, takich jak: 2 szklanki schłodzonej śmietany kremówki, łyżka ekstraktu waniliowego, 5 łyżek cukru pudru, 2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy, 2 łyżeczki świeżo startej skórki pomarańczowej. Łączymy składniki. Miksujemy na dużych obrotach aż do powstania puszystej aksamitnej masy. Podajemy ciepły placek wraz z kleksem kremu. 

@marissamakes

Ogrodowa focaccia

Kolejnym wypiekiem, który ma szansę stać się przebojem każdego garden party, jest ogrodowa focaccia. To nic innego jak focaccia w odświętnej, jedynej w swoim rodzaju formie, mianowicie z uroczą florystyczną dekoracją. Aby ją upiec, powinnyśmy mieć pod ręką składniki, takie jak: 500 g krupczatki, oliwa, 30 g świeżych drożdży, łyżeczka cukru, 2 łyżeczki soli morskiej, 400 ml letniej wody, 4 łyżeczki bułki tartej, garść parmezanu, garść cheddaru, rozdrobniona feta (70 g), świeże zioła i jadalne kwiaty.

Łączymy drożdże z cukrem i wodą. Odkładamy je, czekając aż zaczną bąblować. Łączymy je z mąką, 3 łyżkami oliwy i serami. Wyrabiamy ciasto przez minutę i smarujemy je oliwą. Następnie nakrywamy je i wstawiamy do lodówki na dobę.

Wykładamy je na stolnicy. Wyrabiamy przez parę minut. Delikatnie rozciągamy je na większy placek. Smarujemy formę łyżką oliwy, oprószamy bułką tartą i wykładamy na niej ciasto. Tworzymy na nim dekorację z ziół oraz kwiatów. Możemy użyć w tym celu na przykład tymianku, koszyczków rumianku, rozmarynu, szałwii i estragonu. Odkładamy ciasto na godzinę do ponownego wyrośnięcia. Focaccię skrapiamy łyżką oliwy i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 220 stopni.

@fareisle
Tagi: , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis