Smakołyki z aromatycznymi grzybami

@makingthymeforhealth

Zastanawiasz się, w jaki sposób podkręcić smak dań? Koniecznie zacznij dodawać do nich grzyby. Ich aromat nadaje potrawom nie lada wyrafinowania. Stają się dzięki nim wręcz uzależniająco pyszne. Oto grzybowe smakołyki, które warto wypróbować. Są banalnie proste w przygotowaniu i zawsze się udają. Twoi gości będą nimi zachwyceni. 

Skarby z lasu

Grzyby to z całą pewnością organizmy niesamowite. Mykolodzy, czyli naukowcy zgłębiający na ich temat wiedzę, są zdania, że zdecydowanie bliżej im do świata ludzi i zwierząt aniżeli roślin. Ich procesy życiowe są tak skomplikowane, że nieustannie budzą zdumienie. Tak, grzyby potrafią fascynować.

Kolejną rzeczą, którą trzeba na ich temat powiedzieć, jest to, że niesamowicie pachną i wręcz fenomenalnie smakują. Śmiało można ochrzcić je mianem niezwykle cennych leśnych skarbów. To jednak nie wszystko. Oprócz tego, że genialnie podkręcają smak potraw, fantastycznie działają również na nasze zdrowie i urodę.

Co ciekawe, już od kilku tysiącleci doceniano je nie tylko za ich nieprzeciętne walory kulinarne. W starożytnych Chinach i Japonii przygotowywano na ich bazie medykamenty i składniki preparatów, które pielęgnowały skórę. Przez bardzo długi czas były przeznaczone wyłącznie dla ludzi należących do elit. Grzybowe wyciągi stosowano przede wszystkim na arystokratycznych dworach. Na przestrzeni wieków receptury na owe niesamowite specyfiki przestały być objęte ścisłą tajemnicą. Zyskały popularność we wszystkich warstwach społecznych.

Grzyby są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Doskonale działają na metabolizm. Usprawniają działanie układu nerwowego i odpornościowego. Wzmacniają też serce i łagodzą stany zapalne. Ponadto są eliksirem młodości. Wygładzają, nawilżają i uelastyczniają skórę. 

@lindalomelino

Pomysły na grzybowe smakołyki

Jakie potrawy z grzybami warto zacząć przygotowywać? Perfekcyjnie sprawdzą się jako komponent tych wywodzących się z malowniczego Półwyspu Apenińskiego. Włosi mają do nich wielką słabość, a za swoje ulubione gatunki uważają borowiki, pieczarki, kurki i oczywiście trufle. Niech grzyby będące jednymi z superfoods zaczną grać pierwsze skrzypce w naszych obiadach. Pieczmy je lub smażmy i dodajmy do dań, takich jak makarony, ravioli, sałatki, gnocchi i tortellini. Iście królewskim daniem, którym nie sposób się nie zachwycić, jest też grzybowe risotto.   

Grzyby jak ulał pasują również do kuchni meksykańskiej. Cenieni szefowie kuchni lubią serwować z nimi ostatnio dania, takie jak tacos, quesadilla, czy tortilla. A jak wydobyć z grzybów maksimum aromatów i sprawić, aby stały się uzależniająco pyszne? Marynujmy je! Oto receptura na uniwersalną marynatę, w której warto zanurzać boczniaki, a także białe lub brązowe pieczarki.

Do jej przygotowania miejmy pod ręką 4 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy, czubatą łyżkę miodu, czubatą łyżkę musztardy, łyżeczkę tymianku i łyżeczkę rozmarynu. Energicznie mieszamy składniki. Następnie zalewamy marynatą pokrojone grzyby. W trakcie godziny nabiorą niezwykłego smaku. 

@sandravalvassori
Tagi: , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis