Smakołyki ze słonecznej Krety

@unsplash(r.spencer)

Dania wywodzące się z Krety to typowy przykład uzależniająco pysznej kuchni śródziemnomorskiej. Smaki są wyrafinowane, aromaty niesamowicie nasycone, a przepisy pozbawione przesady i utrudniającego życie skomplikowania. Mistrzowskie potrawy przygotowuje się na Krecie nierzadko w kwadrans. Śmiało mogłyby jednak konkurować z popisowymi smakołykami, na które francuscy kucharze poświęcają długie godziny. Kreteńczycy pokazują światu, że z kilku prostych składników można wyczarowywać prawdziwe kulinarne majstersztyki. 

Niezwykłe smaki kuchni kreteńskiej

Kreteńczycy to prekursorzy dań, które promuje guru współczesnych kulinariów, Jamie Oliver. Jego liczne publikacje udowadniają, że można spędzić w kuchni zaledwie pół godziny i przygotować w tym czasie dwudaniowy obiad oraz deser. Co więcej, to prawdziwe rarytasy, od których jedzenia ciężko się oderwać. Mieszkańcy jednej z najurokliwszych greckich wysp mieli od zawsze podobne podejście do najsłynniejszego brytyjskiego kucharza. Już od najdawniejszych czasów chcieli upiec przysłowiowe dwie pieczenie na jednym ogniu. Zamierzali jeść po królewsku, jednakże cenne wolne minuty poświęcać na kontemplowanie tutejszych niezwykłych krajobrazów, a nie mierzenie się ze skomplikowanymi przepisami. Tak jest po dziś dzień.  

Czym pachnie i smakuje Kreta? I co ważniejsze, czym jej kuchnia wyróżnia się na tle greckiej kontynentalnej? Kretę porasta wielka ilość cudownie pachnących ziół. Nie jest to tylko rozmaryn, tymianek, estragon, mięta, szałwia, czy bazylia, ale też lebiodka kreteńska i lawenda. Kreteńczycy doprawiają nimi dania w hojniejszych ilościach aniżeli Grecy z innych regionów. Ze względu na dostęp do nieograniczonych morskich połaci, w menu mieszkańców Krety zawsze wielką rolę odgrywały cudownie świeże i dorodne ryby oraz owoce morza.

Nie sposób nie wspomnieć o kreteńskiej oliwie, uważanej za jedną z najlepszych na świecie. Posiada unikatowy smak, w którym dominują przyjemne nuty ziołowe. Skrapia się nią obficie mnóstwo przystawek, dań oraz deserów. 

@iStock

Kreteńskie smakołyki, które warto przygotować w domu

Które dania ze słonecznej, magicznej Krety warto włączyć do swojego jadłospisu? Koniecznie postawmy na przekąskę określaną mianem sfakiani pita. To pszenny chrupiący placek, który nadziewa się serem. Aby go zrobić, musimy zmieszać 2 szklanki mąki pszennej wraz z połową szklanki wody i 3 łyżkami oliwy. Wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy je. Wykładamy na nim ser kozi doprawiony miodem i cynamonem, domykamy brzegi i smażymy. 

Spróbujmy również przepysznego rybnego dania psari plaki. Ułóżmy ulubioną rybę na warstwie pomidorów w naczyniu żaroodpornym. Zmieszajmy sok wyciśnięty z połowy cytryny, łyżeczkę świeżego pieprzu, połowę łyżeczki soli morskiej, 1/4 szklanki oliwy, sporą posiekaną czerwoną cebulę, pół pęczka kolendry, 2 gałązki tymianku, 2 ząbki czosnku i 6 łyżek passaty. Wyłóżmy sos na rybę. Nakryjmy naczynie. Zapiekajmy rybę w temperaturze 180 stopni przez pół godziny. 

@servingdumplings
Tagi: , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis