Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Już od dziecka przypominali o tym rodzice, którzy codziennie przed wyjściem do pracy szykowali kanapki, płatki lub owsianki mające wzmocnić ich pociechy i dać im siłę na cały dzień. I mieli rację – to, co zjemy rano, ma być podstawą dla całodniowego funkcjonowania. Nie bez przyczyny mówi się „śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak”. Wszystko to, czego dostarczymy organizmowi rano, będzie owocować przez kolejne godziny. Rozsądnie zaplanowane, pożywne i pyszne śniadanie zapewni nam bystry umysł, siłę do działania, energię do pracy i poprawi nam humor. Warto więc dobrze je przemyśleć.
Śniadanie – dlaczego jest ważne?
W tygodniu niestety nie mamy zwykle czasu na skomplikowane przygotowania o poranku. Każdy ma swój rytuał, dzięki któremu w ogóle jest w stanie wyjść z domu o odpowiedniej godzinie i zdążyć do pracy czy na uczelnię. Wstajemy, ubieramy się, myjemy i, najczęściej, biegiem pędzimy na autobus czy tramwaj. Mało kto pamięta o przygotowaniu śniadania do pracy, nie wspominając już o jedzeniu go przed wyjściem. Dzień często zaczynamy filiżanką kawy, która ma dodać nam energii i nastroić na nadchodzące wyzwania. A to błąd.
Bo żaden posiłek nie jest tak istotny dla naszego samopoczucia i zdrowia, jak właśnie śniadanie. W opracowaniach lekarzy i dietetyków czytamy, że poprawia ono gęstość żywieniową diety, daje uczucie sytości, dzięki czemu rzadziej sięgamy po niezdrowe, słodkie przekąski, a częściej wybieramy warzywa i owoce. Jedząc przemyślane, pożywne i odżywcze posiłki o poranku, zapewniamy sobie lepszą pamięć, poprawę koncentracji, świetne samopoczucie. Co ciekawe, ocenie poddano też wpływ regularnego jedzenia śniadań na funkcje poznawcze. Okazuje się, że działają one kompleksowo na poprawę humoru, wzmocnienie kreatywności, poprawę pamięci, a nawet regulują spadki nastroju. A do tego zapobiegają otyłości i nadwadze! Jak widać, pożytków z królewskich poranków jest naprawdę sporo. Ale jakie dania wybierać, by faktycznie dostarczać sobie wszelkich niezbędnych składników odżywczych i, do tego, cieszyć się doskonałym smakiem? Podpowiadamy!
W dobie mody na dania o zagranicznej proweniencji, coraz chętniej sięgamy po smakołyki rodem z Bliskiego Wschodu. A niekwestionowaną królową tamtejszej kuchni i potrawą, którą masowo odtwarzamy w polskich kuchniach, jest szakszuka. To niekwestionowana królowa śniadań i przepyszny, aromatyczny przysmak. Jada się go od Tunezji, przez Turcję aż po Izrael, a samo słowo oznacza po prostu „wielki bałagan”. Wykonanie szakszuki jest bardzo proste. Podstawą są pomidory i jajka. Do tego czosnek, cebulka, papryka, cukinia i co tylko jeszcze nam się zamarzy. Podsmażamy warzywa, a do powstałego sosu wbijamy jajka, które mają się „usadzić” na tej rozkosznej podstawie. Do szakszuki możemy dodać wszystko, co tylko nam się zamarzy. Kozi ser, świeża bazylia, szpinak, orzechy – dajmy się ponieść naszej kulinarnej wyobraźni. Uwaga – w Izraelu potrawa ta jest uważana za najlepszy lek na kaca. Polecamy!
Pożywną i pyszną poranną przekąską jest również owsianka. Niestety potrawa ta nie cieszy się u nas najlepszą sławą. A wszystko przez fatalne, dziecięce wspomnienia owsianki pozbawionej smaku, ciapowatej i rozgotowanej, którą czasem serwowano nam w przedszkolu. Tymczasem dobrze przygotowana i wzbogacona o odżywcze składniki może być prawdziwym rarytasem. Do tego robi się ją szybko, a cały proces jest bardzo prosty. Wystarczy pół szklanki płatków owsianych, szklanka wody, suszone owoce, orzechy i inne pyszności. Do owsianki warto dorzucić też świeże owoce, łyżkę miodu, ewentualnie szczyptę cynamonu. Możemy tam dokładać właściwie wszystko, na co mamy ochotę.
A jak przygotować przysmak? To proste. Płatki wsypujemy do garnuszka, zalewamy całość zimną wodą i gotujemy. Po zagotowaniu odliczamy około siedmiu minut. I gotowe! Pozostaje nam tylko dorzucić pozostałe dodatki i rozkoszować się przepysznym, odżywczym, pełnowartościowym śniadaniem.
Żeby śniadanie dobrze spełniało swoją funkcję, musi być rozsądnie zaplanowane. Na naszym talerzu powinny się znaleźć wszystkie niezbędne dla zdrowia witaminy i minerały oraz pozostałe odżywcze składniki. Produktem, który nam ich dostarczy, jest awokado. To niezwykle modny ostatnio owoc i prawdziwa mikroelementowa bomba. Włączenie go do codziennej diety na pewno wyjdzie nam na zdrowie. Awokado możemy jeść pod wieloma postaciami. Jedną z najpopularniejszych i najsmaczniejszych jest klasyczne guacamole, które z powodzeniem możemy wykorzystać jako pastę na poranną kanapkę. Doskonale sprawdzi się na grzance, w towarzystwie jajka, warzyw, kiełków i innych zdrowych pyszności.
Każdego poranka egzamin zda również sałatka. Warzywa i owoce powinny się stać podstawą naszej diety. A w sałacie bardzo łatwo je wszystkie przemycić. Czerpmy garściami z zielonych warzyw liściastych, dodawajmy do nich wszystkie kolory tęczy. Im bardziej barwny talerz, tym lepiej dla naszego zdrowia. I dla smaku! Sałata, kasza, awokado i jajko dla fanów niebanalnych połączeń, sałata lodowa, pomidory, świeży ogórek i jadalne kwiaty dla tęskniących za latem. Niech dużo się dzieje, a nasz organizm z pewnością to szaleństwo doceni.
Oczywiście nie możemy zapominać również o tradycyjnie polskich przysmakach śniadaniowych. Któż może się oprzeć świeżej, delikatnej jajecznicy na maśle? To jedno z prostszych i pyszniejszych dań. Dobra wiadomość – możemy do niego dodać wszystko, na co mamy ochotę. Jajecznica w wersji fit to taka na pomidorach lub z dodatkiem papryki czy szpinaku, a w odmianie weekendowej – na boczku lub dobrej jakości kiełbasie. Do tego chrupiące, delikatne pieczywo, najlepiej razowe, sałata z dodatkami i szklanka świeżo wyciskanego soku z owoców i warzyw. Pysznie, pożywnie i bardzo zdrowo. Możemy być pewni, że takie śniadanie zagwarantuje nam energię na bardzo długie godziny.