Śniadanie mistrzyń. Co jeść rano, by być pełną energii przez cały dzień

@vanelja

Śniadanie bez dwóch zdań jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu dnia. Nietrudno dziwić się tej nobilitacji. W końcu to, co spałaszujemy tuż po przebudzeniu, decyduje o tym, czy przez cały dzień będziemy promieniowały energią, czy też nasze życiowe moce będą oscylowały pomiędzy najniższymi możliwymi poziomami. Oto pomysły na śniadania mistrzyń, dzięki którym wigor nie będzie opuszczał nas nawet wiele godzin po ich zjedzeniu.

Szakszuka

Szakszuka (shakshuka) to super zdrowe, pyszne i sycące danie, które wywodzi się z kuchni izraelskiej. Zajada się je także w Tunezji i Jemenie. Jego nazwa oznacza dosłownie mieszankę i faktycznie ma wiele wspólnego z ideą stojącą za jego przygotowaniem. Przygotowanie szakszuki jest bardzo szybkie i banalnie proste, jako że to po prostu jajka gotowane w pomidorach. Dwa pomidory kroimy na niewielkie kawałki, dusimy i przekładamy do miseczki. Dwa ząbki czosnku przetartego przez praskę lekko podsmażamy na maśle, a potem mieszamy z pomidorami, kilkoma łyżkami stołowymi ugotowanej ciecierzycy, świeżo zmielonym pieprzem, odrobiną soli morskiej, oregano, świeżą bazylią, kminem rzymskim i chili. Pomidory ponownie dusimy przez kilka minut, a następnie wbijamy do nich jajka, nakrywamy i gotujemy przez kilka minut aż do ich ścięcia. To przepis podstawowy, który możemy modyfikować zależnie od ochoty – jako towarzystwo duszonych pomidorów świetnie sprawdzi się cukinia, bakłażan, marchewka i seler naciowy. Przed podaniem posypujemy szakszukę ulubioną zieleniną i opcjonalnie fetą.

@halfbakedharvest

Kanapki do zadań specjalnych

Kanapki to zdecydowane najpopularniejsza rzecz jedzona na śniadanie. Warto jednak mieć na uwadze to, że kanapka kanapce nierówna. Jeśli nie wyobrażamy sobie zastąpienia ich poranną porą innym rodzajem posiłku, koniecznie je zmodyfikujmy. Chodzi o to, aby w rezultacie śmiało można było rzec, że są naprawdę zdrowe i składnikowo wartościowe. Przede wszystkim zastąpmy białe pieczywo wieloziarnistym. Kolejną modyfikacją będzie dobór rzeczy, jakie znajdą się w środku. Niech nasze kanapki dosłownie zaczną uginać się pod przyjemnie zdrowym ciężarem pysznych warzyw. Posmarujmy je obficie hummusem, posypmy płatkami parmezanu, dodajmy apetyczne kiełki lucerny i zielonego groszku, rukolę lub jarmuż, łyżkę karmelizowanej cieciorki ze szczyptą chili oraz ulubione pikle, na przykład marynowaną marchewkę, kiszonego buraka, czy ukiszone rzodkiewki.

@feastingathome

Kokosowa owsianka z granatem i mandarynką

Doskonałym śniadaniowym wyborem jest również owsianka. Jeśli do tej pory kojarzyła się nam jedynie z żywieniowym koszmarem z dzieciństwa, odczarujmy ją, nadając jej wyjątkowy smak. Przygotujmy ją więc nie na mleku tradycyjnym, ale kokosowym i posłodźmy miodem. Dodajmy do niej także pestki z granatu, obrane ze skórki krążki mandarynki lub pomarańczy i pysznie chrupiące kokosowe płatki. Oczarowanie smakiem i późniejsze uzależnienie od owsianek gwarantowane.

@karolinapolkowska

Super moce awokado

Jednym z najlepszych pomysłów na energetyczną poranną przekąskę jest zjedzenie kanapki z ciemnego pieczywa lub naleśnika z mąki gryczanej, których smak wzbogaci awokado oraz jajka. Awokado zawiera potężną dawkę zbawiennych dla zdrowia składników, od witaminy C, K, A, E i B6 po niacynę, białko, potas, cynk i magnez, a do tego obniża poziom złego cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Jedzone poranną porą wraz z równie odżywczym jajkiem, zapewnia sporą dawkę życiowej energii i trwające bardzo długi czas nasycenie. Pamiętajmy o tym, że awokado ma skłonności do nieapetycznego czernienia, więc po obraniu koniecznie skropmy je sokiem z cytryny. Z awokado możemy przygotować także guacamole, które idealnie będzie pasowało jako nadzienie śniadaniowego naleśnika, jak i kanapkowe smarowidło.

@abeautifulplate
Tagi: , , , , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis