Słodkie, otulające i aromatyczne desery, potrafią rozgrzać i rozjaśnić nawet ponure, jesienne dni. Szczególnie, gdy podczas ich przygotowania unosi się w powietrzu nutka korzennych przypraw. Czy może być lepszy sposób na chłodne popołudnie? Poniższe propozycje to mieszanka ekscytujących nowości z klasycznymi jesiennymi smakami, które wszyscy znamy i kochamy.
Domowe Pumpkin Spice Latte
Dyniowo-korzenne latte to coroczny hit, bez którego nie można wejść w pełni w sezon jesienny. Cudownie słodka i doskonale doprawiona latte, to smak któremu trudno się oprzeć – dlatego jest tak popularna i chętnie zamawiana w każdej kawiarni. Niestety kawy na wynos często są nie tylko drogie, ale także wysokokaloryczne. Dlatego warto przygotować taką kawę samodzielnie w domowym zaciszu. Jej smak z pewnością nie będzie odbiegał od oryginału.
Do wykonania domowego dyniowego latte potrzebować będziemy mocnego espresso, puree z dyni, korzennej mieszanki przypraw, cukru lub miodu, mleka i odrobiny wanilii. Jeśli mamy ochotę na dodatkową porcję słodyczy, możemy ozdobić nasz jesienny napój bitą śmietaną.
Korzenny placek z jabłkami
Wilgotne, a zarazem puszyste ciasto wypełnione po brzegi delikatnymi kawałkami jabłka, orzechów, suszonych śliwek i żurawiny. Słodkie, maślane i rozpływające się w ustach – z rozgrzewającą nutką korzennych przypraw. W skrócie, jest to ciasto, dla którego trudno nie stracić głowy. A co najważniejsze, jest bardzo proste w przygotowaniu. Nie będzie potrzebny do niego nawet mikser. Wystarczy miska i drewniana łyżka, aby dokładnie wymieszać i połączyć ze sobą składniki.
Całość wylewamy na blachę, pieczemy i zachwycamy się najpierw zapachem, następnie wyjątkowym smakiem naszego wypieku. Dzięki jabłkom ciasto bardzo długo zachowuje świeżość i wilgotność. Dlatego to doskonały i szybki sposób na deser do kawy, śniadanie lub przekąskę do pracy.
Dyniowe naleśniki
Naleśniki z dyni są puszyste, delikatne i smaczne. Dodatek tłuczonej, pieczonej dyni nadaje tej klasycznej potrawie charakterystycznego smaku, a korzenne przyprawy nadadzą im ostrości. Tak przygotowane naleśniki doskonale smakują podane z musem jabłkowym, syropem klonowym lub sosem żurawinowym. To doskonały pomysł nie tylko na deser, ale także na pożywne śniadanie.
Ciasto francuskie z żurawiną i brie
Jeśli szukasz szybkiego deseru na mroźne, jesienne wieczory te małe ciasteczka z ciasta francuskiego będą doskonałym wyborem! Ich poręczna forma podania doskonale sprawdzi się także jako poczęstunek na spotkania z przyjaciółmi. Połączenie delikatnego ciasta francuskiego, cierpkiej żurawiny, delikatnego sera brie i szczypty cynamonu to mieszanka, która zachwyci każde podniebienie.
Mini szarlotki
Mini szarlotki to wariacja na temat klasycznego jabłecznika. Te batoniki wielkości kęsa to szybki sposób na doskonałą, jesienną przekąskę. Słodkie i delikatne ciasto cynamonowe z nadzieniem z pieczonych jabłek pod kruszonką i polewą z białej czekolady to deser, któremu trudno będzie się oprzeć.