Śniadaniowe zapiekanki to coś, co z pewnością osłodzi nam mroźne poranki i doda energii na cały dzień wyzwań. Każda z nich dostarczy nam mnóstwa energii, składników odżywczych i z pewnością rozpieści nasze podniebienia. Jak skomponować pożywne zapiekanki na śniadanie?
Tarta z kiełbaskami
Jeśli mamy ochotę na pyszną, wytrawną tartę śniadaniową – ta pozycja sprawdzi się idealnie. Jej pyszne nadzienie łączy w sobie wszystkie najlepsze śniadaniowe klasyki, w tym kiełbaski śniadaniowe, kremowy ser cheddar i jajka. Dodatkowo jedną z największych zalet tej zapiekanki jest fakt, że możemy przygotować ją w niecałe 30 minut. Po przygotowaniu kruchego ciasta rozkładamy je na ceramicznej formie do tarty, na spodzie układamy podsmażoną wcześniej pokrojoną w plastry kiełbaskę, a następnie zalewamy mieszanką jajek, startego sera, przypraw i ziół. Całość zapiekamy w piekarniku i gotowe!
Zapiekanka z jajkiem i bekonem
Chrupiące ciasto francuskie, grube plastry bekonu, pieczone jajka i mieszanka czosnkowo-porowa. To proste, lecz imponujące danie sprawdzi się doskonale na obfite śniadanie, które doda nam energii przed wielkim dniem. To ciasto śniadaniowe to nowozelandzki klasyk. Jeśli mamy ochotę, możemy zamienić te składniki, aby stworzyć własną, wyjątkową wersję tego ciasta śniadaniowego.
Śniadaniowa zapiekanka z ziemniakami
Ta pyszna i sycąca zapiekanka śniadaniowa zajmuje tylko 10 minut i jest idealną propozycją na leniwe weekendowe lub wakacyjne śniadanie. Wypełniona jajkami, serem, boczkiem i ziemniakami dostarczy nam mnóstwa energii na długi dzień. Zapiekanka z ziemniakami z pewnością szybko znajdzie się na szczycie naszej śniadaniowej listy, szczególnie jeśli cenimy sobie szybki czas przygotowania.
Quiche ze szpinakiem
Quiche ze szpinakiem to zdrowe, energetyczne śniadanie na dobry początek dnia. Gęsta śmietana nadaje nadzieniu konsystencję kremu, a smażone szalotki nadają głębi. Kruche ciasto i szpinak zapieczony pod serowo-jajeczną pierzynką stworzy prawdziwą ucztę dla podniebienia.