Świąteczne potrawy w nowoczesnej odsłonie

@kbstyled

Wielkimi krokami zbliża się Boże Narodzenie. Wraz z nim świąteczne ozdoby, choinka i, oczywiście, wspólne gotowanie. Niezależnie od tego, jak będziemy w tym roku spędzać Gwiazdkę – czy mamy ten komfort, żeby bezpiecznie spotkać się z rodziną, czy może nie ryzykujemy i zostajemy w domu – możemy pozwolić sobie na przepyszne, grudniowe przekąski. Inspirując się potrawami tradycyjnej kuchni polskiej, stwórzmy w tym roku wyjątkowe dania w nowoczesnej odsłonie. Dorsz w porach, zupa rybna, makowiec na miarę XXI wieku – to tylko kilka pomysłów na przedstawienie klasycznych produktów w niebanalnym wydaniu. 

@kbstyled

Tradycyjne zupy w nowoczesnej odsłonie

Na początek zupy. W podstawowej wersji na Wigilię serwujemy barszcz i zupę grzybową. Oczywiście z powodzeniem możemy dalej iść w tę stronę, dodając nowoczesnego twista do klasycznych produktów. Doskonale sprawdzą się kremy – na bazie buraka lub właśnie grzybów. Warto dodać do nich złociste grzanki lub prażone pestki dyni czy słonecznika. Do smakowitego kremu buraczanego warto dorzucić również aromatyczne sery. Świetnie sprawdzi się feta lub ser kozi, które dodadzą delikatnemu burakowi charakteru. Krem z grzybów z kolei warto wzbogacić świeżym rozmarynem lub listkami tymianku. Zioła sprawią, że zupa stanie się jeszcze bardziej wyrazista. 

@https://www.marta-gotuje

Możemy też postawić na coś całkowicie innego. Wigilia jednoznacznie kojarzy się nam z rybami, dlaczego więc nie wykorzystać ich również do stworzenia aromatycznego wywaru? Możemy upichcić klasyczną uchę lub zaszaleć, dodając do zupy rybnej krewetki. To idealna przekąska dla fanów morskiego, mocnego smaku. Pamiętajmy, by wywar przygotowywać na bazie ryb i włoszczyzny – im więcej produktów w garnku, tym silniejszy aromat. 

Ciepłe dania na kolację świąteczną 

Ale zupy to jeszcze nie wszystko. Jeśli chodzi o dania główne – tu naprawdę możemy zaszaleć. Zamiast klasycznych pierogów z kapustą i grzybami możemy postawić na pierożki drożdżowe z dowolnym, wegetariańskim nadzieniem. Doskonale sprawdzi się farsz ze szpinaku i sera feta, nadzienie dyniowe, pieczarki z cebulką, duszone warzywa z dodatkiem ziół, suszone pomidory i ricotta. Nadzienia możemy wybierać zgodnie z własnymi upodobaniami. Gotujmy tak, by smakowało to nam i naszym bliskim. Sięgajmy do tradycyjnych przepisów, ale dopasowujmy je do własnego gustu. 

Zamiast pierogów możemy też przyrządzić leniwe kluski z niebanalnymi dodatkami lub kopytka z przepysznym, aromatycznym sosem grzybowym. Dodawajmy do nich pachnące zioła i przyprawy. Doskonale sprawdzą się majeranek, rozmaryn, kurkuma i tymianek. Korzystajmy z nich regularnie, by dodawać daniom smaku, a sobie zdrowia. 

@smakialzacji

Idealną wigilijną potrawą dla fanów nowoczesnych smaków jest też pełna przepysznych składników zapiekanka makaronowa lub ziemniaczana. Warto dodać do niej warzywa, ulubiony ser i przyprawy. Możemy dołożyć do zapiekanki wigilijne akcenty – grzyby, buraczki lub kapustę. Takie połączenie smaków z pewnością przypadnie do gustu naszym gościom. Nie bójmy się próbować nowych przepisów, eksperymentujmy w kuchni – szczególnie na wielkie okazje. 

Oczywiście wigilijna kolacja nie obejdzie się bez ryby. Możemy zaserwować klasycznego karpia, ale dlaczego nie pójść o krok dalej? Pomysłów jest tyle, ilu kucharzy! Pyszne i zdrowe połączenie to dorsz zapiekany w porach lub taki z grzybowym sosem pełnym aromatu. Dorsza możemy również zapiekać ze szpinakiem i serem pleśniowym lub innymi, dowolnymi dodatkami. Dorsz to bardzo smaczna, uniwersalna ryba, którą z powodzeniem możemy wykorzystywać do wielu smakowitych dań. 

@kwestiasmaku

Mamy również coś dla fanów łososia. To ryba, która ma wielu zwolenników, więc warto przygotować ją na święta, by dogodzić smakom naszych gości. Ale tym razem postawmy na niebanalny przepis. Zamiast piec rybę z dodatkiem cytryny lub smażyć na patelni, przyrządźmy ją w przepysznym sosie pomidorowym z akcentem hiszpańskiego chorizo. Danie bez wątpienia zachwyci wszystkich – fuzja smaków, którą tutaj dostajemy, pozwala spojrzeć na łososia z zupełnie nowej perspektywy. 

@servingdumplings

Rybne przekąski w nowoczesnej odsłonie

Teraz czas na zimne przekąski. Tu naprawdę możemy zaszaleć. Pomysłów są tysiące – od klasycznych potraw rodem z domów naszych babć po przepyszne dania z nowoczesnym twistem. Sięgajmy śmiało po inspiracje z innych krajów. I tak warto sięgnąć po egzotyczne przepisy na ryby, np. śledzie. Zaserwujmy je gościom w niebanalnej odsłonie – z morelami i aromatycznymi ziołowymi dodatkami. 

@kornikwkuchni

Warto też przetestować jeden z wielu przepisów na śledziową sałatkę. Nie musimy iść w tradycję, dodając do niej buraki, marchewkę i cebulę. Zaszalejmy! Suszone pomidory, przyprawy korzenne, musztarda albo grzyby – wszystkie te dodatki sprawią, że klasyczna potrawa nabierze rumieńców. 

Rybne smakołyki możemy zaserwować również w formie ciekawej zapiekanki, zawijańca. Przepysznego łososia z ziołami i cytryną możemy podawać na zimno w formie przekąski. Idealnie zgra się z innymi wigilijnymi daniami – zarówno nowoczesnymi, jak i tradycyjnymi. 

@gastrosenses

Pyszne słodkości dla małych i dużych 

Na koniec – smaczne, słodkie, przepiękne desery. Dajmy się ponieść wyobraźni. Do wyboru mamy ciasteczka, ciasta, desery w płynnej formie, pyszne kawy i kolorowe drinki. Warto postawić na klasykę wigilijną i zaserwować swoim gościom makowiec. Ale tym razem w nieco innej odsłonie. Upieczmy np. przepyszne i pełne uroku makowe zawijasy. Nie tylko doskonale smakują, ale są delikatne, śliczne i rozpływają się w ustach. 

Jeśli świętujemy z dziećmi, upieczmy z nimi kolorowe, piękne ciasteczka. Korzystając ze specjalnych foremek, możemy stworzyć przeróżne kształty. Przygotujmy również kolorowe lukry i specjalne, świąteczne ozdoby. Bawmy się z maluchami, piekąc ich ulubione przekąski. Niech święta będą nie tylko okazją do smacznego jedzenia, ale też zbliżenia się do swojej rodziny, przyjaciół. Spędzajmy razem czasem – czy to w kuchni, czy przy stole. Boże Narodzenie może być piękne, kolorowe, pełne magii i uroku. Do dzieła!

 

Tagi: , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis