Świąteczne słodkości. Wybieramy najpyszniejsze i najpiękniej prezentujące się bożonarodzeniowe wypieki

@bluebowlrecipes

Boże Narodzenie to czas niezwykły, jedyny w swoim zwyczaju, w którym na całego rozpieszczamy siebie, jak i najbliższych rozmaitymi rzeczami. Jedną z nich są wspaniałe potrawy, które lądują na świątecznych stołach, a na których nierzadko pierwsze skrzypce grają słodkości.  Jako że smakujemy także i zmysłem wzroku, w Boże Narodzenie warto nadać im nie tylko niepowtarzalny smak, ale i szczególny, nawiązujący do okoliczności odświętny wygląd. Oto bożonarodzeniowe wypieki, które wprawią w zachwyt każdego łasucha.

Słodkie nuty czerwonych pomarańczy

Jednym z najbardziej kojarzących się z Bożym Narodzeniem zapachów jest aromat pomarańczy. Jeśli należymy do grona wielkich amatorek cytrusowych smaków, pomyślmy o upieczeniu ciasta, w którym wyjdą one na pierwszy plan. Rozpływająca się w ustach babka o waniliowym posmaku, do której dodamy nadzwyczaj hojną ilość skórki startej z czerwonych pomarańczy, a którą ozdobi pięknie prezentująca się pudrowo różowa polewa, przygotowana przy użyciu świeżo wyciskanego pomarańczowego soku, będzie wręcz idealnym wyborem. Nasz wypiek będzie wyglądał nawet i jeszcze bardziej smakowicie, jeśli zdecydujemy się oprószyć go szczyptą czarnego sezamu.

@callmecupcake

Maślanie waniliowo

Gdy marzy nam się, aby nasz świąteczny stół prezentował się wprost doskonale, ale i z nadzwyczaj urokliwą bożonarodzeniową nutą, czym prędzej zabierzmy się za przygotowanie kruchych maślanych ciasteczek z nutą wanilii. Świetnie będzie, gdy nadamy im kształt kształt klasycznych angielskich ciasteczek z dziurką w środku. Jeśli zaś chodzi o ich przystrojenie, w tym przypadku, możemy zaszaleć i zacząć przybierać je jak najbardziej fantazyjnie tylko potrafimy. Aby uzyskać pożądany efekt, zagrajmy trzema kolorami: śnieżną bielą polewy oraz czerwonymi i zielonymi szczegółami. Do dekoracji przyda się nam granat, zielone ozdoby cukiernicze, na przykład o kształcie kuleczek, świeży rozmaryn oraz cukier puder.

@susanspungen

Piernikowo czekoladowo

Boże Narodzenie bez kosztowania piernika? W żadnym razie nie ma się to prawa zdarzyć, zwłaszcza jeśli zarówno my, jak i nasi świąteczni goście mamy wielką słabość do łakoci. Jeśli lubimy wszelkiego rodzaju eksperymenty w kuchni i nie mamy akurat ochoty na pieczenie tradycyjnego piernika staropolskiego, możemy przygotować iście królewsko prezentujący się wypiek, który będzie ciekawym połączeniem smaku piernikowego z pyszną kremową formą tortu. Gdy zdecydujemy się upiec wysoki tort z piernikowym kremem, oblany grubą warstwą czekolady, którą roztopiwszy w kąpieli wodnej, doprawimy korzennymi nutami i po zastygnięciu udekorujemy małymi piernikowymi chatynkami z ozdobami z lukru, możemy mieć pewność, że staniemy się kulinarną legendą świąt.

@thefashiontofollow

Bajkowe pierniczki

Kolejną ze wspaniałych ozdób stołu, jak i jednym z najbardziej popularnych łakoci wieczoru mogą stać się także klasyczne kruche pierniczki. Kluczem do sukcesu musi być poza samym uzależniającym smakiem również ich wygląd – im bardziej uroczy i bajkowy, tym lepiej. Przygotowując się do upieczenia pierniczków, zaopatrzymy się więc w różnego rodzaju foremki, a to w kształcie choinek, sarenek, serc, czy bałwanków i puśćmy wodze fantazji podczas ich dekorowania. Niech Boże Narodzenie upłynie nam pod znakiem smakowitego chrupania.

@thewiegands

Piernikowo kremowo

Następną przepyszną wariacją na temat piernika może być także piernikowy przekładaniec z pysznym kremem zrobionym na bazie mascarpone. To jedno z tych ciast, od których naprawdę niełatwo się oderwać i poprzestać na delektowaniu się zaledwie jednym kawałkiem. Aromatyczny piernik w połączeniu ze słodkim, puszystym kremem, a którego ozdobą stanie się lukrowana żurawina oraz gałązki rozmarynu, które będą mogły bez przeszkód udawać choinki obsypane świeżą warstwą śniegu, to po prostu kulinarny strzał w dziesiątkę.

@bluebowlrecipes

Jabłkowo korzennie

Jeszcze jednym świetnym pomysłem na bożonarodzeniowy wypiek jest przygotowanie tarty jabłkowej. To wyjątkowo smakowita propozycja dla wszystkich z nas, którym zależy na podaniu pysznego i pięknie prezentującego się wypieku, a który co więcej, nie jest związany z przeznaczaniem na jego przyrządzanie długiego czasu. Kruchy spód, na którym ułożymy posypane cynamonem jabłka to coś, czemu nie sposób się oprzeć. Inną jeszcze szybszą do przygotowania wersją, jest tarta jabłkowa z ciasta francuskiego.

@halfbakedharvest
Tagi: , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis