Świąteczne wypieki – jak ułatwić sobie pracę w kuchni?

Przygotowania do świąt kojarzą się z zapachem domowego ciasta, ale też ze zmęczeniem i chaosem w kuchni. Na szczęście jest sposób, aby ułatwić i przyspieszyć pieczenie świątecznych ciast i babeczek. Kuchenne akcesoria pomogą Ci uporać się z wypiekami. Przeczytaj i dowiedz się, jak wykorzystać w kuchni papier do pieczenia, folię aluminiową, foremki i nie tylko!

Podstawowe akcesoria w domowej cukierni

Zanim przystąpisz do przygotowywania świątecznych słodkości, przygotuj sobie listę ciast, które planujesz zrobić. Kup wszystkie produkty spożywcze oraz przygotuj wszystkie niezbędne akcesoria kuchenne. Spójrz, co będzie Ci potrzebne:

  • formy do ciast, przy czym nie musisz mieć kilku blaszek w różnych wymiarach, często wystarczą foremki do ciast jednorazowe, np. w wersji BIO wyprodukowane z kakaowca;
  • foremki do muffinów, piernikowych ciasteczek i babeczek ułatwią Ci przygotowanie efektownych wypieków, które zachwycą smakiem i będą ozdobą patery ze świątecznymi ciastami;
  • papier do pieczenia – wyłóż nim blachę przed wylaniem ciasta, dzięki temu nie musisz smarować tłuszczem foremki, ciasto bez problemu wyjmiesz z formy, a jego brzegi „nie przejdą” specyficznym zapachem blachy;
  • folia aluminiowa przyda się też do przykrycia wierzchu ciasta w piekarniku, dzięki czemu zabezpieczysz je przed przypaleniem;
  • folia spożywcza przydaje się do przechowywania ciasta i transportu, jeśli zabierasz je na rodzinne spotkanie;
  • rękawice kuchenne, abyś nie poparzyła dłoni przy wyjmowaniu ciasta z piekarnika.

Nietypowe zastosowania kuchennych produktów w świątecznych wypiekach

Każdy, kto lubi piec wie, że papier do pieczenia usprawnia przygotowywanie ciast. Służy przede wszystkim do izolowania placków od blaszanych ścian formy, dzięki czemu ciasto idealnie odstaje od formy i można je wyjąć bez uszkodzenia lub wygodnie kroić. Prócz tego papier do pieczenia służy do zawijania ciasta w roladę. Jak to zrobić? Wyłóż cienką warstwę ciasta biszkoptowego na szeroką formę wyłożoną papierem i włóż do piekarnika. Włącz termoobieg na kwadrans i ustaw temperaturę 180°C. Gdy ciasto upiecze się na lekko złoty kolor, wyjmij je, chwytając za brzegi papieru. Następnie zwiń biszkopt razem z papierem w rulon i odstaw w chłodne miejsce. Ciasto „przyzwyczai się” do tego kształtu i nie sklei się ze sobą, właśnie dzięki papierowi. Po wystygnięciu możesz je delikatnie rozwinąć, wyłożyć dowolny krem i zwinąć w całość, już bez papieru.

Nietypowe i praktyczne zastosowania mają też rękawice kuchenne oraz folia aluminiowa. Możesz nią wyłożyć foremkę do ciasta na zimno. Jeśli nie lubisz bałaganu, jaki powstaje na kuchennym blacie podczas pieczenia, to rozłóż na nim folię aluminiową. Dzięki temu możesz bezkarnie chlapać ciastem podczas ubijania, czy nawet używając kolorowych barwników spożywczych. Nie musisz obawiać się, że zabrudzisz blat. Po zakończeniu zwiniesz folię, wyrzucisz do kosza i gotowe. Co ciekawa, taka moletowana folia posłuży też ostrzenia kuchennych noży. Z kolei rękawice kuchenne przydają się też do otwierania słoików z przetworami, na przykład z zawekowanymi jabłkami na szarlotkę czy z domowymi konfiturami do pleśniaka.

Zaawansowane techniki pieczenia z wykorzystaniem artykułów kuchennych

To jeszcze nie koniec nietypowych zastosowań kuchennych akcesoriów. Masz ochotę i ambitne plany, aby zostać mistrzem domowych wypieków? Artykuły kuchenne z viGO! Mogą Ci w tym pomóc! Wystarczy, że udekorujesz upieczone ciasta przy pomocy papieru do pieczenia z tej firmy. Jak to zrobić? Zwiń papier w tutkę, odetnij koniec, zostawiając niewielki otwór i napełnij ją kremem. Możesz teraz udekorować brzegi ciasta, wyciskając szlaczek albo różyczki z masy. Najpiękniej wyglądają ciasta z wierzchnią warstwą z bitej śmietany, udekorowane wieńcem z kremu owocowego lub czekoladowego. Chcesz poznać inny sposób dekoracji? Wytnij z papieru szablon na przykład z otworem w kształcie gwiazdki i wsypuj przez niego na powierzchnię ciasta kakao, posypki kolorowe, startą czekoladę albo wiórki kokosowe. 

Ekologiczne i zdrowe świąteczne wypieki

Dużą zaletą gadżetów do pieczenia z viGO! jest fakt, że są wykonane z ekologicznych i biodegradowalnych materiałów, bezpiecznych dla zdrowia. Z foremek do ciast możesz korzystać bez obaw, że wpłyną ma smak czy zapach wypieków oraz na samopoczucie świątecznych łasuchów. Zużyte formy wyrzuć do pojemnika na papier i tekturę, aby można je było przerobić w recyklingu. Brudny papier do pieczenia i folia aluminiowa powinny trafić do odpadów zmieszanych, ale bez obaw – to też produkty biodegradowalne, więc nie będą zaśmiecać środowiska.

Akcesoria kuchenne viGO! niejedną panią domu uchroniły przed przedświątecznym przemęczeniem. Jeśli je kupisz, to w tym roku pomogą też Tobie. Zamieniają męczące pieczenie w pachnącą przygodę, której efekt obudzi westchnienia i podziw domowników oraz gości.

Tagi: , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis