Szarlotka – 5 stylowych sposobów na ten weekend!

@kwestiasmaku

Szarlotka to jeden z najpopularniejszych deserów. Kochają go wszyscy – od małych dzieci, przez dorosłych smakoszy, aż po naszych dziadków i babcie, które z rozrzewnieniem wspominają swoje ukochane smaki z dzieciństwa. Wraz z powrotem mody na tradycyjne receptury do naszych kuchni wraca więc ta jabłkowa królowa. Ale dzisiaj szarlotkę można podawać na dziesiątki różnych sposobów – nie tylko tych klasycznych. Bo jabłka świetnie smakują z cynamonem, ale też z wanilią, czekoladą lub… chilli! Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Oto 5 stylowych i smacznych pomysłów na deser z jabłkami w roli głównej!

Czekoladowe rozkosze

Czekolada – któż jej nie kocha? To jeden z tych przysmaków, w których zauroczony jest dosłownie cały świat. W każdym zakątku globu, na każdej szerokości geograficznej ludzie w każdym wieku jedzą czekoladę, zachwycają się jej odmianami i kosztują nowych typów i aromatów. Połączenie jej z owocami to jeden z najbardziej klasycznych pomysłów na pyszny deser. Truskawki w czekoladzie, słodkie banany, maliny zamoczone w rozkosznej polewie – wszystkie one świetnie komponują się z różnymi rodzajami czekolad. Nie inaczej jest z jabłkami. Te tradycyjne polskie owoce pasują do czekolady wprost perfekcyjnie. Lekko kwaskowaty smak owoców w połączeniu z gęstą i aromatyczną kąpielą to smak, któremu nie można się oprzeć. Dlaczego więc nie wykorzystać czekolady do przygotowania tradycyjnej szarlotki? Wystarczy dobry pomysł, wysokiej jakości produkty i wolny czas, by w domowym piekarniku stworzyć deser na miarę szefów kuchni! 

@slodkiefantazje

Bezowa klasyka

Jabłecznik z bezą to już absolutna deserowa klasyka. Nic dziwnego. Niebanalne połączenie cukrowej słodyczy z kwasowością świeżych jabłek tworzy kompozycję idealną – złożoną, interesującą i kreatywną. Taki przysmak to najlepszy pomysł na uroczysty, rodzinny obiad lub popołudniową kawę z przyjaciółkami. Klasyczny smak przypadnie do gustu prawie każdemu. W zależności od apetytu i indywidualnych potrzeb możemy do masy jabłkowej dosypać nieco cynamonu lub kardamonu. Korzenne przyprawy dodadzą ciastu ostrości i charakteru. Jeśli wolimy jednak delikatniejsze smaki, zdecydujmy się na szczyptę świeżej wanilii, którą pięknie ukoronuje szlachetny aromat polskich jabłek. 

@kwestiasmaku

Zdrowo, bo razowo!

Fani zdrowego żywienia i niebanalnych przepisów bez wątpienia pokochają szarlotkę razową, czyli fit wersję tradycyjnego, babcinego przysmaku. Przygotowana na mące pszennej razowej stanowi ciekawą alternatywę dla znanych nam smaków. Charakterystyczna, ziarnista struktura ciasta pozwoli odkryć ukochane aromaty na nowo. Taki razowy jabłecznik idealnie odegra rolę zwieńczenia zdrowego, weekendowego obiadu w gronie przyjaciół. Najpierw syta i pożywna sałata, gotowane na parze warzywa i pieczona w ziołach pierś z indyka, a na deser doskonały razowy rarytas i kieliszek delikatnego, białego wina. Oto przepis na niezapominaną ucztę. Bo kto powiedział, że słodkie przysmaki muszą być niezdrowe?

@kwestiasmaku

Fit przysmaki

Moda na bycie fit trwa w najlepsze. Na jej fali wiele tradycyjnych przepisów polskiej kuchni przechodzi renowację i staje się odtłuszczonymi, lżejszymi, mniej słodkimi pomysłami na pyszne przekąski. Tak samo jest z jabłecznikiem, który występuje dzisiaj nie tylko w swojej klasycznej wersji, ale też nowych, udoskonalonych rodzajach patentowanych przez fit kucharzy i kucharki. Szarlotka na jaglanym spodzie jest jednym z najlepszych przykładów takiego podejścia. W takiej wersji pyszne ciasto możemy zjeść nawet na diecie! Jest bowiem pożywne, pełne witamin i minerałów z jabłek i energii, którą będziemy czerpać z leżącej na spodzie kaszy. Pamiętajmy jednak, by nie przesadzić z cukrem – wtedy deser straci swoją zdrową moc i stanie się zwykły, słodkim przysmakiem. 

@gotujzdrowo

Jesienne wariacje

Jesień to czas, w którym zwykle zastępujemy truskawki i maliny innymi doskonałymi owocami. Wszystkie te pyszności warto wykorzystać w codziennych przepisach i weekendowych rarytasach. Także w szarlotce! W jej ulepszonej, jesiennej wersji możemy bowiem znaleźć nie tylko klasyczne, cierpkie jabłka, ale również mięsiste brzoskwinie. Taka niebanalna i kreatywna wersja ciasta owocowego to doskonały pomysł na pożywną, weekendową przekąskę. Upieczona i obsypana cukrem pudrem lub polana delikatnym, mlecznym lukrem będzie cudowną alternatywą dla kupnych wypieków. A że ciasto z brzoskwiniami to „najłatwiejsze ciasto w świecie”, nie musimy się obawiać, że po wyjęciu z pieca okaże się niesmaczne czy za słodkie. Przepis jest prosty, czytelny i zrozumiały dla każdego. Nic tylko pichcić! 

@kwestiasmaku
Tagi: , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis