W smakowitej krainie jabłek

@callmecupcake

Jabłka bez wątpienia są jednymi z najbardziej lubianych owoców na świecie. Są nie tylko zbawienne dla naszego zdrowia, ale też niezwykle smaczne. Do tego wszystkie przysmaki, które można  z nich wyczarować, doprawdy ciężko zliczyć. 

Szczęśliwie dla wszystkich nasz kraj dosłownie jabłkami stoi. Można by nawet sądzić, że był jabłkową krainą od zawsze. Jak wielkie bywa zdziwienie największych fanów jabłek, gdy dowiadują się, że choć w Europie, między innymi na Bałkanach, w Grecji, czy w Rzymie raczono się nimi już od starożytności, na terenie Polski zaczęto je uprawiać dopiero w XII wieku.

Jabłkowe koleje losu

Powracając do zamierzchłych czasów antycznych, jabłka były od bardzo ważnym składnikiem kultury. Poza sferą biblijną i tym, że utożsamiano je z zakazanym owocem, którym Ewa skusiła Adama, były traktowane również jako atrybut władzy. Wykonanych ze złota jabłek, wysadzanych dla jeszcze większego wizualnego prestiżu drogocennymi klejnotami oraz z umieszczonym z miejscu ogonka krzyżem, używano podczas podniosłych momentów koronacji razem z koroną i berłem. Niekiedy bywało symbolem młodości i płodności, ale poza tym także i niezgody, co zapoczątkowała z kolei mitologiczna historia o złotym jabłku nimf Hesperyd. Utożsamia się je też z atrybutem niezbyt szczerych intencji, co spopularyzował oczywiście słynna baśń braci Grimm „Królewna śnieżka”. Jabłka inspirowały także wielkie umysły z rozmaitych epok, jak chociażby Demokryta. Otóż utarło się przekonanie, że właśnie dzięki widokowi tak pospolitemu jak pokrojone jabłko udało mu się dokonać odkrycia atomu.

@halfbakedharvest

Zdrowie na talerzu

Jabłka to oczywiście nie tylko bogata symbolika, a prócz tego, że funkcjonują jako część kultury, najwięcej zamieszania robiły zawsze naturalnie w sferze kulinarnej. Zdecydowanie warto włączyć do swojego jadłospisu, bo jeśli chodzi o wpływ na nasze zdrowie, to zdają się mieć na nie wręcz magiczny wpływ. Zwykło się mówić, że jedzenie jednego jabłka dziennie w niewiarygodnie pozytywny sposób potrafi wpłynąć na dobry stan naszego zdrowia. Na cóż to one nie pomagają! Okazuje się, że mają zbawienne działanie na nasze serce, a poza tym, że chronią przed zawałem, zapobiegają także nowotworom, udarom i miażdżycy. Zawarty w nich błonnik fantastycznie potrafi regulować poziom cukru we krwi. To zatem doskonała wiadomość dla cukrzyków, którzy mogą spożywać te owoce bez obaw, że zaszkodzi to ich zdrowiu. Z jabłek możemy także czerpać duże ilości witaminy C. Żeby jednak najbardziej się nam przysłużyło ich jedzenie, powinniśmy konsumować je ze skórką, ponieważ to właśnie najbliżej niej znajduje się najwięcej drogocennych składników. Jak można się spodziewać, najwięcej witaminy C mają najkwaśniejsze owoce. A co ciekawe, dobroczynny wpływ na zdrowie mają nie tylko surowe jabłka, ale również i potrawy z nich przyrządzane.

@callmecupcake

Jabłkowe szaleństwo. Przysmaki z jabłkami, które pokochasz od pierwszego kęsa

Szarlotka

Mówi się, że każda rodzina, w której któryś z członków rodziny kultywuje przyjemną sztukę przygotowywania wypieków, ma swój własny sprawdzony sposób na idealną szarlotkę. Faktycznie istnieje mnóstwo wariacji na temat tego wywodzącego się z Francji ciasta, którego początki sięgają XIX wieku. Czasem prażonym jabłkom towarzyszy warstwa bezy, innym razem karmelu, czy waniliowego budyniu. Prawdą jest jednak także i to, że nie sposób sobie wyobrazić ciasta, które miałoby aż tylu zwolenników. Szarlotka ma bowiem to do siebie, że zazwyczaj trafia w gusta wszystkich amatorów słodkości. Do szarlotki najlepiej dobierać kwaśne odmiany jabłek, o słodko-winnym posmaku. Świetnie będzie nadawała się do tego na przykład szara reneta, papier i antonówka. Do tego celu nie nadają się za to odmiany deserowe takie jak jonatan, gala, czy rubin, ponieważ po upieczeniu ich aromat znacznie słabnie.

@gotujebolubi

Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką to jedna z najprostszych do zrobienia, a zarazem najbardziej smakowitych przekąsek z tymi owocami. Do przygotowania tego deseru nie trzeba nam sporej ilości składników, wystarczą jabłka, masło, mąka, cukier, cynamon i garść rodzynek. Jeśli dbamy o przyswajane kalorie, możemy raczyć się nim zamiast szarlotką. Brak tu w końcu kruchego, maślanego ciasta ze spodu ciasta, ale za to w bród pieczonych owoców, które pokrywa apetyczna kruszonka. Jabłka pod kruszonką jemy od razu po upieczeniu, bo najsmaczniejsze są właśnie ciepłe. Nie odmawiajmy sobie czasem dodania na górę porcji lodów, czy kleksa bitej śmietany.

@tropicallylina

Pieczone jabłka

Kogóż nie skusiłby obezwładniający aromat pieczonych jabłek hojnie obsypanych cynamonem, polanych miodem, a w których miąższu do tego gdzieniegdzie znalazłyby się smakowite rodzynki, suszone śliwki i orzechy? Zapewne ciężko byłoby znaleźć taką osobę, ponieważ jest to jeden najsmaczniejszych, a zarazem także i najprostszych do przygotowania deserów. To idealny przepis, który możemy przygotować, jeśli nieoczekiwanie okaże się, że w nie za długim czasie zamierzają zjawić się w naszych progach goście. Wyśmienicie smakują razem z gałką lodów waniliowych. Za pałaszowanie pieczonych jabłek w formie deserowej mogą bez najmniejszych wyrzutów sumienia zabierać się również wszyscy, którzy są na diecie.

@cupcakefactory

Francuskie ciastka z jabłkami

Ciastka francuskie to coś, co nie może się nie udać. Jeśli zamierzamy skorzystać z gotowego ciasta francuskiego, to na przygotowanie tego smakołyku będziemy potrzebowały zaskakująco małą ilość czasu. Szybki czas przygotowania to kolejna zaleta tego wypieku obok wspaniałych  wrażeń smakowych, jak i wizualnych, zwłaszcza wtedy, gdy umieścimy na naszych ciastkach dekoracyjne warkocze. Kultowe ciastka francuskie na pewno zrobią furorę przy każdej okazji.

@callmecupcake

Tarty i tartaletki

Tarta z jabłkami oraz jej mniejsza wersja, czyli ciastka tartaletki to kolejny przepis o francuskim rodowodzie obok szarlotki. Jeśli chodzi o tarty, to również i w przepisach na nie zaskakuje mnogość wariacji. Jabłkowych tart jest mnóstwo, a to z jabłkowym musem, a to z cienko pokrojonymi plasterkami owoców, bezowe, budyniowe, z mascarpone, z dodatkiem bitej śmietany, rustykalne na bazie mąki orkiszowej, czy prowansalskie o tymiankowej nucie. Trudno się im wszystkim oprzeć, w czym zasługę ma prócz dodatków oczywiście wspaniale kruche ciasto.

@callmecupcake
Tagi: , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis