Warsztaty kulinarne – jak wybrać te najbardziej atrakcyjne?

Żyjemy w czasach mnogości ofert. Cokolwiek chcielibyśmy kupić, zaleją nas dziesiątki propozycji. Jak spośród wielu ofert kursów i warsztatów kulinarnych wybrać te, które faktycznie są warte uwagi? Jak odróżnić kursy dobre od tych przeciętnych? W pierwszej kolejności należy określić oczekiwania, następnie wybrać interesujący uczestników rodzaj kuchni, a na koniec zdecydować się na to, z usług którego organizatora skorzystać. Wtedy mamy gwarancję, że wybrany przez nas kurs gotowania będzie dla nas dobrym doświadczeniem. 

Określ swój cel

Zastanów się jaki jest cel spotkania kulinarnego. Nieco inaczej należy podejść do wyboru wtedy, kiedy szuka się oferty dla osób, które chcą pracować w branży gastronomicznej, a inaczej gdy warsztaty mają być elementem integracji czy sposobem na spędzanie wolnego czasu. Tu od razu warto zaznaczyć, że osoby, które wiążą swoją zawodową przyszłość z pracą w kuchni, powinny decydować się na dłuższe kursy kulinarne przeznaczone dla profesjonalistów. Miłośnikom kulinariów i poszukiwaczom nowych doznać wystarczą kilkugodzinne kursy.

Zarówno kurs gotowania jak i warsztaty kulinarne odbędziesz w Akademii Kulinarnej Go Let’s Cook w Warszawie.

Zastanów się czego chcesz się nauczyć

Nie wybieraj warsztatów w ciemno. Przeanalizuj jakie kulinarne tematy są dla Ciebie interesujące. Akademie kulinarne mają bardzo zróżnicowaną ofertę. Możesz nauczyć się gotować dania kuchni tajskiej, piec torty czy przygotowywać drinki. Kursy mogą uczyć nie tylko gotowania, ale także np. obsługi menadżerskiej lokali gastronomicznych. Zanim zdecydujesz kurs zapoznaj się z jego programem i sprawdź czy spełnia twoje oczekiwania.

Nie kieruj się tylko ceną

Zdecydowanie nie warto decydować na się kurs kulinarny tylko dlatego, że jego cena jest niska. Na koszt warsztatów składa się wiele elementów. To nie tylko koszt składników (na dobrych kursach składniki te będą wysokiej jakości, co przekłada się na cenę), ale także wynagrodzenie szafa kuchni i pozostałych pracowników, koszt wyposażenia kuchni we wszystkie niezbędne do gotowania sprzęty i narzędzia. Do tego trzeba oczywiście dodać koszt mediów (woda, prąd, gaz) i ogólnego utrzymania obiektu czy podatków. Przy bardzo niskiej cenie jakość warsztatów nie może być dobra.

Miejsce tworzą ludzie

Niezwykle ważne jest to, kto organizuje warsztaty i kto je prowadzi. Nawet najlepszy szef kuchni, który świetnie gotuje nie sprawdzi się w woli prowadzącego warsztaty, jeśli nie lubi ludzi i nie potrafi przekazać wiedzy. Warsztaty powinny być prowadzone przez profesjonalnego kucharza, dla którego praca jest pasją. Musi też chcieć się tą pasją dzielić. W skład zespołu Akademii Kulinarnej Let’s Go Cook wchodzą znani i lubiani kucharze, m.in. Tomasz Królikowski i Jakub Kuroń. Akademia Kulinarna to jednak nie tylko kucharze, ale także np. menedżerowie. To oni odpowiadają za organizację wydarzenia, kontakt z uczestnikami i jakość obsługi. Dobry kontakt z menedżerem, który potrafi odpowiedzieć na twoje pytania są bardzo ważnym argumentem za tym, żeby skorzystać z przygotowanej przez niego oferty.

Tekst sponsorowany: Akademia Kulinarna GoCook w Warszawie – https://gocook.pl

Tagi: , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis