Wielka siła małej kapusty. Pyszne potrawy z brukselką w roli głównej

@halfbakedharvest

Brukselka nie cieszy się najlepszą opinią wśród rodzimych konsumentów. To jeden z naszych dziecięcych koszmarów żywieniowych – rozgotowana, gorzka w smaku kapusta zraziła większość z nas na lata. Ale nic straconego – dorosłość ma to do siebie, że daje nam odwagę do próbowania nowych rzeczy. I tak właśnie warto podejść do brukselki. Zapominamy o tym, co było – szykujemy się na to, co będzie! A będzie naprawdę smacznie, kolorowo i super zdrowo. Bo ta mała, niepozorna kapusta ma w sobie wiele smaku i całą masę niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów. Oto zestawienie pysznych potraw z brukselką w roli głównej.

Brukselka w dobrym towarzystwie

Na początek coś dla miłośników warzywnych zestawień i bogatych w witaminy przekąsek. Brukselkowa sałatka sprawdzi się doskonale jako lunch do pracy, jako odżywcza kolacja dla całej rodziny lub przekąska w ciągu zabieganego dnia. Smakuje doskonale i wygląda zachwycająco – a jak wiadomo, jemy również oczami, więc tego aspektu nie wolno nam zaniedbać. 

@karointhekitchen

Do przygotowania tego pysznego dania wystarczy zestaw warzyw nadających się do pieczenia. Najlepiej sprawdzą się:

  • dynia,
  • cukinia, 
  • bataty, 
  • papryka.

Warzywa kroimy w kostkę i układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Dorzucamy nasze malutkie brukselki, przyprawiamy i wkładamy do piekarnika. Po upieczeniu warzywa będą miękkie i aksamitne. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem vinegret i posypujemy pokruszonym serem feta. Zwieńczeniem potrawy mogą być prażone pestki dyni lub słonecznika. Danie jest pyszne, sycące i bardzo odżywcze – doskonale sprawdzi się na rodzinnej kolacji i spotkaniu z przyjaciółmi. W towarzystwie lampki białego wina nabiera dodatkowego, głębszego wymiaru. 

W mięsnym zestawie

Brukselka będzie też świetnym dodatkiem do dań mięsnych – między innymi do drobiu. Doda mu charakteru i intensywności, czyniąc klasyczną potrawę wyjątkową wariacją smaków. Perfekcyjnie zagra z marynowanymi udkami kurczaka w towarzystwie karmelizowanych warzyw. Samo przygotowanie naszej malutkiej kapusty nie powinno stanowić problemu – najlepiej wrzucić ją na patelnię z rozgrzanym masłem i podsmażyć. Wystarczy chwila – zbyt długie duszenie brukselki może się skończyć ujawnieniem się charakterystycznej dla tego warzywa goryczki. 

@codojedzenia

Brukselka świetnie się komponuje również z wieprzowiną. Przygotowując pieczone polędwiczki, nie zapomnijmy o warzywnych dodatkach. Brukselka niech odegra tu pierwsze skrzypce. Jeśli nie chcemy jej smażyć i wolimy unikać tłuszczu, wstawmy kapustę do piekarnika w towarzystwie pokrojonych w łódeczki ziemniaków. Smaki się przegryzą, tworząc wyjątkową, aromatyczną kompozycję. 

Szybka przekąska z brukselką 

Jeśli mamy niewiele czasu i ogromną ochotę na odżywczą, pełnowartościową przekąskę, skorzystajmy z przepisu na karmelizowaną brukselkę z orzechami pekan i płatkami chili. 

@mniumniu

Przygotowanie danie zajmie nam dosłownie kilka minut. Umyte brukselki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym na niej masłem i podsmażamy około 8 minut. Dodajemy odrobinę syropu klonowego i orzechy pekan – znów chwilę smażymy. Na koniec przyprawiamy solą i płatkami chili. Wykładamy naszą potrawę na talerz – najlepiej głęboki – lub pakujemy do pudełka i biegniemy do pracy. Pyszne, zdrowe i odżywcze danie bez wątpienia doda nam sił do wykonywania codziennych obowiązków. 

Pysznie, zdrowo, pięknie

Brukselka to prawdziwa witaminowa bomba. Znajdziemy w niej witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, K i E. Regularne jedzenie tej małej kapusty wpłynie zbawiennie nie tylko na nasze zdrowie, ale również na wygląd! Zobaczymy zmiany w postaci gładkiej, rozświetlonej skóry, pozbędziemy się problemów z przesuszeniami. A wszystko to za cenę kilku minut w kuchni! 

@servingdumplings

Daniem, które pokocha cała nasza rodzina – nawet kapryśne, małe niejadki – jest wykwintna tarta z brukselkami i jabłkiem. Oczywiście możemy szaleć z dodatkami zgodnie z własnym gustem i potrzebami, ale naprawdę warto wypróbować tę wersję. Smaki doskonale się tutaj przenikają, tworząc niebanalna, aromatyczną kompozycję. A do tego danie wygląda naprawdę zachwycająco! Dodajmy do niego szalotkę, przyprawmy całość solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Tartę można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc nie musimy się obawiać, że cokolwiek się zmarnuje. 

Zapiekanka w 5 minut

Prostym i szybkim daniem z brukselką w roli głównej jest błyskawiczna zapiekanka z limonką i parmezanem. Wystarczy wrzucić kapusty do naczynia żaroodpornego, pokropić oliwą, przyprawić, dodać sok z limonki i starty parmezan, a na koniec upiec. Fuzja aromatów przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. 

@justmydelicious

Czas odczarować brukselkowe dania i udowodnić, że ta niepozorna kapusta nie tylko nie musi być gorzka, ale również nie powinna występować wyłącznie w nudnej, przegotowanej formie! To właśnie zbyt długie gotowanie najczęściej było winne ujawnienia się wszystkich specyficznych smaków i zapachów brukselki. Nie zrażajmy się więc niepowodzeniami z dzieciństwa i sięgnijmy po to warzywo raz jeszcze – tym razem samodzielnie przyrządzając dania na jej bazie. Bez wątpienia sporo zaskoczeń przed nami!

Gulasz na nowo

A gdyby tak zaszaleć i przygotować nowoczesną, odświeżoną wersję tradycyjnego gulaszu? Tym razem rezygnujemy z mięsa, które zastępujemy odżywczymi, pełnymi witamin i minerałów warzywami. Nasze główne składniki to, oczywiście, brukselka, bataty i bakłażan. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka lub na głęboką patelnię i podsmażamy. Później zalewamy warzywnym bulionem, przyprawiamy i czekamy, aż wszystkie produkty staną się mięciutkie i aksamitne. Do dania możemy dolać odrobinę słodkiej śmietanki, która naturalnie zagęści nasz sos. Do tego szczypta kolorowego pieprzu i świeże zioła. Pysznie i zdrowo!

@gotujzdrowo

 

Klasyka w nowoczesnym wydaniu

Na koniec coś dla fanów klasyki. Jeśli chcemy wrócić pamięcią do lat dzieciństwa i próbować odczarować brukselkę w tradycyjny sposób, spróbujmy lekko ją podgotować. Ważne – brukselkę zawsze gotujemy bez przykrycia, by gorzkie gazy siarkowe nie przeniknęły do warzywa. To stąd brukselkowa gorycz, którą pamiętamy z przedszkola. Czas gotowania wynosi między 5 a 8 minut. 

@codojedzenia

Warzywo wyjmujemy z wody łyżką cedzakową, kładziemy na talerz, a obok umieszczamy podsmażoną na patelni kiełbaskę i ziemniaczane puree. Całość posypujemy podsmażonym boczkiem, który doda daniu chrupkości. Oto pyszny powrót do dzieciństwa!

Tagi: , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis