Wiwat jajo! Wielkanocne pyszności z jajkami w roli głównej

@abraskitchen

Jajka uważane są za jeden z najważniejszych symboli Wielkanocy, więc w żadnym razie nie może zabraknąć ich na naszym świątecznym stole. Oto pomysły na przygotowanie pyszności z jajkami w roli głównej, którymi warto uraczyć się w trakcie wielkanocnego świętowania. W końcu nie na darmo z okazji tych radosnych Świąt składamy sobie nawzajem życzenia, które brzmią „Smacznego jajka!”.

Wielkanocny symbol

Jajka to od dawien dawna obok baranka oraz palemek najważniejszy z wielkanocnych symboli. Są nierozłącznie związane z religią chrześcijańską i aktem Zmartwychwstaniem, którego upamiętnieniem są przecież te przypadające na wiosenną porę Święta. Jajka są po prostu utożsamiane z tym, co stanowi duchowe sedno obchodów Wielkanocy. Symbolizują pełen nadziei nowy początek, duchowe i fizyczne odrodzenie. Uosabiają tajemnicę życia, triumf dobra nad złem, a także witalności nad śmiercią. To dlatego odświętnie przybrane jajka w postaci pięknych, dekoracyjnych pisanek i kraszanek lądują w naszych koszyczkach przeznaczonych do święconki, a dzielenie się nimi rozpoczyna celebrację wielkanocnego śniadania.

Ponadto w trakcie trwania Świąt jajka lądują na naszych stołach w postaci przekąsek i dodatków do dań, jak na przykład sztandarowe danie, jakie zajada się w tym czasie, czyli żurek. Warto jednak wprowadzić do swego wielkanocno-jajecznego repertuaru małe zmiany i zaskoczyć domowników oraz gości jego zupełnie nową odsłoną. Jajka w koszulkach, czy faszerowane jajka w intrygującym, intensywnym fioletowym, czy różowym kolorze mają ogromne szanse stać się kulinarnymi przebojami Świąt.

@howsweeteats

Jajka w koszulkach 

Jajka w temperaturze pokojowej wbijamy do miseczki, jednocześnie nastawiając niewielki rondelek wypełniony wodą i dolewamy do niej odrobinę soku z cytryny. Gdy woda zacznie bulgotać, zmniejszamy płomień do minimum. Następnie zaczynamy mieszać wodę, aby w rondlu powstał wir, do którego wlewamy delikatnie jajko z miski. Po trzech minutach jajko w koszulce będzie gotowe, a my możemy powtórzyć ów proce z z kolejnymi. Podawajmy je układając na duszonym na maśle szpinaku o aromacie czosnku i śródziemnomorskich przypraw, grillowanymi lub podsmażonymi pomidorkami koktajlowymi i garścią kiełków.

@betterbetast

Jajka ze szczyptą pikanterii

Jeśli chcemy zaskoczyć naszych gości i zaserwować im jajka w pysznej, ale niepopularnej odsłonie, jakiej możliwe, że nie mieli dotychczas okazji kosztować, postawmy na przepis ze szczyptą pikanterii. Po ugotowaniu poprzekrawajmy jajka na połówki i wyjmijmy łyżką żółtka. Rozgniećmy je, dodajmy do nich majonez, śmietanę, musztardę, odrobinę octu jabłkowego, szczyptę chili, sól oraz pieprz, a następnie dokładnie wymieszajmy na gęstą masę. Uzupełnijmy nią hojnie białka jajek, obsypmy je niewielkimi kawałkami dobrze podsmażonego bekonu, a w każdej połówce umieśćmy kawałek papryczki jalapeño i małą gałązkę koperku. Ułóżmy je na talerzu, komponując dwa okręgi, w których środku umieścimy niewielkie naczynko z chili, na wypadek jeśli przy stole znalazłby się jakiś wielki amator szczególnie pikantnych przekąsek.

@confettiandbliss

Bajecznie kolorowe jajka faszerowane

A jeśli by tak dokonać w wyglądzie ugotowanych właśnie jajek ciekawej metamorfozy i nadać im pełen iście wiosennej intensywności odcień fioletu bądź różu? Jajka o podobnej barwie stałyby się wówczas prawdziwą ozdobą naszego wielkanocnego stołu. Oba wspomniane piękne kolory uzyskamy dzięki naturalnemu barwnikowi, jakim jest sok z buraka. By uzyskać pożądany wizualny efekt, przekrajamy ugotowane na twardo jajka, z których następnie wyjmujemy żółtka. Wkładamy do słoja i zalewamy zakwasem buraczanym, do którego dorzucamy ziele angielskie, szczyptę cukru, sól i całe ziarna pieprzu, po czym pozostawiamy w lodówce na około dobę, jeśli zależy nam na odcieniu fioletu, a na kilka godzin, gdy chcemy uzyskać różową barwę. Z żółtek zmieszanych z majonezem, jogurtem greckim, curry, solą i pieprzem robimy gęstą masę i przed podaniem wykładamy na zabarwionych już jajkach. Dekorujemy świeżym koperkiem i kawałkami buraka.

@viktoriastable
Tagi: , , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis