Właściwości zdrowotne herbaty i kawy

Jakie właściwości zdrowotne ma herbata?

Herbata to napój, który spożywa około 2/3 całej populacji na świecie. A to oznacza, że ponad 5 milionów osób nie jest w stanie oprzeć się smakowi mocnej czarnej lub delikatnej białej herbaty. W zależności od regionu świata popularne są różne odmiany herbaty – czarna, czerwona, zielona, żółta oraz biała. Każda z nich wyróżnia się specyficznym aromatem i smakiem, ale właściwości mają praktycznie te same.

Herbata ceniona jest przede wszystkim za dużą zawartość przeciwutleniaczy. Polifenole działają na organizm detoksykująco. Zapobiegają wzrostowi cholesterolu we krwi i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca. Hamują nadmierny wzrost stężenia glukozy oraz mają moc aktywowania metabolizmu energetycznego. Najwięcej polifenoli znajduje się w zielonej herbacie, ale pijąc nawet czarny, mocny napar również może zadbać o swój organizm. Każda herbata wspomaga bowiem układ odpornościowy, działa pobudzająco na układ nerwowy, zmniejsza zmęczenie oraz senność. Do tego usprawnia procesy myślowe, a nawet zapobiega chorobom układu oddechowego.

Dlaczego kawa jest zdrowa?

Równie cenne właściwości prozdrowotne ma kawa. To napój sporządzany z palonych, a następnie mielonych ziaren. Wyróżnia się dwa zasadnicze gatunki kawy – arabikę oraz robustę – z których często powstają różnego rodzaju mieszkanki. Każdy z tych gatunków ma inne walory smakowe i aromatyczne, lecz te same właściwości zdrowotne.

Kawa poprawia procesy metaboliczne, a nawet przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Do tego stymuluje układ oddechowy, rozszerzając oskrzela. Regularne picie kawy zmniejsza możliwość wystąpienia choroby Parkinsona. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy kawa zmniejsza też ryzyko zachorowania na nowotwory wątroby i jelita oraz cukrzycę typu 2. Wypicie małej filiżanki czarnego naparu o poranku zwiększa ilość dopaminy w układzie nerwowym, podnosząc tym samym motywację i chęci do działania oraz polepszając samopoczucie.

Jak pić kawę i herbatę, by czerpać z tych naparów jak najwięcej?

Najwięcej właściwości zdrowotnych ma świeżo mielona kawa przyrządzana w ekspresie ciśnieniowym. Wówczas zmielone ziarna pozostają bowiem najkrócej w gorącej wodzie, a tym samym do filiżanki trafia najmniej szkodliwych związków, a najwięcej tych o dobrych właściwościach zdrowotnych. Najlepszy wpływ na zdrowie ma kawa, jeśli ograniczysz jej spożycie do 3-4 filiżanek dziennie. Najlepiej też pić ją bez dodatków. Chociaż odrobina cukru z pewnością nie zaszkodzi. Możesz też podkręcić jej właściwości, dodając do niej cynamon czy kardamon. Cynamon działa przeciwzapalnie, a kardamon przeciwwirusowo.

Do najzdrowszych herbat zalicza się z kolei zieloną i białą. Koniecznie liściastą, która przy parzeniu zachowuje najwięcej walorów smakowych i właściwości prozdrowotnych. Najlepiej jest zalewać porcję herbaty wodą w temperaturze ok. 80°C, ponieważ wrzątek nie tylko zabija większość jej właściwości zdrowotnych, ale również powoduje uwalnianie większej liczby garbników odpowiedzialnych za goryczkę. Herbatę warto pić sauté – bez cukru, cytryny czy innych dodatków – i w rozsądnych ilościach. 3 do 5 filiżanek dziennie to już naprawdę dużo.

Tagi: ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis