{"id":19397,"date":"2023-05-16T11:45:17","date_gmt":"2023-05-16T09:45:17","guid":{"rendered":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/?p=19397"},"modified":"2023-05-16T11:45:20","modified_gmt":"2023-05-16T09:45:20","slug":"wiosenne-rarytasy-botwinkowa-uczta","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wiosenne-rarytasy-botwinkowa-uczta\/","title":{"rendered":"Wiosenne rarytasy. Botwinkowa uczta"},"content":{"rendered":"
Wiosna to czas, kt\u00f3rego z niecierpliwo\u015bci\u0105 oczekuj\u0105 wszyscy, r\u00f3wnie\u017c smakosze. Wraz z nastaniem tej optymistycznej pory roku wszystko zaczyna smakowa\u0107 po prostu znacznie lepiej. Stragany wype\u0142niaj\u0105 si\u0119 w\u00f3wczas pysznymi aromatycznymi nowalijkami, w tym obfituj\u0105ca w ogromn\u0105 ilo\u015b\u0107 cennych witamin i minera\u0142\u00f3w botwink\u0105. Sezon na ni\u0105 w\u0142a\u015bnie si\u0119 rozpocz\u0105\u0142. Korzystajmy wi\u0119c z m\u0142odych listk\u00f3w oraz korzeni buraka \u0107wik\u0142owego jak najcz\u0119\u015bciej. Mo\u017cna wyczarowa\u0107 z nich prawdziwe rarytasy.<\/strong><\/p>\n P\u0119czotto<\/a>, czyli wariacja na temat kultowego w\u0142oskiego risotta, tyle \u017ce z wykorzystaniem kaszy p\u0119czak, narobi\u0142a swego czasu w kulinariach niema\u0142ego szumu. Zagorzali amatorzy klasycznej kuchni wywodz\u0105cej si\u0119 z malowniczego P\u00f3\u0142wyspu Apeni\u0144skiego grzmieli, wytykaj\u0105c p\u0119czottu pospolito\u015b\u0107. Mawiano, \u017ce nigdy nie dor\u00f3wna smakiem orygina\u0142owi. W ko\u0144cu jednak wszyscy si\u0119 do niego przekonali. P\u0119czotto bowiem wzbogacone o pe\u0142ne aromatu, \u015bwietnie zgrane smakowo sk\u0142adniki potrafi zyska\u0107 nie lada wyrafinowanie. Ba, mo\u017ce nawet prze\u015bcign\u0105\u0107 w nim nawet i samo risotto<\/a>. Podobny niezwyk\u0142y i uzale\u017cniaj\u0105co pyszny efekt uzyskamy, przygotowuj\u0105c je na bazie botwinki. <\/p>\n Opr\u00f3cz \u015bwie\u017cej poszatkowanej botwiny do przyrz\u0105dzenia dania b\u0119dziemy potrzebowa\u0142y sk\u0142adnik\u00f3w, takich jak: du\u017ca czerwona cebula pokrojona w drobn\u0105 kostk\u0119, 1\/3 szklanki kaszy p\u0119czak, 1\/3 szklanki bia\u0142ego wytrawnego wina, 500 ml bulionu warzywnego, spora gar\u015b\u0107 parmezanu, kawa\u0142ek mas\u0142a, oliwa z oliwek, \u015bwie\u017co zmielony kolorowy pieprz, s\u00f3l morska, \u015bwie\u017cy tymianek.<\/p>\n Podsma\u017camy na oliwie cebul\u0119 i botwin\u0119. Zmniejszamy p\u0142omie\u0144 i dosypujemy do nich kasz\u0119. Mieszamy. Stopniowo dolewamy do niej bulion i wino (czekamy, a\u017c zostan\u0105 wch\u0142oni\u0119te przez kasz\u0119, po czym dolewamy kolejne porcje). Gotujemy j\u0105 do mi\u0119kko\u015bci, co powinno zaj\u0105\u0107 oko\u0142o dwadzie\u015bcia pi\u0119\u0107 minut. Doprawiamy danie. Przed podaniem dodajemy do niego mas\u0142o, tymianek oraz parmezan<\/a>. <\/p>\n\n\n Zupa botwinkowa to bardzo zdrowa, nieprzeci\u0119tnie apetyczna i szalenie smakowita potrawa, kt\u00f3ra sporej liczbie os\u00f3b kojarzy si\u0119 z b\u0142ogimi czasami dzieci\u0144stwa. W wielkiej liczbie polskich dom\u00f3w przez d\u0142ugie lata nie mog\u0142o jej zabrakn\u0105\u0107 na sto\u0142ach. By\u0142a po prostu jednym z najbardziej rozpowszechnionych i najbardziej lubianych wiosennych da\u0144. <\/p>\nBotwinkowe p\u0119czotto z tymiankow\u0105 nut\u0105<\/h2>\n
Klasyczna zupa botwikowa<\/h2>\n