{"id":21617,"date":"2023-09-19T23:43:10","date_gmt":"2023-09-19T21:43:10","guid":{"rendered":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/?p=21617"},"modified":"2023-09-19T23:43:12","modified_gmt":"2023-09-19T21:43:12","slug":"najpyszniejsze-desery-ze-sliwkami","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/najpyszniejsze-desery-ze-sliwkami\/","title":{"rendered":"Najpyszniejsze desery ze \u015bliwkami"},"content":{"rendered":"

\u015aliwkowy sezon nareszcie w pe\u0142ni. Zacznijmy czerpa\u0107 pe\u0142nymi gar\u015bciami z tych nieprzeci\u0119tnie aromatycznych, smakowitych i szalenie zdrowych owoc\u00f3w. Dodajmy je do sa\u0142atek i owsianek. Poza tym umilajmy sobie podwieczorki \u015bliwkowymi \u0142akociami. Oto te, kt\u00f3re wprawi\u0105 w wielki zachwyt ka\u017cdego \u0142asucha.\u00a0\u00a0<\/strong><\/p>\n

Puszyste ciasto ze \u015bliwkami i kardamonow\u0105 nut\u0105\u00a0<\/h2>\n

\u015aliwki<\/a> genialnie podkr\u0119caj\u0105 smak potraw, zar\u00f3wno da\u0144 wytrawnych, jak i deser\u00f3w. Fantastycznie wypadaj\u0105 w wypiekach. Je\u017celi nabra\u0142y\u015bmy ochoty na upieczenie domowego ciasta, koniecznie postawmy zatem na to, w kt\u00f3rym b\u0119d\u0105 gra\u0142y g\u0142\u00f3wn\u0105 rol\u0119. Oto przepis, kt\u00f3ry zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienia. \u015aliwkowe ciasto<\/a> z kardamonow\u0105 nut\u0105 jest uzale\u017cniaj\u0105co pyszne i apetycznie puszyste. Dos\u0142ownie rozp\u0142ywa si\u0119 w ustach. Jego kolejn\u0105 zalet\u0105 jest to, \u017ce przygotowuje si\u0119 je banalnie prosto, a do tego bardzo szybko. Ponadto zawsze si\u0119 udaje – nie musimy obawia\u0107 si\u0119 efektu zakalca. Z przygotowaniem go doskonale poradz\u0105 sobie r\u00f3wnie\u017c osoby, kt\u00f3re nie s\u0105 zbyt wprawione w sztuce kulinarnej.\u00a0<\/p>\n

Do zrobienia ciasta b\u0119dziemy potrzebowa\u0142y sk\u0142adnik\u00f3w, takich jak: 200 g mas\u0142a w temperaturze pokojowej, 190 g cukru pudru, 230 g przesianej m\u0105ki pszennej, ziarenka z jednej laski wanilii, 4 jajka w rozmiarze L, \u0142y\u017ceczka \u015bwie\u017co zmielonego kardamonu. Opr\u00f3cz nich miejmy pod r\u0119k\u0105 tak\u017ce 500 g ulubionych \u015bliwek, na przyk\u0142ad w\u0119gierek.\u00a0<\/p>\n

Miksujemy cukier puder wraz z mas\u0142em na puszyst\u0105 mas\u0119. Stopniowo dodajemy do niej jajka. Nadal miksujemy – powinno to potrwa\u0107 co najmniej 7 minut. Potem \u0142\u0105czymy powsta\u0142\u0105 mas\u0119 z reszt\u0105 sk\u0142adnik\u00f3w. Umieszczamy ciasto w okr\u0105g\u0142ej blaszce. Wyk\u0142adamy na nim po\u0142\u00f3wki \u015bliwek. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez 45 minut lub do pr\u00f3by suchego patyczka.\u00a0<\/p>\n\n

\n
\"\"
@codojedzenia<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n

Dro\u017cd\u017c\u00f3wka ze \u015bliwkami i waniliow\u0105 kruszonk\u0105<\/h2>\n

Kolejnym doskona\u0142ym pomys\u0142em na deser<\/a>, w kt\u00f3rym mo\u017cna wykorzysta\u0107 \u015bliwki, jest te\u017c klasyczna dro\u017cd\u017c\u00f3wka z kruszonk\u0105. Jest tak smakowita, \u017ce ma si\u0119 ochot\u0119 kosztowa\u0107 j\u0105 non stop. Je\u015bli si\u0119 w niej rozsmakujemy, z pewno\u015bci\u0105 stanie si\u0119 jednym z naszych ulubionych jesiennych wypiek\u00f3w. To bowiem dro\u017cd\u017c\u00f3wka nie byle jaka. Ma bardzo przyjemn\u0105 ma\u015blano-waniliow\u0105 nut\u0119. Wyczuwa si\u0119 w niej r\u00f3wnie\u017c rozgrzewaj\u0105ce korzenne przyprawy, mi\u0119dzy innymi cynamon oraz kardamon.\u00a0<\/p>\n

Do upieczenia ciasta b\u0119dziemy potrzebowa\u0142y sk\u0142adnik\u00f3w, takich jak: 420 g przesianej m\u0105ki pszennej, 40 g \u015bwie\u017cych dro\u017cd\u017cy, 3\/4 szklanki ciep\u0142ego mleka 3,2 %, 180 g cukru, 150 g klarowanego mas\u0142a, 4 jajka (w temperaturze pokojowej), 400 g \u015bliwek, \u0142y\u017cka \u015bwie\u017co zmielonego kardamonu, \u0142y\u017cka cynamonu, szczypta mielonych go\u017adzik\u00f3w, szczypta soli morskiej.<\/p>\n

Przygotowujemy rozczyn dro\u017cd\u017cowy. \u0141\u0105czymy dro\u017cd\u017ce z mlekiem, \u0142y\u017ceczk\u0105 cukru oraz \u0142y\u017ceczk\u0105 m\u0105ki. Odstawiamy go na oko\u0142o 8 minut. W tym czasie powinien podwoi\u0107 swoj\u0105 obj\u0119to\u015b\u0107. Przesypujemy sk\u0142adniki do miski (opr\u00f3cz \u015bliwek). Przez 15 minut ugniatamy ciasto. Nakrywamy je, zostawiamy do wyro\u015bni\u0119cia. Posypujemy je kruszonk\u0105 powsta\u0142\u0105 ze 100 g mas\u0142a, 120 g m\u0105ki oraz \u0142y\u017cki ziarenek wanilii i pieczemy przez 60 minut.\u00a0<\/p>\n\n

\n
\"\"
@madamedessert<\/figcaption><\/figure><\/div>","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

\u015aliwkowy sezon nareszcie w pe\u0142ni. Zacznijmy czerpa\u0107 pe\u0142nymi gar\u015bciami z tych nieprzeci\u0119tnie aromatycznych, smakowitych i szalenie zdrowych owoc\u00f3w. Dodajmy je do sa\u0142atek i owsianek. Poza tym umilajmy sobie podwieczorki \u015bliwkowymi \u0142akociami. Oto te, kt\u00f3re wprawi\u0105 w wielki zachwyt ka\u017cdego \u0142asucha.\u00a0\u00a0 Puszyste ciasto ze \u015bliwkami i kardamonow\u0105 nut\u0105\u00a0 \u015aliwki genialnie podkr\u0119caj\u0105 smak potraw, zar\u00f3wno da\u0144 wytrawnych, […]<\/p>\n","protected":false},"author":6,"featured_media":21634,"comment_status":"closed","ping_status":"close","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[23],"tags":[15,2734,1658,1082,441],"aioseo_notices":[],"publishpress_future_action":{"enabled":false,"date":"2025-07-08 00:15:33","action":"change-status","newStatus":"draft","terms":[],"taxonomy":"category"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/21617"}],"collection":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/users\/6"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=21617"}],"version-history":[{"count":1,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/21617\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":21648,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/21617\/revisions\/21648"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media\/21634"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=21617"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=21617"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=21617"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}