{"id":21617,"date":"2023-09-19T23:43:10","date_gmt":"2023-09-19T21:43:10","guid":{"rendered":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/?p=21617"},"modified":"2023-09-19T23:43:12","modified_gmt":"2023-09-19T21:43:12","slug":"najpyszniejsze-desery-ze-sliwkami","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/najpyszniejsze-desery-ze-sliwkami\/","title":{"rendered":"Najpyszniejsze desery ze \u015bliwkami"},"content":{"rendered":"
\u015aliwkowy sezon nareszcie w pe\u0142ni. Zacznijmy czerpa\u0107 pe\u0142nymi gar\u015bciami z tych nieprzeci\u0119tnie aromatycznych, smakowitych i szalenie zdrowych owoc\u00f3w. Dodajmy je do sa\u0142atek i owsianek. Poza tym umilajmy sobie podwieczorki \u015bliwkowymi \u0142akociami. Oto te, kt\u00f3re wprawi\u0105 w wielki zachwyt ka\u017cdego \u0142asucha.\u00a0\u00a0<\/strong><\/p>\n \u015aliwki<\/a> genialnie podkr\u0119caj\u0105 smak potraw, zar\u00f3wno da\u0144 wytrawnych, jak i deser\u00f3w. Fantastycznie wypadaj\u0105 w wypiekach. Je\u017celi nabra\u0142y\u015bmy ochoty na upieczenie domowego ciasta, koniecznie postawmy zatem na to, w kt\u00f3rym b\u0119d\u0105 gra\u0142y g\u0142\u00f3wn\u0105 rol\u0119. Oto przepis, kt\u00f3ry zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienia. \u015aliwkowe ciasto<\/a> z kardamonow\u0105 nut\u0105 jest uzale\u017cniaj\u0105co pyszne i apetycznie puszyste. Dos\u0142ownie rozp\u0142ywa si\u0119 w ustach. Jego kolejn\u0105 zalet\u0105 jest to, \u017ce przygotowuje si\u0119 je banalnie prosto, a do tego bardzo szybko. Ponadto zawsze si\u0119 udaje – nie musimy obawia\u0107 si\u0119 efektu zakalca. Z przygotowaniem go doskonale poradz\u0105 sobie r\u00f3wnie\u017c osoby, kt\u00f3re nie s\u0105 zbyt wprawione w sztuce kulinarnej.\u00a0<\/p>\n Do zrobienia ciasta b\u0119dziemy potrzebowa\u0142y sk\u0142adnik\u00f3w, takich jak: 200 g mas\u0142a w temperaturze pokojowej, 190 g cukru pudru, 230 g przesianej m\u0105ki pszennej, ziarenka z jednej laski wanilii, 4 jajka w rozmiarze L, \u0142y\u017ceczka \u015bwie\u017co zmielonego kardamonu. Opr\u00f3cz nich miejmy pod r\u0119k\u0105 tak\u017ce 500 g ulubionych \u015bliwek, na przyk\u0142ad w\u0119gierek.\u00a0<\/p>\n Miksujemy cukier puder wraz z mas\u0142em na puszyst\u0105 mas\u0119. Stopniowo dodajemy do niej jajka. Nadal miksujemy – powinno to potrwa\u0107 co najmniej 7 minut. Potem \u0142\u0105czymy powsta\u0142\u0105 mas\u0119 z reszt\u0105 sk\u0142adnik\u00f3w. Umieszczamy ciasto w okr\u0105g\u0142ej blaszce. Wyk\u0142adamy na nim po\u0142\u00f3wki \u015bliwek. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez 45 minut lub do pr\u00f3by suchego patyczka.\u00a0<\/p>\n\nPuszyste ciasto ze \u015bliwkami i kardamonow\u0105 nut\u0105\u00a0<\/h2>\n