{"id":23036,"date":"2023-12-11T13:04:56","date_gmt":"2023-12-11T12:04:56","guid":{"rendered":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/?p=23036"},"modified":"2023-12-19T10:32:55","modified_gmt":"2023-12-19T09:32:55","slug":"wege-pysznosci-na-swieta","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wege-pysznosci-na-swieta\/","title":{"rendered":"Wege pyszno\u015bci na \u015bwi\u0119ta"},"content":{"rendered":"

Liczba wegan i wegetarian ro\u015bnie z roku na rok. Je\u015bli nale\u017cymy do ich grona b\u0105d\u017a zaprosili\u015bmy kogo\u015b o podobnych preferencjach \u017cywieniowych na Bo\u017ce Narodzenie, koniecznie przygotujmy zestaw wege \u015bwi\u0105tecznych smako\u0142yk\u00f3w. Nie s\u0105 ani o krztyn\u0119 mniej smaczne, czy mniej aromatyczne od klasyk\u00f3w. Mo\u017cemy mie\u0107 stuprocentow\u0105 pewno\u015b\u0107, \u017ce zachwyc\u0105 podniebienie ka\u017cdego smakosza.\u00a0<\/strong><\/p>\n

Wega\u0144ski piernik z intensywnie czekoladow\u0105 polew\u0105<\/h2>\n

Bo\u017ce Narodzenie bez kosztowania cudownie wilgotnego i wr\u0119cz rozp\u0142ywaj\u0105cego si\u0119 w ustach piernika? Dla ogromnej liczby os\u00f3b to wr\u0119cz nie do pomy\u015blenia. Jego niezwyk\u0142y korzenny rozgrzewaj\u0105cy smak i zapach to po prostu kwintesencja \u015awi\u0105t. Warto wiedzie\u0107, \u017ce wega\u0144ska wersja tego klasycznego i ub\u00f3stwianego przez wszystkich wypieku nie wypadnie gorzej od wersji podstawowej. Mo\u017cemy zatem \u015bmia\u0142o obej\u015b\u0107 si\u0119 bez jajek, mas\u0142a oraz mleka.\u00a0<\/p>\n

Aby upiec ciasto<\/a>, musimy mie\u0107 pod r\u0119k\u0105 sk\u0142adniki, takie jak: 200 ml mleka (napoju) sojowego, 280 g przesianej m\u0105ki pszennej, 2 \u0142y\u017cki siemienia lnianego, 8 \u0142y\u017cek cukru trzcinowego, 140 g miodu wega\u0144skiego i 100 ml oliwy. Przygotujmy te\u017c sk\u00f3rk\u0119 start\u0105 z pomara\u0144czy, 2 \u0142y\u017ceczki cynamonu, \u0142y\u017ceczk\u0119 \u015bwie\u017co zmielonego kardamonu, p\u00f3\u0142 \u0142y\u017ceczki ga\u0142ki muszkato\u0142owej oraz p\u00f3\u0142 \u0142y\u017ceczki any\u017cu. Mo\u017cemy doda\u0107 do tak\u017ce ciasta orzechy<\/a> (4 \u0142y\u017cki drobno pokrojonych migda\u0142\u00f3w, orzech\u00f3w w\u0142oskich lub laskowych).<\/p>\n

\u0141\u0105czymy wszystkie sk\u0142adniki. Mas\u0119 umieszczamy w formie keks\u00f3wce wy\u0142o\u017conej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ostygnie, dekorujemy je polew\u0105 przygotowan\u0105 na bazie 10 \u0142y\u017cek kakao, 8 \u0142y\u017cek napoju sojowego, szczypty soli morskiej i 8 \u0142y\u017cek melasy daktylowej.<\/p>\n\n

\n
\"\"
@lindalomelino<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n

Boczniaki \u00e0 la \u015bledzie\u00a0<\/h2>\n

Tradycja przygotowywania \u015bledzi na Bo\u017ce Narodzenie<\/a> si\u0119ga bardzo dawnych czas\u00f3w. Utrzymuje si\u0119, \u017ce wywodzi si\u0119 z XIX stulecia podobnie jak zwyczaj pozostawiania wolnego miejsca przy stole dla niezapowiedzianego go\u015bcia. I dzi\u015b bardzo trudno wyobrazi\u0107 sobie \u015bwi\u0105teczne biesiadowanie bez smakowicie przyrz\u0105dzonych \u015bledzi. Jak jednak wyczarowa\u0107 ich wega\u0144sk\u0105 wersj\u0119? To znacznie prostsze ni\u017c my\u015blimy. Idealnym rozwi\u0105zaniem jest przygotowanie kultowych boczniak\u00f3w \u00e0 la \u015bledzie.\u00a0<\/p>\n

Aby zrobi\u0107 s\u0142ynny \u015bwi\u0105teczny delikates, powinny\u015bmy przyszykowa\u0107 350 g niewielkich boczniak\u00f3w, 1\/3 szklanki oleju lnianego, 1\/4 szklanki octu, 1\/5 szklanki gor\u0105cej wody, 3 arkusze wodorost\u00f3w (na przyk\u0142ad nori), 3 li\u015bcie laurowe, lask\u0119 cynamonu, 2 \u0142y\u017cki sosu sojowego, 3 ziarna ziela angielskiego, \u0142y\u017ceczk\u0119 kolorowego pieprzu (ca\u0142e ziarna), gwiazdk\u0119 any\u017cu i du\u017c\u0105 czerwon\u0105 cebul\u0119.\u00a0<\/p>\n

Kroimy grzyby na p\u00f3\u0142 i podsma\u017camy je przez chwil\u0119 na zwyk\u0142ym ro\u015blinnym oleju. Ods\u0105czamy je dok\u0142adnie i umieszczamy w wyparzonym s\u0142oiku. Nast\u0119pnie zalewamy je marynat\u0105 powsta\u0142\u0105 na bazie oleju lnianego, sosu sojowego, octu i gor\u0105cej wody. Dodajemy do niej przyprawy, pokruszone wodorosty i pokrojon\u0105 w pi\u00f3rka cebul\u0119. Umieszczamy s\u0142oik w lod\u00f3wce. Marynujemy grzyby przez oko\u0142o dwie doby.\u00a0\u00a0<\/p>\n

Smacznego!<\/p>\n\n

\n
\"\"
@kuchniawzieleni<\/figcaption><\/figure><\/div>","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Liczba wegan i wegetarian ro\u015bnie z roku na rok. Je\u015bli nale\u017cymy do ich grona b\u0105d\u017a zaprosili\u015bmy kogo\u015b o podobnych preferencjach \u017cywieniowych na Bo\u017ce Narodzenie, koniecznie przygotujmy zestaw wege \u015bwi\u0105tecznych smako\u0142yk\u00f3w. Nie s\u0105 ani o krztyn\u0119 mniej smaczne, czy mniej aromatyczne od klasyk\u00f3w. Mo\u017cemy mie\u0107 stuprocentow\u0105 pewno\u015b\u0107, \u017ce zachwyc\u0105 podniebienie ka\u017cdego smakosza.\u00a0 Wega\u0144ski piernik z intensywnie […]<\/p>\n","protected":false},"author":6,"featured_media":23042,"comment_status":"closed","ping_status":"close","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[23,11],"tags":[429,181,1910,441,769,767],"aioseo_notices":[],"publishpress_future_action":{"enabled":false,"date":"2025-07-08 09:14:18","action":"change-status","newStatus":"draft","terms":[],"taxonomy":"category"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/23036"}],"collection":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/users\/6"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=23036"}],"version-history":[{"count":1,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/23036\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":23433,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/23036\/revisions\/23433"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media\/23042"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=23036"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=23036"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=23036"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}