{"id":23036,"date":"2023-12-11T13:04:56","date_gmt":"2023-12-11T12:04:56","guid":{"rendered":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/?p=23036"},"modified":"2023-12-19T10:32:55","modified_gmt":"2023-12-19T09:32:55","slug":"wege-pysznosci-na-swieta","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wege-pysznosci-na-swieta\/","title":{"rendered":"Wege pyszno\u015bci na \u015bwi\u0119ta"},"content":{"rendered":"
Liczba wegan i wegetarian ro\u015bnie z roku na rok. Je\u015bli nale\u017cymy do ich grona b\u0105d\u017a zaprosili\u015bmy kogo\u015b o podobnych preferencjach \u017cywieniowych na Bo\u017ce Narodzenie, koniecznie przygotujmy zestaw wege \u015bwi\u0105tecznych smako\u0142yk\u00f3w. Nie s\u0105 ani o krztyn\u0119 mniej smaczne, czy mniej aromatyczne od klasyk\u00f3w. Mo\u017cemy mie\u0107 stuprocentow\u0105 pewno\u015b\u0107, \u017ce zachwyc\u0105 podniebienie ka\u017cdego smakosza.\u00a0<\/strong><\/p>\n Bo\u017ce Narodzenie bez kosztowania cudownie wilgotnego i wr\u0119cz rozp\u0142ywaj\u0105cego si\u0119 w ustach piernika? Dla ogromnej liczby os\u00f3b to wr\u0119cz nie do pomy\u015blenia. Jego niezwyk\u0142y korzenny rozgrzewaj\u0105cy smak i zapach to po prostu kwintesencja \u015awi\u0105t. Warto wiedzie\u0107, \u017ce wega\u0144ska wersja tego klasycznego i ub\u00f3stwianego przez wszystkich wypieku nie wypadnie gorzej od wersji podstawowej. Mo\u017cemy zatem \u015bmia\u0142o obej\u015b\u0107 si\u0119 bez jajek, mas\u0142a oraz mleka.\u00a0<\/p>\n Aby upiec ciasto<\/a>, musimy mie\u0107 pod r\u0119k\u0105 sk\u0142adniki, takie jak: 200 ml mleka (napoju) sojowego, 280 g przesianej m\u0105ki pszennej, 2 \u0142y\u017cki siemienia lnianego, 8 \u0142y\u017cek cukru trzcinowego, 140 g miodu wega\u0144skiego i 100 ml oliwy. Przygotujmy te\u017c sk\u00f3rk\u0119 start\u0105 z pomara\u0144czy, 2 \u0142y\u017ceczki cynamonu, \u0142y\u017ceczk\u0119 \u015bwie\u017co zmielonego kardamonu, p\u00f3\u0142 \u0142y\u017ceczki ga\u0142ki muszkato\u0142owej oraz p\u00f3\u0142 \u0142y\u017ceczki any\u017cu. Mo\u017cemy doda\u0107 do tak\u017ce ciasta orzechy<\/a> (4 \u0142y\u017cki drobno pokrojonych migda\u0142\u00f3w, orzech\u00f3w w\u0142oskich lub laskowych).<\/p>\n \u0141\u0105czymy wszystkie sk\u0142adniki. Mas\u0119 umieszczamy w formie keks\u00f3wce wy\u0142o\u017conej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ostygnie, dekorujemy je polew\u0105 przygotowan\u0105 na bazie 10 \u0142y\u017cek kakao, 8 \u0142y\u017cek napoju sojowego, szczypty soli morskiej i 8 \u0142y\u017cek melasy daktylowej.<\/p>\n\nWega\u0144ski piernik z intensywnie czekoladow\u0105 polew\u0105<\/h2>\n