{"id":23421,"date":"2023-12-22T12:51:12","date_gmt":"2023-12-22T11:51:12","guid":{"rendered":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/?p=23421"},"modified":"2023-12-22T12:51:14","modified_gmt":"2023-12-22T11:51:14","slug":"smakowite-swiateczne-napoje","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/smakowite-swiateczne-napoje\/","title":{"rendered":"Smakowite \u015bwi\u0105teczne napoje"},"content":{"rendered":"
Je\u015bli chcemy, aby nasze bo\u017conarodzeniowe menu by\u0142 kompletne, nie zapomnijmy r\u00f3wnie\u017c o smakowitych i wspaniale udekorowanych napojach. Oto te, na kt\u00f3rych widok go\u015bcie z pewno\u015bci\u0105 zareaguj\u0105 bardzo szerokim u\u015bmiechem. S\u0105 przepyszne, a do tego banalnie proste w przygotowaniu.\u00a0<\/strong><\/p>\n Kompot z suszu<\/a> jest jednym z niekwestionowanych wigilijnych klasyk\u00f3w. Ma\u0142o kto wyobra\u017ca sobie bez niego bo\u017conarodzeniowe celebracje. Co ciekawe, to jeden z najbardziej wiekowych europejskich napoj\u00f3w. Raczono si\u0119 nim ju\u017c setki lat temu. Uwielbiano delektowa\u0107 si\u0119 nim na przyk\u0142ad na szlacheckich ucztach. Wedle staropolskich wierze\u0144 mia\u0142 bowiem zapewnia\u0107 d\u0142ugowieczno\u015b\u0107. Chodzi\u0142y s\u0142uchy, \u017ce wr\u0119cz doskonale wp\u0142ywa r\u00f3wnie\u017c na urod\u0119, jak i na \u017cyciowy wigor. Ci, kt\u00f3rzy go spo\u017cywali, byli te\u017c podobno chronieni przed z\u0142owrogimi mocami. Ka\u017cda szklanka kompotu z suszu mia\u0142a wzmacnia\u0107 odporno\u015b\u0107 na z\u0142e uroki. Nic dziwnego, \u017ce w rozmaitych dworach sporz\u0105dzano go niezliczone litry.\u00a0<\/p>\n Znaj\u0105c te intryguj\u0105ce szczeg\u00f3\u0142y, cz\u0119sto ma si\u0119 wra\u017cenie, \u017ce \u015bwi\u0105teczny kompot smakuje jeszcze wyborniej. Faktycznie taki b\u0119dzie, je\u017celi zdecydujemy si\u0119 nieco zmodyfikowa\u0107 tradycyjny przepis. Dodajmy do niego ziarenka z wanilii. Opr\u00f3cz nich do zrobienia napoju potrzebujemy sk\u0142adnik\u00f3w, takich jak: 150 g suszonych moreli, 150 g suszonych \u015bliwek, 100 \u017curawiny, 100 g daktyli, 4 l zimnej wody, sok wyci\u015bni\u0119ty z pomara\u0144czy, konfitura z pigwy<\/a> i mi\u00f3d. Naszykujmy r\u00f3wnie\u017c 2 laski cynamonu, 2 gwiazdki any\u017cu i 10 go\u017adzik\u00f3w.\u00a0<\/p>\n Zalewamy suszone owoce wod\u0105. Moczymy je przez godzin\u0119. Potem gotujemy je na ma\u0142ym ogniu wraz z reszt\u0105 sk\u0142adnik\u00f3w. Zestawiamy garnek z ognia, gdy owoce zmi\u0119kn\u0105. Odstawiamy roztw\u00f3r na kilka godzin.\u00a0<\/p>\n\nKompot w nowej pysznej ods\u0142onie<\/h2>\n