{"id":2377,"date":"2019-12-28T12:16:16","date_gmt":"2019-12-28T11:16:16","guid":{"rendered":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/?p=2377"},"modified":"2019-12-28T13:01:32","modified_gmt":"2019-12-28T12:01:32","slug":"slodkie-sekrety-wszystko-o-czekoladzie","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/slodkie-sekrety-wszystko-o-czekoladzie\/","title":{"rendered":"S\u0142odkie sekrety. Wszystko o czekoladzie"},"content":{"rendered":"
Nie wyobra\u017camy sobie \u017cycia bez czekolady i mowa tu oczywi\u015bcie nie tylko o najwi\u0119kszych \u0142asuchach. To \u0142ako\u0107<\/a> jedyny w swoim rodzaju i kt\u00f3rego nie da si\u0119 por\u00f3wna\u0107 z \u017cadnym innym, bo pr\u00f3cz obezw\u0142adniaj\u0105cego smaku posiadaj\u0105cy jeszcze moc regenerowania naszych nerw\u00f3w, dodawania nie lada wigoru, a nawet uznawany za afrodyzjak. Nietrudno wi\u0119c dziwi\u0107 si\u0119 jego niewyobra\u017calnej popularno\u015bci na ca\u0142ym \u015bwiecie.<\/strong><\/p>\n Co wi\u0119cej, ten niew\u0105tpliwie uzale\u017cniaj\u0105cy smako\u0142yk wr\u00f3s\u0142 w nasz\u0105 \u015bwiadomo\u015b\u0107 do tego stopnia, \u017ce wr\u0119cz przestali\u015bmy my\u015ble\u0107 o nim jako o wytworze powsta\u0142ym nieprost\u0105 drog\u0105 z ziaren egzotycznego kakaowca.Tym bardziej warto sobie przypomnie\u0107 jak d\u0142ug\u0105 i niespodziewanie kr\u0119t\u0105 drog\u0119 musia\u0142 przeby\u0107 nim zacz\u0105\u0142 by\u0107 okre\u015blany w\u0142a\u015bnie mianem czekolady, ale i tym co wyobra\u017camy sobie, s\u0142ysz\u0105c to s\u0142owo.<\/p>\n Nap\u00f3j bog\u00f3w, czyli prastare pocz\u0105tki czekolady<\/strong><\/a><\/p>\n Jak to si\u0119 sta\u0142o, \u017ce nasza cywilizacja zacz\u0119\u0142a za\u017cywa\u0107 kulinarnych rozkoszy za spraw\u0105 czekolady nieocenionej w cukiernictwie czekolady? Ot\u00f3\u017c wszystko zacz\u0119\u0142o si\u0119 w dobie staro\u017cytnej, oko\u0142o 4000 lat temu. Pierwszy czekoladowy trop prowadzi na teren dzisiejszego Meksyku.\u00a0 \u00d3w kraj dawno temu przynale\u017ca\u0142 do tak zwanej Mezoameryki, gdzie w\u0142a\u015bnie zosta\u0142y odkryte pierwsze krzewy ro\u015bliny znanej jako kakaowiec. Pierwszymi lud\u017ami, kt\u00f3rzy zacz\u0119li korzysta\u0107 z dobrodziejstw tego cudownego krzewu by\u0142a prastara cywilizacja Olmek\u00f3w. Czekolada<\/a> nie by\u0142a przez nich jednak uwa\u017cana jako \u017cyciowy umilacz, ale g\u0142\u00f3wnie jako medykament, a tak\u017ce stosowana podczas nader tajemniczych ceremonii religijnych. Warto doda\u0107, \u017ce nie by\u0142a olmecka wersja czekolady w \u017cadnym razie nie przypomina\u0142a czekolady, jak\u0105 znamy w obecnej postaci. Jej p\u0142ynn\u0105 wersj\u0119 przygotowywano w\u00f3wczas z rozdrobnionych ziaren kakaowca, kt\u00f3re \u0142\u0105czono z kukurydz\u0105 i zio\u0142ami, a nast\u0119pnie zalewano wod\u0105.<\/p>\n Pa\u0142eczk\u0119 po Olmekach przej\u0119li Majowie, kt\u00f3rzy podobnie jak oni uczynili wywar z ziaren kakaowca bardzo istotnym elementem wielu obrz\u0105dk\u00f3w. Uwa\u017cali j\u0105 r\u00f3wnie\u017c za niezr\u00f3wnany afrodyzjak. Majowie zdecydowali si\u0119 rozwin\u0105\u0107 w znaczny spos\u00f3b czekoladow\u0105 receptur\u0119. Dokonali rzeczy innowacyjnej, mianowicie powo\u0142ali do \u017cycia metod\u0119 fermentacji ziaren kakaowca. Co wi\u0119cej, zacz\u0119li tak\u017ce pra\u017cy\u0107, a nast\u0119pnie mieli\u0107 ziarna. Dla podkre\u015blenia smaku czekoladowego napoju dodawali do niego r\u00f3wnie\u017c sproszkowane chili oraz mi\u00f3d. Sw\u00f3j nap\u00f3j zwykli nazywa\u0107 \u201enahuatl xocolatl\u201d, czyli innymi s\u0142owy \u201egorzka woda\u201d. Mo\u017cna si\u0119 tym samym domy\u015bla\u0107, \u017ce pomimo dodatku miodu, ich pitna wersja czekolady nie os\u0142adza\u0142a Majom \u017cycia w takim stopniu, jak os\u0142adza nam je obecnie. Od Maj\u00f3w zwyczaj picia przygotowywanego z ziaren kakaowca napoju przej\u0119\u0142a kolejna nader tajemnicza cywilizacja, jaka to byli Aztekowie. I oni dokonali w swej pitnej czekoladzie pewnych smakowych modyfikacji. Do\u0142o\u017cyli do niej swe kulinarne trzy grosze, dosypuj\u0105c do wywaru szczypt\u0119 aromatycznego pieprzu oraz p\u0142atki kwiat\u00f3w. Ziarna kakaowca zacz\u0119\u0142y stawa\u0107 si\u0119 w miar\u0119 up\u0142ywu czasu jeszcze bardziej cenne. Dosz\u0142o nawet do tego, \u017ce w azteckim \u015bwiecie zacz\u0119to u\u017cywa\u0107 ich jako waluty. Powi\u0105zanie ziaren kakaowca z pieni\u0119dzmi sprawi\u0142o, \u017ce ich warto\u015b\u0107 jeszcze bardziej wzros\u0142a w oczach mieszka\u0144c\u00f3w Ameryki \u0141aci\u0144skiej.<\/p>\n Pilnie strze\u017cony sekret<\/strong><\/a><\/p>\n Bardzo d\u0142ugo przysz\u0142o czeka\u0107 Europejczykom na raczenie si\u0119 wszelkimi rarytasami stworzonymi przy udziale kakaowca. Ich pojawienie si\u0119 w Europie \u0142\u0105czy si\u0119 ze s\u0142ynn\u0105 postaci\u0105 Krzysztofa Kolumba, kt\u00f3ry na samym pocz\u0105tku XVI wieku natkn\u0105\u0142 si\u0119 niedaleko wybrze\u017cy Hondurasu na statek przewo\u017c\u0105cy cenne ziarna. Aztecka \u0142ajba zosta\u0142a spl\u0105drowana i zatopiona, a sam Kolumb nawet nie podejrzewaj\u0105c z jakim skarbem ma do czynienia, przywi\u00f3z\u0142 do Hiszpanii ze swej wyprawy zaledwie gar\u015b\u0107 owych ziaren. To nie Kolumb jednak zapisa\u0142 si\u0119 w zbiorowej wyobra\u017ani jako ten, kt\u00f3ry zaofiarowa\u0142 Europejczykom czekolad\u0119. By\u0142 nim znany z brutalno\u015bci konkwistador Fernando Cort\u00e9s, kt\u00f3rego zreszt\u0105 po dobiciu do brzeg\u00f3w Nowego \u015awiata uwielbienie dla kakaowca zadziwi\u0142o, ale i wielce zirytowa\u0142o. Nie spodziewa\u0142 si\u0119 bowiem, i\u017c wielkimi, legendarnymi\u00a0 skarbami Aztek\u00f3w nie by\u0142o z\u0142oto, ale w\u0142a\u015bnie surowiec przeznaczony p\u00f3\u017aniej do produkcji czekolady.<\/p>\n W miar\u0119 szybko zorientowa\u0142 si\u0119 jednak, \u017ce i mieszka\u0144cy Europy mogliby z niego uszczkn\u0105\u0107 co nieco dobroci. Po zaprezentowaniu czekoladowego napoju na dworze hiszpa\u0144skim spotka\u0142 si\u0119 jednak nie z entuzjazmem, ale kwa\u015bnymi minami zebranych, kt\u00f3rzy skosztowawszy kilku \u0142yk\u00f3w kakaowego wywaru, czym pr\u0119dzej chcieli pozby\u0107 si\u0119 z ust jego pe\u0142nego goryczy smaku. Pitn\u0105 czekolad\u0119 na wy\u017cyny smaku jak i popularno\u015bci doprowadzili jednak po czasie hiszpa\u0144scy mnisi, kt\u00f3rzy dorzucili do napoju spor\u0105 dawk\u0119 cukru, cynamon oraz any\u017c, a do tego uczynili go znacznie g\u0119stszym. I wtedy zacz\u0119\u0142a pojawia\u0107 si\u0119 w ca\u0142ym kraju prawdziwa czekoladowa gor\u0105czka, kt\u00f3rej mogli jednak zazna\u0107 pr\u00f3cz wtajemniczonych mnich\u00f3w jedynie mo\u017cni. Co ciekawe, przez niemal\u017ce sto lat nikt pr\u00f3cz Hiszpan\u00f3w nie pozna\u0142 pilnie strze\u017conej czekoladowej receptury. Za samowolk\u0119 w postaci w\u0142asnego poletka kakaowca karano natomiast \u015bmierci\u0105. Reszta Europy pozna\u0142a natomiast smak czekolady za spraw\u0105 o\u017cenku hiszpa\u0144skiej ksi\u0119\u017cniczki Anny Austriaczki z francuskim kr\u00f3lem Ludwikiem XIII.<\/p>\n Czekoladowa rewolucja<\/strong><\/a><\/p>\n Przez d\u0142ugie stulecia wyobra\u017cano sobie czekolad\u0119 my\u015blono o niej wy\u0142\u0105cznie jako o napoju. Chocia\u017c z wieku na wiek stawa\u0142 si\u0119 on coraz g\u0119stszy, to czekoladowa rewolucja z prawdziwego zdarzenia mia\u0142a miejsce dopiero w XIX wieku, kiedy to Holender Coenraad van Houten wpad\u0142 na arcyciekawy pomys\u0142 stworzenia prasy hydraulicznej s\u0142u\u017c\u0105cej do wytwarzania miazgi kakaowej. Dzi\u0119ki jego zastosowaniu m\u00f3g\u0142 bez problemu wycofa\u0107 z miazgi t\u0142uszcz, w rezultacie otrzymuj\u0105c kruchy, niezwykle intensywny w smaku produkt. Po jego zmieleniu otrzymywa\u0142o si\u0119 natomiast kakao. Ten moment mo\u017cna uzna\u0107 za i\u015bcie prze\u0142omowy, poniewa\u017c Europejczycy stan\u0119li ju\u017c dos\u0142ownie o krok od rozpocz\u0119cia produkcji tabliczek czekolady. To nast\u0105pi\u0142o w po\u0142owie XIX stulecia na terenie Wielkiej Brytanii w firmie nale\u017c\u0105cej do Josepha Fry\u2019a, kt\u00f3ra to swoj\u0105 drog\u0105 przeistoczy\u0142a si\u0119 w czekoladowe imperium znane nam dzi\u015b pod nazw\u0105 Cadbury. W 1875 roku wyprodukowano pierwsz\u0105 czekolad\u0119<\/a> mleczn\u0105, w 1930 roku bia\u0142\u0105. Potem czekoladowym eksperymentatorom by\u0142o ju\u017c zupe\u0142nie z g\u00f3rki. Mieli zreszt\u0105 co robi\u0107, poniewa\u017c na punkcie czekolady, jak i wszelakich smako\u0142yk\u00f3w, w kt\u00f3rych gra\u0142a pierwsze skrzypce oszala\u0142 dos\u0142ownie ca\u0142y \u015bwiat.<\/p>\n Nie wyobra\u017camy sobie \u017cycia bez czekolady i mowa tu oczywi\u015bcie nie tylko o najwi\u0119kszych \u0142asuchach. To \u0142ako\u0107 jedyny w swoim rodzaju i kt\u00f3rego nie da si\u0119 por\u00f3wna\u0107 z \u017cadnym innym, bo pr\u00f3cz obezw\u0142adniaj\u0105cego smaku posiadaj\u0105cy jeszcze moc regenerowania naszych nerw\u00f3w, dodawania nie lada wigoru, a nawet uznawany za afrodyzjak. Nietrudno wi\u0119c dziwi\u0107 si\u0119 jego niewyobra\u017calnej […]<\/p>\n","protected":false},"author":6,"featured_media":2382,"comment_status":"closed","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[23],"tags":[415,416,184,359],"aioseo_notices":[],"publishpress_future_action":{"enabled":false,"date":"2025-01-02 00:16:52","action":"change-status","newStatus":"draft","terms":[],"taxonomy":"category"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2377"}],"collection":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/users\/6"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=2377"}],"version-history":[{"count":1,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2377\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":2614,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2377\/revisions\/2614"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media\/2382"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=2377"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=2377"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=2377"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}<\/a>
<\/a>
<\/a>
<\/a>
<\/a>