{"id":23790,"date":"2024-01-16T10:04:00","date_gmt":"2024-01-16T09:04:00","guid":{"rendered":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/?p=23790"},"modified":"2024-01-18T20:52:06","modified_gmt":"2024-01-18T19:52:06","slug":"pieczywo-we-wloskim-stylu","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/pieczywo-we-wloskim-stylu\/","title":{"rendered":"Pieczywo we w\u0142oskim stylu"},"content":{"rendered":"

W\u0142osi s\u0142yn\u0105 na ca\u0142ym \u015bwiecie z przygotowywania kulinarnych rarytas\u00f3w. Niezwykle trudno prze\u015bcign\u0105\u0107 ich w wyczarowywaniu zachwycaj\u0105cych bogactwem smak\u00f3w i aromat\u00f3w da\u0144. Warto wiedzie\u0107, \u017ce kuchnia w\u0142oska<\/a> oczarowuje nie tylko przystawkami, daniami g\u0142\u00f3wnymi, czy deserami, ale r\u00f3wnie\u017c pieczywem. Oto najsmaczniejsze wypieki we w\u0142oskim stylu, kt\u00f3re warto zacz\u0105\u0107 piec w domu.\u00a0<\/strong><\/p>\n

Perfekcyjna puszysta focaccia<\/h2>\n

Focaccia jest jedn\u0105 z ulubionych przek\u0105sek mieszka\u0144c\u00f3w s\u0142onecznego P\u00f3\u0142wyspu Apeni\u0144skiego. To pieczywo<\/a>, kt\u00f3re zachwyca nie tylko g\u0142\u0119bokim smakiem, ale te\u017c wspania\u0142\u0105 puszysto\u015bci\u0105. Mo\u017cna pa\u0142aszowa\u0107 je solo b\u0105d\u017a z dodatkami. W ka\u017cdej postaci jest wr\u0119cz uzale\u017cniaj\u0105co pyszne. Nie spos\u00f3b si\u0119 nim znudzi\u0107, jako \u017ce posiada niezliczon\u0105 liczb\u0119 wariacji, na przyk\u0142ad z suszonymi pomidorami, oliwkami, czy figami.<\/p>\n

Warto wiedzie\u0107, \u017ce smakowite dro\u017cd\u017cowe focaccie zacz\u0119to wypieka\u0107 we W\u0142oszech ju\u017c w dobie staro\u017cytnej. Historycy s\u0105 zdania, \u017ce pierwowz\u00f3r pieczywa ma swoje korzenie w kuchni etruskiej. Przygotowuje si\u0119 je banalnie prosto – receptura nie ma w sobie \u017cadnych zawi\u0142o\u015bci.\u00a0<\/p>\n

Do upieczenia focacci b\u0119dziemy potrzebowa\u0142y sk\u0142adnik\u00f3w, takich jak 500 g przesianej m\u0105ki krupczatki, 4 \u0142y\u017cki oliwy z oliwek, 10 g dro\u017cd\u017cy instant, 1 i 1\/2 \u0142y\u017ceczki soli morskiej, 400 ml ciep\u0142ej wody, gar\u015b\u0107 parmezanu, kilka \u015bwie\u017cych lub suszonych fig, gar\u015b\u0107 zielonych i czerwonych winogron bez pestek. Po zagnieceniu ciasta odstawiamy je do wyro\u015bni\u0119cia.<\/p>\n

Rozci\u0105gamy ciasto na placek. Wyk\u0142adamy go na formie. Uk\u0142adamy na nim pokrojone figi oraz winogrona i posypujemy je parmezanem. Zn\u00f3w odk\u0142adamy ciasto do wyro\u015bni\u0119cia. Pieczemy focacci\u0119 przez dwadzie\u015bcia pi\u0119\u0107 minut w temperaturze 230 stopni.<\/p>\n\n

\n
\"\"
@marissamakes<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n

Aromatyczny chleb bazyliowy z dodatkiem orzech\u00f3w w\u0142oskich<\/h2>\n

Kolejnym przepisem, kt\u00f3ry warto wypr\u00f3bowa\u0107, jest ten na \u015br\u00f3dziemnomorski chleb bazyliowy z dodatkiem orzech\u00f3w w\u0142oskich. Orzechy<\/a> dodaj\u0105 mu zachwycaj\u0105cego kubeczki smakowe posmaku. Ma te\u017c szalenie apetyczn\u0105 chrupi\u0105c\u0105 sk\u00f3rk\u0119. Jest tak pyszny, \u017ce z \u0142atwo\u015bci\u0105 mo\u017ce gra\u0107 na talerzu pierwsze skrzypce. Doskonale smakuje skropiony oliw\u0105 z oliwek. Mo\u017cna robi\u0107 z niego tak\u017ce smakowite grzanki<\/a> z mozzarell\u0105, kaparami oraz karczochami.\u00a0<\/p>\n

Do upieczenia chleba b\u0119dziemy potrzebowa\u0142y sk\u0142adnik\u00f3w, takich jak: 400 g przesianej pszennej m\u0105ki chlebowej, \u0142y\u017ceczka soli morskiej, \u0142y\u017ceczka cukru, p\u00f3\u0142torej \u0142y\u017ceczki suchych dro\u017cd\u017cy, 300 ml ciep\u0142ej wody, gar\u015b\u0107 listk\u00f3w bazylii, gar\u015b\u0107 rozdrobnionych orzech\u00f3w w\u0142oskich.<\/p>\n

\u0141\u0105czymy sk\u0142adniki. Potem zabieramy si\u0119 za wygniatanie ciasta, co powinno zaj\u0105\u0107 mniej wi\u0119cej dziesi\u0119\u0107 minut. Nakrywamy misk\u0119 z ciastem. Umieszczamy j\u0105 na ca\u0142\u0105 noc w lod\u00f3wce. Rano raz jeszcze wygniatamy ciasto. Nast\u0119pny krok to prze\u0142o\u017cenie go do \u017celiwnego naczynia z pokryw\u0105. Po dw\u00f3ch\/trzech godzinach wyrastania w ciep\u0142ym miejscu przyst\u0119pujemy do pieczenia.\u00a0<\/p>\n

Pieczemy chleb<\/a> przez trzydzie\u015bci minut w temperaturze 230 stopni. Zdejmujemy pokryw\u0119 z naczynia i pieczemy go przez kolejnych dwadzie\u015bcia minut lub do momentu, gdy apetycznie si\u0119 zrumienieni.<\/p>\n\n

\n
\"\"
@marissamakes<\/figcaption><\/figure><\/div>","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

W\u0142osi s\u0142yn\u0105 na ca\u0142ym \u015bwiecie z przygotowywania kulinarnych rarytas\u00f3w. Niezwykle trudno prze\u015bcign\u0105\u0107 ich w wyczarowywaniu zachwycaj\u0105cych bogactwem smak\u00f3w i aromat\u00f3w da\u0144. Warto wiedzie\u0107, \u017ce kuchnia w\u0142oska oczarowuje nie tylko przystawkami, daniami g\u0142\u00f3wnymi, czy deserami, ale r\u00f3wnie\u017c pieczywem. Oto najsmaczniejsze wypieki we w\u0142oskim stylu, kt\u00f3re warto zacz\u0105\u0107 piec w domu.\u00a0 Perfekcyjna puszysta focaccia Focaccia jest jedn\u0105 […]<\/p>\n","protected":false},"author":6,"featured_media":23844,"comment_status":"closed","ping_status":"close","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[23],"tags":[471,181,441,2002],"aioseo_notices":[],"publishpress_future_action":{"enabled":false,"date":"2025-02-17 00:13:45","action":"change-status","newStatus":"draft","terms":[],"taxonomy":"category"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/23790"}],"collection":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/users\/6"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=23790"}],"version-history":[{"count":1,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/23790\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":23872,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/23790\/revisions\/23872"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media\/23844"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=23790"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=23790"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=23790"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}