{"id":2436,"date":"2019-12-27T10:00:56","date_gmt":"2019-12-27T09:00:56","guid":{"rendered":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/?p=2436"},"modified":"2019-12-27T10:29:53","modified_gmt":"2019-12-27T09:29:53","slug":"ekspresowe-przysmaki-na-imprezy-jak-wprawic-w-zachwyt-gosci-i-sie-nie-napracowac","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/ekspresowe-przysmaki-na-imprezy-jak-wprawic-w-zachwyt-gosci-i-sie-nie-napracowac\/","title":{"rendered":"Ekspresowe przysmaki na imprezy. Jak wprawi\u0107 w zachwyt go\u015bci i si\u0119 nie napracowa\u0107"},"content":{"rendered":"
W dzisiejszych czasach czas nie wydaje si\u0119 niestety by\u0107 naszym sprzymierze\u0144cem. P\u0119dzi dos\u0142ownie jak szalony, a w codziennej gonitwie bardzo trudno nam znale\u017a\u0107 chwile dla siebie. Podobnie jest z gotowaniem. Coraz cz\u0119\u015bciej sto\u0142ujemy si\u0119 na mie\u015bcie, a wi\u0119c tym bardziej doceniamy posi\u0142ki przygotowywane w domu. Mimo wszystko nie chcemy sp\u0119dza\u0107 w kuchni d\u0142ugich godzin, zw\u0142aszcza gdy maj\u0105 odwiedzi\u0107 nas go\u015bcie, a my pr\u00f3cz gotowania musimy jeszcze zadba\u0107 o porz\u0105dek we wn\u0119trzach, jak i o sw\u00f3j dobry wygl\u0105d.\u00a0<\/strong><\/p>\n Je\u015bli spodziewamy si\u0119 go\u015bci, a spotkanie towarzyskie nie ma by\u0107 w zamiarze typow\u0105 kolacj\u0105, ale b\u0119dzie mia\u0142o charakter imprezowy, warto mie\u0107 w pami\u0119ci kilka przepis\u00f3w<\/a>, kt\u00f3re s\u0105 smakowite, niezwykle efektowne wizualnie, a do tego na ca\u0142e szcz\u0119\u015bcie ich przygotowanie nie zajmie nam za wiele czasu. Oto przek\u0105ski, kt\u00f3re przyszykujemy w ekspresowym tempie, a do tego na pewno stan\u0105 si\u0119 prawdziwymi imprezowymi hitami.<\/p>\n Hummus z warzywami<\/strong><\/a><\/p>\n Hummus, czyli pasta z ciecierzycy z dodatkiem sezamowego tahini (arab. tahina, czyli pasta na bazie sezamu), czosnku i cytryny, a wywodz\u0105ca si\u0119 z kuchni liba\u0144skiej i izraelskiej w ostatnim czasie jest kulinarnym przebojem tak\u017ce i w naszym kraju. Lata temu egzotyczny rarytas, dzi\u015b coraz bardziej spopularyzowana pasta do pieczywa, kt\u00f3r\u0105 co wa\u017cniejsze mo\u017cemy si\u0119 raczy\u0107 niezale\u017cnie od pory dnia. Co wi\u0119cej, jest nie tylko smakowita, ale i bardzo zdrowa. Doskonale pasuje tak\u017ce i na wieczorne spotkania towarzyskie. Odpowiednio przyprawiony potrafi wprawi\u0107 kubeczki smakowe nawet najwi\u0119kszych smakoszy w wielkie zadowolenie. Nadajmy naszemu hummusowi jeszcze wi\u0119cej charakteru, dodaj\u0105c do niego \u015bwie\u017c\u0105 kolendr\u0119, suszone pomidory i szczypt\u0119 chili. Do pary z hummusem mo\u017cemy przygotowa\u0107 chrupi\u0105ce kawa\u0142ki bagietki i s\u0142upki pokrojonych warzyw, kt\u00f3re mog\u0105 by\u0107 fantastyczn\u0105 alternatyw\u0105 do innych chrupi\u0105cych przek\u0105sek.\u00a0 Hummus mo\u017ce by\u0107 tak\u017ce sk\u0142adnikiem pit z warzywami i falaflem.<\/p>\n Tosty z ricott\u0105 i granatem<\/strong><\/a><\/p>\n Je\u015bli mamy w planach przygotowanie tost\u00f3w z okazji spotkania towarzyskiego, postawmy ich nieco odmienion\u0105 wersj\u0119. Od\u0142\u00f3\u017cmy na bok obraz tego, co zazwyczaj nazywamy tostami, a wi\u0119c ekspresowo przygotowywan\u0105 i bardzo popularn\u0105 przek\u0105sk\u0119, kt\u00f3ra najcz\u0119\u015bciej kryje w \u015brodku ser lub ser w towarzystwie szynki. Tosty imprezowe zwa\u017cywszy na zupe\u0142nie inne ani\u017celi codzienne okoliczno\u015bci powinny mie\u0107 zgo\u0142a inne oblicze. Nabior\u0105 innego, znacznie bardziej wykwintnego wyrazu, je\u017celi zdecydujemy si\u0119 na przyk\u0142ad zast\u0105pi\u0107 \u017c\u00f3\u0142ty ser ricott\u0105, czyli mi\u0119kkim serem przypominaj\u0105cym troch\u0119 twaro\u017cek, a kt\u00f3ry jest niezwykle rozpowszechniony na terenie W\u0142och. A gdy do chrupi\u0105cych tost\u00f3w przyci\u0119tych w kszta\u0142t tr\u00f3jk\u0105t\u00f3w i posmarowanych obfit\u0105 warstw\u0105 ricotty dodamy jeszcze kapk\u0119 miodu i posypiemy pestkami granatu, bez dw\u00f3ch zda\u0144 mo\u017cemy liczy\u0107 na wprawienie naszych go\u015bci w kulinarny zachwyt.<\/p>\n Crostini z goud\u0105 i jab\u0142kiem<\/strong><\/a><\/p>\n Crostini, czyli niewielkie w\u0142oskie grzanki najcz\u0119\u015bciej przygotowywane z kawa\u0142k\u00f3w ciabatty to nast\u0119pny b\u0142yskawiczny pomys\u0142 na imprezowe zagryzki. I w tym przypadku warto zadba\u0107 o niestandardowe po\u0142\u0105czenie smakowe. Ciekaw\u0105 kombinacj\u0105 b\u0119d\u0105 crostini z serem goud\u0105 i jab\u0142kiem, kt\u00f3re podobnie jak z przypadku tost\u00f3w z ricott\u0105 i granatem mo\u017cemy pola\u0107 niewielk\u0105 ilo\u015bci\u0105 miodu. Na finiszu mo\u017cemy ozdobi\u0107 je jeszcze kawa\u0142kami orzech\u00f3w w\u0142oskich i rucol\u0105 lub \u015bwie\u017cym tymiankiem.<\/p>\n Taca rozmaito\u015bci<\/strong><\/a><\/p>\n Przygotowanie tacy rozmaito\u015bci to doskona\u0142y pomys\u0142, gdy czas nagli nas w wyj\u0105tkowo okrutny spos\u00f3b, a go\u015bcie maj\u0105 zjawi\u0107 si\u0119 dos\u0142ownie lada moment. Tacka, na kt\u00f3rej znajdzie si\u0119 mn\u00f3stwo r\u00f3\u017cnorakich przysmak\u00f3w z pewno\u015bci\u0105 zadowoli wszystkich smakowo, a ponadto b\u0119dzie nadzwyczaj atrakcyjnie prezentowa\u0142a si\u0119 na stole. Na naszej tacy z r\u00f3\u017cno\u015bciami mog\u0105 znale\u017a\u0107 si\u0119 sery, w\u0119dliny, winogrona, czy inne pokrojone w kosteczki owoce, kt\u00f3rych sok nie b\u0119dzie nam ciek\u0142 po palcach lub owoce suszone, pomidory koktajlowe, orzeszki oraz pokrojone na wymiar jednego k\u0119su, czy dw\u00f3ch kawa\u0142ki pieczywa, na przyk\u0142ad bagietki lub ciabatty.<\/p>\n Faszerowane papryki<\/strong><\/a><\/p>\n Po\u0142\u00f3wki papryki, kt\u00f3re wype\u0142nimy dowolnym farszem, mi\u0119snym b\u0105d\u017a warzywnym i kt\u00f3re p\u00f3\u017aniej zapieczemy pod grub\u0105 pierzyna \u017c\u00f3\u0142tego serca zdob\u0119d\u0105 serce i \u017co\u0142\u0105dek wszystkich imprezowych g\u0142odomor\u00f3w, a do tego na d\u0142ugo pomog\u0105 im w utrzymaniu syto\u015bci. Podczas przygotowywania faszerowanych papryk postawmy na feeri\u0119 barw, by na naszym p\u00f3\u0142misku wyl\u0105dowa\u0142y wszystkie dost\u0119pne ich odmiany, od \u017c\u00f3\u0142tej, po zielon\u0105 i czerwon\u0105.<\/p>\n Guacamole<\/strong><\/a><\/p>\n Past\u0119 z awokado prosto z Meksyku zwan\u0105 guacamole mo\u017cna je\u015b\u0107 razem z pieczywem lub nachosami. Warto odrobin\u0119 urozmaici\u0107 tradycyjny meksyka\u0144ski przepis i opr\u00f3cz soli oraz limonki doda\u0107 no naszego guacamole tak\u017ce pokrojon\u0105 papryczk\u0119 chili, odrobin\u0119 pieprzu i posypa\u0107 obficie parmezanem oraz listkami \u015bwie\u017cej kolendry. Zadowoleni go\u015bci murowane.<\/p>\n Tacos<\/strong><\/a><\/p>\n Kolejn\u0105 z idealnie nadaj\u0105cych si\u0119 na imprezowe okoliczno\u015bci przek\u0105sek s\u0105 tacos, czyli s\u0142awne na ca\u0142y \u015bwiat danie wywodz\u0105ce si\u0119 z kuchni meksyka\u0144skiej. Na tacos sk\u0142adaj\u0105 si\u0119 chrupi\u0105ce i maj\u0105ce kszta\u0142t \u0142\u00f3deczek tortille z m\u0105ki kukurydzianej, do kt\u00f3rych wn\u0119trza nak\u0142ada si\u0119 farsz z mi\u0119sa mielonego, guacamole lub kawa\u0142ki awokado, kukurydz\u0119, papryk\u0119, czerwon\u0105 lub czarn\u0105 fasol\u0119, \u017c\u00f3\u0142ty ser, papryczki jalape\u00f1o, sals\u0119 z mi\u0119t\u0105 i mango, a wedle ostatnich trend\u00f3w rodem z kuchni eksperymentalnej tak\u017ce sadzone jajka. Wszystkie sk\u0142adniki nieodmienni nale\u017cy skropi\u0107 sokiem z limonki i doda\u0107 na g\u00f3r\u0119 czubat\u0105 \u0142y\u017ceczk\u0119 \u015bmietany.<\/p>\n Bruschetta<\/strong><\/a><\/p>\n Bruschetta jest rodzajem przek\u0105ski wywodz\u0105cej si\u0119 z P\u00f3\u0142wyspu Apeni\u0144skiego. Innymi s\u0142owy to \u015bredniej wielko\u015bci grzanka, kt\u00f3r\u0105 smaruje si\u0119 oliw\u0105 i roztartym czosnkiem i k\u0142adzie na niej pokrojone \u015bwie\u017ce pomidory z bazyli\u0105 i parmezanem. W\u0142osi uwielbiaj\u0105 j\u0105 je\u015b\u0107 na imprezach, wi\u0119c i na gruncie polskim sprawdzi si\u0119 znakomicie. Syt\u0105, smaczn\u0105, a do tego bardzo zdrow\u0105 wersj\u0105 mog\u0105 by\u0107 bruschetty posmarowane cienk\u0105 warstw\u0105 hummusu, na kt\u00f3ry mo\u017cemy po\u0142o\u017cy\u0107 pomidory.<\/p>\n Tarta<\/strong><\/a><\/p>\n Je\u015bli chodzi o tart\u0119, jak i o jej pokrewne zminiaturyzowane wersje, czyli tartaletki, mamy spore pole do popisu. Podobnie jak w przypadku ciastek francuskich, jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a do tego mo\u017cemy uczyni\u0107 jej nadzieniem, co te\u017c tylko nasza dusza zapragnie. Niezast\u0105pione b\u0119dzie po\u0142\u0105czenie burak\u00f3w i sera koziego, czy gruszki, sera z b\u0142\u0119kitn\u0105 ple\u015bni\u0105 oraz orzech\u00f3w w\u0142oskich.<\/p>\n Koreczki<\/strong><\/a><\/p>\n Koreczki to kolejne trafione w dziesi\u0105tk\u0119 przek\u0105ski imprezowe. Je\u015bli chodzi o ich zrobienie i dob\u00f3r sk\u0142adnik\u00f3w, to mamy tu wielkie pole do popisu. Na koreczki nadaje si\u0119 mn\u00f3stwo rzeczy, wi\u0119c dowolnie mo\u017cemy \u0142\u0105czy\u0107 w nich smaki. \u015awietnie, by na jednej wyka\u0142aczce znalaz\u0142y si\u0119 zr\u00f3\u017cnicowane smako\u0142yki, mozzarelli z listkiem bazylii, kawa\u0142ek sera ple\u015bniowego, czy te\u017c innego, kt\u00f3ry nale\u017cy do naszych ulubionych, jakie\u015b smakowite warzywo, jak pomidorek koktajlowy, oliwka, czy grillowana papryka, w\u0119dlina, czy owoc, w kt\u00f3rego przypadku \u015bwietnym wyborem b\u0119dzie melon, mango, winogrono lub gruszka.<\/p>\n Carpaccio w wersji wege<\/strong><\/a><\/p>\n Kolejne ekspresowe danie na imprez\u0119 to wegetaria\u0144ska wersja w\u0142oskiego carpaccio, a kt\u00f3re tradycyjnie przygotowuje si\u0119 z surowej, bardzo cienko pokrojonej wo\u0142owiny z dodatkiem oliwy, cytryny i nierzadko parmezanu. Zaskoczmy naszych go\u015bci serwuj\u0105c im bajecznie kolorowe carpaccio, w kt\u00f3rym wo\u0142owin\u0119 zast\u0105pi\u0105 marynowane warzywa, na przyk\u0142ad buraki, marchew i topinambur. Gdy posypiemy je parmezanem b\u0105d\u017a grana padano i orzeszkami pinii, nie znajdzie si\u0119 smakosz, kt\u00f3ry mia\u0142by nam za z\u0142e wprowadzenie nowo\u015bci do tego starego w\u0142oskiego przepisu.<\/p>\n W dzisiejszych czasach czas nie wydaje si\u0119 niestety by\u0107 naszym sprzymierze\u0144cem. P\u0119dzi dos\u0142ownie jak szalony, a w codziennej gonitwie bardzo trudno nam znale\u017a\u0107 chwile dla siebie. Podobnie jest z gotowaniem. Coraz cz\u0119\u015bciej sto\u0142ujemy si\u0119 na mie\u015bcie, a wi\u0119c tym bardziej doceniamy posi\u0142ki przygotowywane w domu. Mimo wszystko nie chcemy sp\u0119dza\u0107 w kuchni d\u0142ugich godzin, zw\u0142aszcza […]<\/p>\n","protected":false},"author":6,"featured_media":2572,"comment_status":"closed","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[23],"tags":[454,164,428,359],"aioseo_notices":[],"publishpress_future_action":{"enabled":false,"date":"2025-07-20 00:11:25","action":"change-status","newStatus":"draft","terms":[],"taxonomy":"category"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2436"}],"collection":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/users\/6"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=2436"}],"version-history":[{"count":1,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2436\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":2570,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2436\/revisions\/2570"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media\/2572"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=2436"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=2436"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=2436"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}<\/a>
<\/a>
<\/a>
<\/a>
<\/a>
<\/a>
<\/a>
<\/a>
<\/a>
<\/a>
<\/a>