{"id":26792,"date":"2024-06-14T10:14:00","date_gmt":"2024-06-14T08:14:00","guid":{"rendered":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/?p=26792"},"modified":"2024-06-14T20:37:39","modified_gmt":"2024-06-14T18:37:39","slug":"pyszne-truskawkowe-desery","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/pyszne-truskawkowe-desery\/","title":{"rendered":"Pyszne truskawkowe desery"},"content":{"rendered":"

Trudno znale\u017a\u0107 osob\u0119, kt\u00f3ra nie przepada\u0142aby za truskawkami. Ot, zachwycaj\u0105 jedynym w swoim rodzaju smakiem, aromatem, jak i szalenie apetycznym wygl\u0105dem. Nie spos\u00f3b dziwi\u0107 si\u0119 temu, \u017ce mn\u00f3stwo os\u00f3b z ut\u0119sknieniem czeka na rozpocz\u0119cie truskawkowego sezonu. Te pyszne owoce jak ula\u0142 pasuj\u0105 do rozmaitych deser\u00f3w. Oto te, kt\u00f3re warto wypr\u00f3bowa\u0107 w pierwszej kolejno\u015bci.\u00a0<\/strong><\/p>\n

Kr\u00f3tka historia truskawek<\/h2>\n

Truskawki<\/a> to jedne z najstarszych znanych nam owoc\u00f3w. Warto wiedzie\u0107, \u017ce ich pierwsze odmiany pojawi\u0142y si\u0119 na sto\u0142ach Europejczyk\u00f3w ju\u017c w dobie staro\u017cytnej. W czasach antycznych by\u0142y jednak znacznie mniejsze i o wiele mniej s\u0142odkie ni\u017c dzi\u015b. Truskawki, kt\u00f3re z przyjemno\u015bci\u0105 jemy obecnie, s\u0105 efektem pr\u0119\u017cnych dzia\u0142a\u0144 kr\u00f3lewskich francuskich ogrodnik\u00f3w. W XVI wieku wpadli na pomys\u0142, aby skrzy\u017cowa\u0107 dwa popularne w\u00f3wczas gatunki. Wysz\u0142o z tego co\u015b fantastycznego. Owoce zyska\u0142y na rozmiarze, s\u0142odyczy i kusz\u0105cym aromacie.\u00a0<\/p>\n

Francuscy monarchowie i arystokraci zacz\u0119li zajada\u0107 truskawki z jeszcze wi\u0119kszym apetytem. Uwa\u017cano je nie tylko za nie lada rarytas, ale i niezwykle silny afrodyzjak. Trzeba bowiem nadmieni\u0107, \u017ce truskawki traktowano jako symbol mi\u0142o\u015bci i p\u0142odno\u015bci ju\u017c w staro\u017cytnej Grecji. W renesansie nieoczekiwanie sobie o tym przypomniano. We francuskiej kuchni wr\u0119cz roi si\u0119 od przepis\u00f3w na truskawkowe desery<\/a>. Oto jeden z nich. \u00a0<\/p>\n\n

\n
\"\"
@halfbakedharvest<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n

Truskawkowe tartaletki z nut\u0105 wanilii<\/h2>\n

Tarty<\/a> i tartaletki to sztandarowe francuskie wypieki. Nie spos\u00f3b si\u0119 nimi nie zachwyci\u0107. Maj\u0105 przyjemnie kruche spody o ma\u015blanym aromacie i rozp\u0142ywaj\u0105ce si\u0119 w ustach nadzienia. Kusz\u0105 nie tylko wyrafinowanymi po\u0142\u0105czeniami smakowymi, ale i swym wygl\u0105dem. To prawdziwe cukiernicze majstersztyki. A teraz rzecz najwa\u017cniejsza –\u00a0 robi si\u0119 je banalnie prosto.\u00a0<\/p>\n

Do zrobienia tartaletek w wersji tatin b\u0119dziemy potrzebowa\u0142y sk\u0142adnik\u00f3w, takich jak: 250 g m\u0105ki pszennej, 150 g zimnego mas\u0142a, szczypta soli, jedno jajko, 6 \u0142y\u017cek cukru pudru. Miejmy te\u017c pod r\u0119k\u0105 700 g truskawek, ziarenka z laski wanilii i szklank\u0119 br\u0105zowego cukru. \u0141\u0105czymy m\u0105k\u0119 z mas\u0142em, jajkiem, cukrem i sol\u0105. Ugniatamy sk\u0142adniki a\u017c do ich po\u0142\u0105czenia. Ch\u0142odzimy ciasto przez godzin\u0119.\u00a0<\/p>\n

Smarujemy mas\u0142em blaszki do tartaletek. W ka\u017cdej z nich umieszczamy truskawki zmieszane z ziarenkami wanilii i cukrem pudrem. Na wierzchu uk\u0142adamy ciasto. Pieczemy ciastka przez 45 minut w temperaturze 190 stopni. Przed podaniem przerzucamy je do g\u00f3ry nogami.\u00a0\u00a0<\/p>\n\n

\n
\"\"
@donnahay<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n

Truskawkowa panna cotta<\/h2>\n

Panna cotta<\/a> to jeden z ukochanych rarytas\u00f3w W\u0142och\u00f3w. Przepis na aksamitny mleczny krem posta\u0142 w latach sze\u015b\u0107dziesi\u0105tych w s\u0142yn\u0105cym ze spektakularnych widok\u00f3w regionie Piemont. B\u0142yskawicznie sta\u0142 si\u0119 wielkim przebojem. Nie straci\u0142 na popularno\u015bci po dzi\u015b dzie\u0144. Jedn\u0105 z najsmakowitszych wariacji deseru jest ta, w kt\u00f3rej pierwsze skrzypce graj\u0105 truskawki.\u00a0<\/p>\n

Do przygotowania deseru b\u0119dziemy potrzebowa\u0142y sk\u0142adnik\u00f3w, takich jak: 90 g cukru, 200 ml mleka, 300 ml \u015bmietanki krem\u00f3wki, \u0142y\u017ceczka pasty waniliowej, 50 g musu truskawkowego, 3 \u0142y\u017cki \u017celatyny w proszku + 300 g truskawek.<\/p>\n

Zalewamy \u017celatyn\u0119 zimn\u0105 wod\u0105, aby si\u0119 rozpu\u015bci\u0142a. \u0141\u0105czymy \u015bmietank\u0119, mleko, mus truskawkowy, cukier i past\u0119 waniliow\u0105. Gotujemy je na ma\u0142ym ogniu. Dodajemy do nich \u017celatyn\u0119. Mieszamy a\u017c do zagotowania si\u0119 masy. Przelewamy j\u0105 do miseczek, ch\u0142odzimy, a potem umieszczamy w lod\u00f3wce na 8 godzin. Podajemy deser z pokrojonymi truskawkami.<\/p>\n\n

\n
\"\"
@leaneennina<\/figcaption><\/figure><\/div>","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Trudno znale\u017a\u0107 osob\u0119, kt\u00f3ra nie przepada\u0142aby za truskawkami. Ot, zachwycaj\u0105 jedynym w swoim rodzaju smakiem, aromatem, jak i szalenie apetycznym wygl\u0105dem. Nie spos\u00f3b dziwi\u0107 si\u0119 temu, \u017ce mn\u00f3stwo os\u00f3b z ut\u0119sknieniem czeka na rozpocz\u0119cie truskawkowego sezonu. Te pyszne owoce jak ula\u0142 pasuj\u0105 do rozmaitych deser\u00f3w. Oto te, kt\u00f3re warto wypr\u00f3bowa\u0107 w pierwszej kolejno\u015bci.\u00a0 Kr\u00f3tka historia […]<\/p>\n","protected":false},"author":6,"featured_media":26797,"comment_status":"closed","ping_status":"close","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[23],"tags":[2319,1871,181,2734,441],"aioseo_notices":[],"publishpress_future_action":{"enabled":false,"date":"2025-07-23 12:10:38","action":"change-status","newStatus":"draft","terms":[],"taxonomy":"category"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/26792"}],"collection":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/users\/6"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=26792"}],"version-history":[{"count":1,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/26792\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":26849,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/26792\/revisions\/26849"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media\/26797"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=26792"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=26792"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=26792"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}