{"id":27139,"date":"2024-07-01T09:00:00","date_gmt":"2024-07-01T07:00:00","guid":{"rendered":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/?p=27139"},"modified":"2024-07-01T13:45:57","modified_gmt":"2024-07-01T11:45:57","slug":"letnie-smaki-przekaski-z-bobem","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/letnie-smaki-przekaski-z-bobem\/","title":{"rendered":"Letnie smaki. Przek\u0105ski z bobem"},"content":{"rendered":"
Sezon na b\u00f3b nareszcie trwa w najlepsze. Podpowiadamy, jakie smako\u0142yki mo\u017cna wyczarowa\u0107 z tego smacznego, sytego, a do tego bardzo zdrowego warzywa. Oto przek\u0105ski z bobem w roli g\u0142\u00f3wnej, kt\u00f3re z pewno\u015bci\u0105 skradn\u0105 serca wszystkich smakoszy.\u00a0<\/strong><\/p>\n Niewiele os\u00f3b zdaje sobie spraw\u0119 z tego, \u017ce b\u00f3b<\/a> jest jedn\u0105 z najstarszych ro\u015blin uprawnych. Jego historii nie da si\u0119 okre\u015bli\u0107 inaczej ani\u017celi mianem fascynuj\u0105cej. Si\u0119ga bowiem tysi\u0119cy lat, mianowicie doby staro\u017cytnej. Zdaniem historyk\u00f3w jedzenia pierwszym miejscem na \u015bwiecie, w kt\u00f3rym zacz\u0119to go uprawia\u0107, by\u0142 Bliski Wsch\u00f3d, w szczeg\u00f3lno\u015bci Mezopotamia. Mniej wi\u0119cej sze\u015b\u0107 tysi\u0119cy lat temu b\u00f3b zago\u015bci\u0142 w regionach \u015br\u00f3dziemnomorskich, sk\u0105d rozprzestrzeni\u0142 si\u0119 na ca\u0142\u0105 Europ\u0119.<\/p>\n Intryguj\u0105c\u0105 informacj\u0105 potwierdzon\u0105 przez historyk\u00f3w jest i to, \u017ce w staro\u017cytnej Grecji oraz Rzymie b\u00f3b by\u0142 nie tylko wa\u017cnym elementem diety. Jego stosowanie mia\u0142o r\u00f3wnie\u017c wymiar transcedentalny i by\u0142o bardzo wa\u017cn\u0105 cz\u0119\u015bci\u0105 wielu rytua\u0142\u00f3w religijnych. W Rzymie bobu u\u017cywano na przyk\u0142ad podczas \u015bwi\u0119ta zwanego Lemuraliami. Mia\u0142o na celu odp\u0119dzenie duch\u00f3w zmar\u0142ych, kt\u00f3re mog\u0142y zak\u0142\u00f3ca\u0107 harmonijne funkcjonowanie tych nadal ciesz\u0105cych si\u0119 \u017cyciem.<\/p>\n W p\u00f3\u017aniejszym czasie Rzymianie sprowadzili b\u00f3b na tereny Wielkiej Brytanii. I tam jego uprawa okaza\u0142a si\u0119 banalnie prosta. Sta\u0142 si\u0119 wi\u0119c szalenie popularnym warzywem. W naszym kraju intensywnie zielone fasolki zyska\u0142y spor\u0105 popularno\u015b\u0107 dopiero w \u015bredniowieczu. Zajadano si\u0119 nimi we wszystkim warstwach spo\u0142ecznych, tak\u017ce na arystokratycznych dworach.\u00a0\u00a0<\/p>\n Trzeba te\u017c wspomnie\u0107, \u017ce od dawien dawna wiedziano, \u017ce jedzenie bobu przynosi wiele korzy\u015bci zdrowotnych. Faktycznie fenomenalnie dzia\u0142a na organizm. Dostarcza mu ogromn\u0105 liczb\u0119 witamin i minera\u0142\u00f3w. Ponadto b\u00f3b obni\u017ca cholesterol i zapobiega zachorowaniu na mas\u0119 powa\u017cnych schorze\u0144, w tym nowotwory.\u00a0<\/p>\n\n B\u00f3b to warzywo, kt\u00f3re nie ma sobie r\u00f3wnych nie tylko, je\u015bli chodzi o ilo\u015b\u0107 zawartych w nim sk\u0142adnik\u00f3w od\u017cywczych. Zaskakuje tak\u017ce fantastycznym smakiem i nadzwyczaj apetycznym wygl\u0105dem. Warto pokusi\u0107 si\u0119 o jego przyrz\u0105dzanie w dw\u00f3ch stylach: w\u0142oskim, jak i francuskim.\u00a0<\/p>\n Zacznijmy od kulinarnej podr\u00f3\u017cy na P\u00f3\u0142wysep Apeni\u0144ski. Jak W\u0142osi lubi\u0105 pa\u0142aszowa\u0107 b\u00f3b? Przede wszystkim po obraniu go, zawsze jak najpr\u0119dzej skrapiaj\u0105 go sokiem z cytryny, aby nie straci\u0142 swej urokliwej barwy. Potem podsma\u017caj\u0105 go na oliwie wraz z czosnkiem. Po doprawieniu \u015bwie\u017co zmielonym pieprzem oraz estragonem, posypuj\u0105 go hojn\u0105 ilo\u015bci\u0105 parmezanu. Tak przygotowany b\u00f3b jedz\u0105 solo, jak i na grzankach. Dodaj\u0105 go te\u017c do past.\u00a0<\/p>\n Francuzi z kolei ub\u00f3stwiaj\u0105 przyrz\u0105dza\u0107 z bobu zupy<\/a> kremy. Hitem nad Sekwan\u0105 jest ta, w kt\u00f3rej b\u00f3b \u0142\u0105czy si\u0119 z zielonym groszkiem. Do bulionu zawsze dodaje si\u0119 r\u00f3wnie\u017c bia\u0142e wino oraz aromatyczny i intensywny w smaku ser w typie roqueforta. Mieszka\u0144cy Francji r\u00f3wnie ch\u0119tnie piek\u0105 te\u017c z bobowym nadzieniem wytrawne tarty<\/a>.\u00a0\u00a0<\/p>\n\n Sezon na b\u00f3b nareszcie trwa w najlepsze. Podpowiadamy, jakie smako\u0142yki mo\u017cna wyczarowa\u0107 z tego smacznego, sytego, a do tego bardzo zdrowego warzywa. Oto przek\u0105ski z bobem w roli g\u0142\u00f3wnej, kt\u00f3re z pewno\u015bci\u0105 skradn\u0105 serca wszystkich smakoszy.\u00a0 B\u00f3b: smakowity, syty, bardzo zdrowy Niewiele os\u00f3b zdaje sobie spraw\u0119 z tego, \u017ce b\u00f3b jest jedn\u0105 z najstarszych ro\u015blin […]<\/p>\n","protected":false},"author":6,"featured_media":27141,"comment_status":"closed","ping_status":"close","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[23],"tags":[2777,528,471,1432,181,441],"aioseo_notices":[],"publishpress_future_action":{"enabled":false,"date":"2025-07-12 00:11:11","action":"change-status","newStatus":"draft","terms":[],"taxonomy":"category"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/27139"}],"collection":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/users\/6"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=27139"}],"version-history":[{"count":1,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/27139\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":27191,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/27139\/revisions\/27191"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media\/27141"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=27139"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=27139"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=27139"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}B\u00f3b: smakowity, syty, bardzo zdrowy<\/h2>\n
Jakie smako\u0142yki przygotowywa\u0107 z bobu?<\/h2>\n