{"id":29848,"date":"2024-11-22T12:47:23","date_gmt":"2024-11-22T11:47:23","guid":{"rendered":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/?p=29848"},"modified":"2024-11-22T12:47:24","modified_gmt":"2024-11-22T11:47:24","slug":"pyszne-zupy-o-rozgrzewajacej-mocy","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/pyszne-zupy-o-rozgrzewajacej-mocy\/","title":{"rendered":"Pyszne zupy o rozgrzewaj\u0105cej mocy"},"content":{"rendered":"

Kiedy za oknem deszcz i ch\u0142\u00f3d, nic tak nie rozgrzewa i nie poprawia nastroju jak talerz gor\u0105cej, aromatycznej zupy. Warto wybiera\u0107 te, kt\u00f3re nie tylko przyjemnie otulaj\u0105 cia\u0142o ciep\u0142em, ale wzmacniaj\u0105 te\u017c odporno\u015b\u0107 i dodaj\u0105 energii. Oto receptury na pyszne zupy o rozgrzewaj\u0105cej mocy. S\u0105 idealnymi posi\u0142kami na jesienne i zimowe dni.<\/strong><\/p>\n

Zupa dyniowa z maroka\u0144skim twistem<\/h2>\n

Dyniowy sezon nadal w pe\u0142ni. Warto zatem korzysta\u0107 z tych smakowitych warzyw jak najcz\u0119\u015bciej. Dynie<\/a> nale\u017c\u0105 do elitarnego grona produkt\u00f3w okre\u015blanych mianem superfoods. S\u0105 skarbnic\u0105 cennych witamin i sk\u0142adnik\u00f3w mineralnych. Z ca\u0142\u0105 pewno\u015bci\u0105 potrafi\u0105 niema\u0142o. Fenomenalnie wzmacniaj\u0105 uk\u0142ad odporno\u015bciowy i wspieraj\u0105 prac\u0119 serca. Broni\u0105 kom\u00f3rek przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, chroni\u0105c nas przez zachorowaniem na wiele powa\u017cnych schorze\u0144, w tym nowotwory. Jakby tego by\u0142o ma\u0142o, reguluj\u0105 ci\u015bnienie krwi.<\/p>\n

To nie wszystko. Pomara\u0144czowe kr\u00f3lowe jesiennych stragan\u00f3w genialnie wp\u0142ywaj\u0105 r\u00f3wnie\u017c na cer\u0119. Gdy regularnie pa\u0142aszuje si\u0119 dynie, sk\u00f3ra staje si\u0119 perfekcyjnie nawil\u017cona, elastyczna i jedwabi\u015bcie g\u0142adka. Koniecznie zacznijmy przyrz\u0105dza\u0107 z nich rozmaite zupy<\/a>. \u015awietnym wyborem b\u0119dzie krem z maroka\u0144skim twistem.\u00a0<\/p>\n

Aby go przygotowa\u0107, potrzebujemy sk\u0142adnik\u00f3w, takich jak: posiekany kawa\u0142ek imbiru (oko\u0142o 3 cm), dwa z\u0105bki czosnku przepuszczone przez prask\u0119, du\u017ca pokrojona w pi\u00f3rka cebula i por, 850 g pur\u00e9e dyniowego, puszka czerwonej soczewicy, 200 ml mleczka kokosowego i 300 ml bulionu warzywnego. Podsma\u017camy imbir, czosnek, cebul\u0119 i pora. \u0141\u0105czymy je z reszt\u0105 sk\u0142adnik\u00f3w. Zaczynamy je gotowa\u0107.\u00a0<\/p>\n

Zmiksowan\u0105 zup\u0119 doprawiamy sol\u0105 morsk\u0105, \u015bwie\u017co zmielonym kolorowym pieprzem, 3 \u0142y\u017ceczkami przyprawy harissa, \u0142y\u017ceczk\u0105 cynamonu i 2 \u0142y\u017ckami soku z cytryny. Przed podaniem skrapiamy j\u0105 oliw\u0105 i posypujemy \u015bwie\u017c\u0105 kolendr\u0105 oraz pestkami dyni.\u00a0<\/p>\n\n

\n
\"\"
@dishingouthealth<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n

Tajska zupa z traw\u0105 cytrynow\u0105 i orzechow\u0105 nut\u0105<\/h2>\n

Poza przepisami maroka\u0144skimi \u015bwietnie zainspirowa\u0107 si\u0119 r\u00f3wnie\u017c tajskimi. \u015amia\u0142o mo\u017cna stwierdzi\u0107, \u017ce kuchnia tajska to jedna z najbardziej aromatycznych i zr\u00f3\u017cnicowanych kuchni \u015bwiata. \u0141\u0105czy w sobie harmoni\u0119 czterech podstawowych smak\u00f3w: s\u0142odkiego, kwa\u015bnego, s\u0142onego i pikantnego. Jej charakterystyczn\u0105 cech\u0105 jest stosowanie przypraw, takich jak trawa cytrynowa, imbir, li\u015bcie limonki kaffir, chili i kolendra. Doskonale podkr\u0119caj\u0105 potrawy, tak\u017ce zupy.\u00a0\u00a0<\/p>\n

Oto receptura na uzale\u017cniaj\u0105c\u0105 zup\u0119 z traw\u0105 cytrynow\u0105 i orzechow\u0105 nut\u0105. By j\u0105 ugotowa\u0107, nale\u017cy mie\u0107 pod r\u0119k\u0105 litr bulionu warzywnego, 3 marchewki, 400 ml mleka kokosowego, 2 \u0142y\u017ceczki sproszkowanej trawy cytrynowej, kawa\u0142ek startego imbiru, 2 z\u0105bki czosnku, 3 li\u015bcie limonki kaffir, 1 papryczk\u0119 chili, 200 g podsma\u017conego tofu. Przygotujmy r\u00f3wnie\u017c 200 g grzyb\u00f3w shitake, 2 \u0142y\u017cki mas\u0142a orzechowego, 2 \u0142y\u017cki sosu rybnego, 1 \u0142y\u017ck\u0119 sosu sojowego, 2 \u0142y\u017cki soku z limonki i \u0142y\u017ceczk\u0119 cukru trzcinowego.<\/p>\n

Podsma\u017camy namoczone wcze\u015bniej w wodzie grzyby shitake, pokrojone w kostk\u0119 marchewki i czosnek. Dodajemy do nich przyprawy i skrapiamy oliw\u0105. Potem \u0142\u0105czymy je z reszt\u0105 sk\u0142adnik\u00f3w. Podajemy zup\u0119 ze \u015bwie\u017c\u0105 kolendr\u0105 i czarnym sezamem.\u00a0<\/p>\n\n

\n
\"\"
@dishingouthealth<\/figcaption><\/figure><\/div>","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Kiedy za oknem deszcz i ch\u0142\u00f3d, nic tak nie rozgrzewa i nie poprawia nastroju jak talerz gor\u0105cej, aromatycznej zupy. Warto wybiera\u0107 te, kt\u00f3re nie tylko przyjemnie otulaj\u0105 cia\u0142o ciep\u0142em, ale wzmacniaj\u0105 te\u017c odporno\u015b\u0107 i dodaj\u0105 energii. Oto receptury na pyszne zupy o rozgrzewaj\u0105cej mocy. S\u0105 idealnymi posi\u0142kami na jesienne i zimowe dni. Zupa dyniowa z […]<\/p>\n","protected":false},"author":6,"featured_media":29907,"comment_status":"closed","ping_status":"close","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[23],"tags":[3042,2687,3059,181,441,2395,467],"aioseo_notices":[],"publishpress_future_action":{"enabled":false,"date":"2025-07-20 11:15:44","action":"change-status","newStatus":"draft","terms":[],"taxonomy":"category"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/29848"}],"collection":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/users\/6"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=29848"}],"version-history":[{"count":1,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/29848\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":29921,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/29848\/revisions\/29921"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media\/29907"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=29848"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=29848"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=29848"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}